Debat

Jægere: Regeringen og DF begår stor naturfejl

DEBAT: Væk med økologisk landbrugsdrift og ind med uberørt natur på Kalø Gods. Men det er helt igennem uigennemtænkt, da netop jordene på Kalø kan vise, hvordan et moderne landbrug kan integrere naturen i driften, skriver Danmarks Jægerforbund.

Vi ønsker, at Kalø Gods skal fremvise 'best practice' inden for integrering af natur- og vildtpleje samt friluftsinteresser i et moderne skov- og landbrug, skriver Danmarks Jægerforbund.
Vi ønsker, at Kalø Gods skal fremvise 'best practice' inden for integrering af natur- og vildtpleje samt friluftsinteresser i et moderne skov- og landbrug, skriver Danmarks Jægerforbund.Foto: Vasily Fedosenko/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Lind Christensen og Niels Søndergaard
Hhv. formand og jagtfaglig chef, Danmarks Jægerforbund

Hvis Kalø Gods lægges om til uberørt natur, så forsvinder et helt unikt sted i Danmark, hvor staten siden 1950'erne har forsket og undervist i, hvordan man kan integrere natur- og vildtpleje med moderne landbrug.

Hvis dette arbejde ophører, så går vigtig viden og erfaring tabt, og i sidste ende kan det blive naturen i landbrugslandet, som bliver den reelle taber.

12. april 2019 udsendte Miljø- og Fødevareministeriet nemlig en pressemeddelelse om, at landbrugsdriften skal ophøre på en række af Naturstyrelsens arealer – herunder arealerne på Kalø Gods.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

I Danmarks Jægerforbund har vi fuld forståelse for, at der skal udlægges landbrugsområder til natur, men står helt uforstående over for, at ministeriet ikke har rettet henvendelse til de interessenter, som denne ændring af arealanvendelsen vil få konsekvenser for.

Erfaring og viden forsvinder for altid
Kalø Gods har en lang historie inden for jagt og vildtforvaltning. Her har man siden 50'erne haft demonstration og undervisning i, hvordan natur- og vildtpleje kan integreres i et tidssvarende land- og skovbrug. Hele formålet med, at Kalø Gods kom i et statsligt ejerskab, efter ejendommen blev eksproprieret efter Anden Verdenskrig, var blandt andet at anvende arealerne til disse formål.

I Danmarks Jægerforbund har vi fuld forståelse for, at der skal udlægges landbrugsområder til natur, men står helt uforstående over for, at ministeriet ikke har rettet henvendelse til de interessenter, som denne ændring af arealanvendelsen vil få konsekvenser for. 

Claus Lind Christensen og Niels Søndergaard
Hhv. formand og jagtfaglig chef, Danmarks Jægerforbund

Der er siden 50'erne investeret mange ressourcer fra jagttegnsmidlerne i at opbygge og pleje demonstrationselementer, der viser, hvordan man kan integrere natur i en moderne landbrugsbedrift. Dette arbejde har aldrig været vigtigere, da naturen i netop landbrugslandet i dag er presset helt i bund.

Flere af demonstrationselementerne indgår i lærebøger for natur- og vildtpleje. At kunne vise disse elementer frem i virkeligheden og ikke mindst løbende kunne opsamle erfaringer og viden har stor undervisningsmæssig værdi. 

Det vil tage flere årtier at opbygge samme værdifulde demonstrationselementer fra bunden et andet sted, og den eksisterende erfarings- og vidensopsamling vil forsvinde for altid, hvis arealerne udlægges til selvforvaltende natur, som er regeringens og Dansk Folkepartis plan.

Revurderet plan for Kalø Gods
Netop for at sikre den store betydning, som demonstrationsarealer har, har der igennem de senere år været arbejdet på et forslag til en masterplan for Kalø med fremtidsvisioner for demonstrationsarealerne. Det er der fuld opbakning til fra Rønde Skole, Rønde Gymnasium, IVD Gymnasier, Rønde Højskole, Kalø Økologisk Landbrugsskole, Højskolen på Kalø, Rønde Efterskole, Nationalpark Mols Bjerge og Rønde Privat skole.

Formålet er, at vi ønsker, at Kalø Gods skal fremvise 'best practice' inden for integrering af natur- og vildtpleje samt friluftsinteresser i et moderne skov- og landbrug.

Masterplanen for Kalø Gods foreslår faktisk at dele af ejendommen udlægges til selvforvaltende natur og den resterende del til land- og skovbrug, hvor vi demonstrerer integration af natur i driften af jorden. Derved vil vi kunne fremvise 'best practice' for selvforvaltende natur, og ved siden af kan vi fremvise, hvordan naturen kan integreres i moderne land- og skovbrug.

Det vil sige, at vi ikke udelukker, at der udlægges statslige landbrugsarealer på Kalø til selvforvaltende natur. Derimod sikrer vi, at der på en del af arealerne samtidig kan demonstreres naturhensyn på de dyrkede arealer, hvor der i den grad også er behov for naturfokus. Dermed bliver de almindelige arter som vibe, lærke, hare, gulspurv og agerhøne ikke truet mere, end de allerede er.    

Naturstyrelsen har løbende været inddraget og informeret om dette, og det endelige forslag til en masterplan for Kalø Gods' fremtidsvisioner er fremsendt primo november 2018 til Naturstyrelsen. Vi må formode, at dette forslag til en masterplan for Kalø ikke er blevet inddraget i beslutningsprocessen, og vi vil derfor opfordre til, at det sker.

Vi vil derfor kraftigt anmode om at, den fremadrettede plan for Kalø Gods bliver revurderet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Lind Christensen

Formand, Danmarks Jægerforbund
værktøjskonstruktør (Skive Tekniske Skole 1992), diplomleder (Vejle Teknisk Skole 1999)

0:000:00