Debat

Jordbrugsformand: Forskernes vandplaner er helt ude af proportioner

DEBAT: Implementeringen af vandrammedirektivet i oplandet til Norsminde Fjord viser sig at få store konsekvenser for udviklingen i landbruget, skriver Frederik Lüttichau, formand for Sektionen for Større Jordbrug.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Frederik Lüttichau
Formand for Sektionen for Større Jordbrug

Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet (IFRO) har netop offentliggjort en rapport, der belyser omkostningerne ved implementering af vandrammedirektivet i oplandet til Norsminde Fjord. Nu ser vi så prisen for Stiig Markagers vand Shangri-La. Konsekvenserne er ekstrem voldsomme og helt ude af proportioner.

Vi har som mennesker altid påvirket vores omgivelser – både i by og på land. Siden 80’erne har vi i Danmark gjort os særligt bevidste om dette og haft en tilgang, hvor bæredygtighed har været nøgleordet for produktionsrammerne. Landbruget har gjort en kæmpe miljøindsats og har vist vejen gennem løbende effektivisering, og udledningen af kvælstof er i nyere tid halveret.

Men spørger man forskere som Stiig Markager er dette slet ikke nok. Ifølge hans skole er kvælstofudledningen ene og alene roden til alt ondt. Jeg har flere gange måttet lytte til, at forskere helt gratis har ytret, hvor meget kvælstof, der ifølge ham skal reduceres i udledning fra landbrugserhvervet. Det er ret store tal, der frit slynges ud uden at tænke over konsekvensen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vandrammedirektiv ødelægger dansk landbrug
Nu har IFRO så regnet på konsekvensen af en gennemførsel af Stiig Markagers vand Shangri-La. Og det er altødelæggende for dansk landbrug. Det vil koste 2.900 kr/ha årligt i oplandet til Norsmide Fjord at reducere udledningen ifølge IFRO.

Jeg vil gerne forholde det over for de ansvarlige forskere, for det er ikke gratis at anføre de beregninger, som han gør sig. Allerede nu er der lodsejere i Norsminde Fjords opland, som har fået brændemærket deres jord, for ifølge IFRO-rapporten er det jo slut med at dyrke et moderne landbrug i området.

Det kan godt være, at man nogen steder skal gå ekstra skridt i forhold til at mindske udledningen af kvælstof, men det skal ske på en ordentlig måde.

Frederik Lüttichau
Formand for Sektionen for Større Jordbrug

Og er man nu sikker på, at reduktion af kvælstof overhovedet virker? I en slusefjord, som altså er langt fra det, som nogle kalder naturligt. Er det overhovedet virksomt at dreje på den kvælstofknap, som forskerne har sat i regneark? Vi kan i hvert fald nu se konsekvensen. Prisen for Stiig Markagers vand Shangri-La viser nu sit ansigt, og jeg håber og forventer, at det også gør indtryk i både forskerkredse og blandt politikere.

Hos den ansvarlige forskerstand håber jeg især, at det giver anledning til eftertanke. For det er forskere som ham, der skal stå på mål for, om denne hel vanvittige reduktionsindsats overhovedet er nødvendig. I erhvervet har Stiig Markagers modelberegninger nu fået konsekvens – det håber jeg, man er fuldstændig klar over. Det er ikke en gratis omgang!

Hos politikere og andre beslutningstagere håber jeg, at dette giver anledning til at man tager en alvorlig vurdering af konsekvenserne. Herunder ikke mindst for de direkte berørte, men også for vort land som sådan. Hvad betyder en gennemførsel af Stiig Markagers vand Shangri-La for eksport, produktionen og arbejdspladser, og står det overhovedet mål med den meget usikre effekt, der er på de indsatskrav, som forskerne har regnet sig frem til?

Vandplanlægning skal ske med respekt for de berørte
Det er en direktivforpligtigelse at vurdere de socio-økonomiske effekter, men bør også være en helt naturlig selvfølge allerede nu, så vi får en klar politisk stillingtagen så hurtigt som muligt. Det skylder man de berørte, der jo hverken er købt eller solgt, og som i realiteten begrænses i udvikling og fremtidssikring af deres bedrift.

Det kan godt være, at man nogle steder skal gå ekstra skridt i forhold til at mindske udledningen af kvælstof, men det skal ske på en ordentlig måde. I Sektionen for Større Jordbrug vil vi gerne gøre en indsats, tage bestik af indsatsen og gå videre hvis det er nødvendigt. Men der skal være fuldstændig sikkerhed for effekten, og der skal være en afvejning af andre samfundshensyn og der skal ikke mindst være en respekt for ejeren i processen.

Og til forskerstanden: Det kan godt være, at mine marker bare er et nummer i jeres regneark. Men når I slukker jeres pc og går hjem, så er jeg der stadig og bekymrer mig for min bedrifts fremtid. Det er på tide, at man tager et alvorligt opgør med denne forfejlede tilgang, der eksisterer i dansk vandplanlægning og får en proces med respekt for alle – særligt de direkte berørte.     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik von Lüttichau

Godsejer, præsident for Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab, formand for Datamars Danmark
MBA (CBS 1998), HD i udenrigshandel (CBS 1991), premierløjtnant (Livgarden 1986)

0:000:00