Mai Villadsen afløser Pernille Skipper: Vil gøre op med lave ydelser

ROTATION: Pernille Skipper overlod posten som politisk ordfører i Enhedslisten til Mai Villadsen ved et pressemøde onsdag. Villadsen vil gøre op med børnefattigdom og fortsætte fokus på klimakrise og velfærd.

Kristine Korsgaard

“Selv om jeg nu er politisk ordfører, så ændrer Enhedslistens politiske linje sig ikke”.

Sådan indledte Enhedslistens nye frontfigur, Mai Villadsen, sin tale om, hvad hun vil med partiet. Det gjorde hun efter at have sagt tak til sin forgænger Pernille Skipper, der nu formelt har overladt posten som politisk ordfører til sin folketingskollega. 

Det skete ved et pressemøde onsdag - se det i videoen ovenfor.

Lederskiftet sker som konsekvens af partiets rotationsprincip, som betyder at man ikke kan stille op til folketingsvalg, hvis man har været medlem i mere end syv sammenhængende år. Skipper kan dermed ikke stille op ved næste valg. 

Villadsen: Vi skal gøre op med børnefattigdom 
Den nye leder nævnte tre mærkesager for partiet, og særligt én vil optage Mai Villadsen i foråret, fortalte hun. Det gælder den sociale ulighed. 

“Vi vil tage fat først, hvor det gør mest ondt. Omkring 60.000 børn vokser op i fattigdom. Det kan ikke passe i et samfund som det danske, og det kan især ikke passe, at det sker under en socialdemokratisk regering med en statsminister, der kalder sig børnenes statsminister,” sagde den nye politiske ordfører. 

Hun varslede derfor “et opgør med de ydelser, der gør, at børn vokser op i fattigdom”. 

“Det vil jeg sætte mig i spidsen for,” sagde Villadsen.

Skipper skal tage sig af velfærd
De to andre mærkesager bliver klimakrisen og velfærd.

“Klimakrisen skal behandles med samme alvor som coronakrisen. Men den politiske vilje mangler på Christiansborg lige nu,” sagde Mai Villadsen og kritiserede regeringen for at opstille “en falsk modstilling mellem hensynet til klimaet og mennesker med lav indkomst”. 

På velfærdsområdet mangler der hænder, og “de ansatte løber alt, alt for hurtigt,” lød skudsmålet fra Mai Villadsen.

“Enhedslisten vil styrke og udvide velfærden. De ansatte skal ikke bare have skåltaler og honninghjerter, men ordentlig løn og flere kolleger,” sagde hun. 

Det bliver Pernille Skipper, der skal passe ordførerskaberne på en række velfærdsområder, fortalte Skipper selv på pressemødet. 

Mai Villadsen blev valgt til Folketinget for første gang ved det seneste valg i 2019. Dengang præsenterede hun sig selv i dette interview med Altinget:

Læs også

Artiklen opdateres

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00