Lykke møder hård kritik af klimatilpasning

KLIMA: Klimaminister Lykke Friis (V) mødte skarp kritik fra oppositionen under et samråd onsdag om regeringens klimatilpasningsstrategi. Hun kan nu se frem til endnu et samråd om sagen.
Lykke Friis (V), klima- og energiminister, formåede ikke at stille oppositionen tilfreds til onsdagens samråd om klimatilpasning.
Lykke Friis (V), klima- og energiminister, formåede ikke at stille oppositionen tilfreds til onsdagens samråd om klimatilpasning. Foto: Klima- og Energiministeriet
Ida Skytte

Oppositionen angreb onsdag under et samråd i Folketingets Miljøudvalg regeringen for at svigte klimatilpasningen i landets kommuner. Og klimaminister Lykke Friis (V) måtte gå fra mødet med endnu en samrådsindkaldelse fra SF i udsigt.

"Kun en tredjedel af kommunerne har taget fat på klimatilpasning. Det kunne tyde på, at regeringens ad hoc-strategi ikke fungerer," sagde miljøordfører Ida Auken (SF), der havde indkaldt til samrådet.

Hun efterspurgte blandt andet en bedre koordineringsindsats fra Klimaministeriet, så kommunerne har noget at rette sig efter, når de planlægger at dæmme op for klimaforandringerne. Og flere gange bemærkede oppositionen, at der i regeringens klimatilpasningsstrategi står "ad hoc" hele 26 gange. Til det lød kommentaren fra Lykke Friis, at "ordet ad hoc heller ikke er et ord, der vokser i min have".

Masser af initiativer fra regeringen
Til gengæld erklærede ministeren sig uenig i, at der ikke bliver tænkt i klimatilpasning over hele landet, både blandt myndigheder, erhvervsfolk og borgere.

Kun en tredjedel af kommunerne har taget fat på klimatilpasning. Det kunne tyde på, at regeringens ad hoc-strategi ikke fungerer.

Ida Auken
Miljøordfører for SF

"Der bliver ikke længere bare tænkt i klimatilpasning. Vi sammentænker initiativer, som kan fremme flere hensyn på samme tid," sagde ministeren og nævnte blandt andet initiativer for flere grønne områder i byerne, som skal fungere som opsamlingsbassiner for de kraftigere regnskyl.

Hun forsikrede desuden, at kommunerne tager højde for de øgede vandmængder ved at bygge nye kloakker og regnvandsbassiner. Også forbindelserne over Storebælt, Øresund og Femern Bælt gøres ligesom nyanlagte baneanlæg og den nye cityring mere robuste over for voldsommere nedbørsmængder. For at komme den forventede temperaturstigning i forkøbet forklarede ministeren, at der arbejdes i energieffektive kølingssystemer, som eksempelvis under Kgs. Nytorv, hvor der vil blive etableret et nyt køleanlæg, der udnytter havvand og overskudsvand fra kraftværkerne.

Utilfreds opposition
Men det kunne ikke stille hverken Ida Auken eller resten af oppositionen tilfreds.

"Jeg må indrømme, at jeg er skuffet over svaret. Det bærer præg af - undskyld, jeg siger det - sjusk. Der er ikke noget som helst, der tyder på, at ministeren vil gå ind og tage ansvar for det her område," lød kritikken fra Ida Auken.

På trods af en ny klimatilpasningsportal, som ifølge ministeren skal forsyne kommunerne med ny viden på området, efterlyste miljøordføreren mere målrettede designkriterier til kommunerne, så de over en bred kam kan indrette sig på fremtidens klimaudfordringer.

"Ministeren skylder at love, at vi senest 2011 kommer væk fra ad hoc-strategien," sagde hun.

Mette Gjerskov, klima- og miljøordfører for Socialdemokraterne, mente, at Klimaministeriet lægger for stort et ansvar på kommunernes skuldre, når de ikke melder klart ud, hvad kommunerne konkret skal planlægge efter.

"Sådan som situationen står lige nu, kan én kommune regne med, at vi får ét klima, og en anden kommune kan regne med, at vi får et andet klima. Det er ikke tilfredsstillende, for det er jo ikke sagsbehandlerne ude i kommunerne, der kan forudse, hvordan klimaet bliver. Det må være ministeren, der har alle de forskellige eksperter til at summe op, hvad kommunerne skal måle efter," sagde Mette Gjerskov.

Danmark på højde med andre lande
Selv om Danmark ifølge ministeren sandsynligvis vil blive ramt mindre hårdt end andre lande på grund af det flade land og de små vandløb, erklærede Lykke Friis, at vi er fuldt på højde med vores nabolande, når det kommer til klimatilpasning. Især når det gælder forskning, er Danmark ifølge ministeren særlig langt fremme sammenlignet med andre lande.

"Koordineringen mellem forskning og klimatilpasning er ganske unik sammenlignet med andre lande, og det medvirker til at sikre, at de politiske og administrative beslutninger hviler på det bedst mulige opdaterede, videnskabelige grundlag," sagde ministeren.

Med en henvisning til Videnscenter For Klimatilpasning og Klimatilpasningsportalen roste ministeren også Danmark for at være langt fremme sammenlignet med vores skandinaviske nabolande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00