Debat

Intelligente kørselsafgifter ønskes!

DEBAT: Regeringens forslag om road-pricing er fint. Men det har alt for lange udsigter. Der er brug for tiltag her og nu, skriver SF's trafikordfører.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Pia Olsen Dyhr,
Trafikordfører for SF

Al begyndelse er svær, og det er da altid noget, at regeringen endelig har indset, at der er brug for kørselsafgifter. Men forslaget om en motorvejsvignet er, undskyld jeg siger det, ikke særlig visionært. Afgifter skal jo bruges adfærdsregulerende, og ikke bare så rene pengemaskiner.

Den eneste adfærdsændring, en vignet vil betyde, er, at enkelte bilister vil blive lokket over på de mindre trafiksikre hovedveje - de mange parallelle landeveje. Vi har brug for noget andet, nemlig afgifter, der betyder mindre trængsel og som samtidig kan finansiere letbaner og andre forbedringer af den kollektive trafik.

Roadpricing har for lange udsigter
Det rigtige system er roadpricing, hvor man betaler et antal øre pr. kørt kilometer - mere i byerne end på landet, og mere i myldretiden end andre tidspunkter. En model, der vil betyde mindre trængsel på vores veje. Desværre kommer der til at gå en del år, før et rigtigt roadpricingsystem kan være på plads. Og der er brug for en løsning her og nu.

Her er løsningen betalingsringe i København og Århus - de kan være på plads om et år og de vil give store indtægter både til nye investeringer i den kollektive trafik og til at få prisen på en bybusbillet ned på 10 kr.

Lad os dog hjælpe
Jeg har forstået regeringens vignetforslag sådan, at de fleste af pengene skal gå til at gøre miljøvenlige biler billigere. Det er en god ide, men den har størst effekt, hvis man samtidig gør benzinslugerne dyrere. Modsat hvad regeringen gjorde for halvandet år siden.

I SF har vi rigtig længe arbejdet med, hvordan vi indretter afgiftssystemet, så vi får mest muligt klima og miljø og mindst mulig trængsel for pengene. Vi hjælper gerne regeringen med at komme ud over begynderstadiet!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00