Debat

KTC: Danske Vandløb vil give kommunale embedsmænd mundkurv på

DEBAT: Selvfølgelig skal kommunale embedsmænd byde ind med faglige vurderinger af lovgivningen, så politikerne kan prioritere på et oplyst grundlag, skriver sekretariatsleder i Kommunalteknisk Chefforening, Ane Marie Clausen. Det er nærmest deres pligt, mener hun.

<span>Sekretariatsleder i KTC Sekretariatet Ane Marie Clausen er helt uenig med Danske Vandløb. Embedsmænd skal ikke blot udføre politikernes beslutninger, de skal også rådgive, skriver hun.</span>
Sekretariatsleder i KTC Sekretariatet Ane Marie Clausen er helt uenig med Danske Vandløb. Embedsmænd skal ikke blot udføre politikernes beslutninger, de skal også rådgive, skriver hun.Foto: KTC
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ane Marie Clausen
Sekretariatsleder i KTC Sekretariatet

"Det vil gå ud over den faglige debat," siger KTC-formand Søren Gais Kjeldsen som svar på den anklage, som Foreningen Danske vandløb rejser i debatten om regulering af vandløb. 

Jens Henrik Madsen fra Danske Vandløb mener ikke, at KTC er berettiget til at udtale sig i faglige sager. Danske Vandløb mener, at det er politikerne, der skal få ideerne, og embedsmænd (blot) skal udføre politikernes beslutninger.

Det er en misforstået opfattelse af samspillet imellem politikere og embedsmænd, at faglige vejledninger ikke kommer fra embedsmænd. Selvfølgeligt skal vi give faglige vurderinger med en saglig belysning af pro og kontra.

Viden er afgørende
KTC udtaler sig ikke om kommunernes prioriteringer og beslutninger, men om de rammer, nuværende og fremtidig lovgivning sætter for kommunernes mulighed for at prioritere og beslutte. 

Embedsmænd har nærmest pligt til at bidrage med deres viden, også når den kan forekomme ubekvem. Det gælder også Bjarne Svendsens debatindlæg 27. november med fup og fakta om vandløb. 

"Vi skal ude i kommunerne arbejde med konsekvenserne af den lovgivning, der vedtages på Christiansborg. Derfor er det helt naturligt, at vi som kommunal chefforening udtaler os om konsekvenserne af de forslag, politikere fremsætter på de faglige områder," siger Søren Gais Kjeldsen. "Hvem skal ellers vide, hvor skoen trykker?"

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Fokusér på sagen
"En anden vigtig pointe i forhold til retten til at ytre sig er, at vi her har et eksempel på en interessent, der går efter manden og ikke bolden," siger Søren Gais Kjeldsen. 

Det var netop opfordringen fra KTC’s faggruppeformand, Hanne Stensen Christensen, i en artikel i Altinget for nogle uger siden at diskutere sagen, ikke budbringeren.

Embedsmænd har nærmest pligt til at bidrage med deres viden, også når den kan forekomme ubekvem.

Ane Marie Clausen
Sekretariatsleder i KTC Sekretariatet

 

Dokumentation

Ifølge ombudsmanden har embedsmænds ret til at ytre sig:

“Offentligt ansatte har som den klare hovedregel fuld ret til at ytre sig i f. eks. debatindlæg, også om deres eget fagområde.”

Kilde: medskaber.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00