Naturstyrelsens direktør fyret

LEDELSE: Naturstyrelsens direktør, Niels Christensen, blev torsdag overraskende fyret. Styrelsen skal have en ny profil, siger departementschefen. I sammen omgang indskrænkes ledelsen.
Niels Christensen blev torsdag fyret som direktør for Naturstyrelsen.
Niels Christensen blev torsdag fyret som direktør for Naturstyrelsen.Foto: Naturstyrelsen
Anders Jerking

Torsdag klokken 14 blev medarbejderne i Naturstyrelsen kaldt sammen i kantinen på Haraldsgade.

Her kunne Miljøministeriets departementschef, Henrik Studsgaard, fortælle, at styrelsens direktør, Niels Christensen, nu er fortid. 

Niels Christensen var fra 2007-2011 direktør i By- og Landskabsstyrelsen, som i 2011 blev fusioneret med Skov- & Naturstyrelsen til Naturstyrelsen. Her blev Christensen direktør for den nye styrelses 1.300 ansatte. Efter sammenlægningen har styrelsen været igennem flere spareøvelser og omstruktureringer.  

I sin tale takkede Studsgaard netop Christensen for arbejdet med sammelægningen, men Studgaards understregede også, at der nu er brug for en ny profil til at bringe styrelsen fremad. 

Christensen er langtfra den første topchef i ministeriet, der bliver skiftet ud, efter Auken indtog ministerstolen. 

Studsgaard selv blev departementschef for et års tid siden, da Ida Auken fyrede Marianne Thyrring. Auken udtalte dengang, at hun ønskede en chef, der kunne sætte fart på den grønne omstilling. 

Flere kilder peger på, at direktørskiftet i Naturstyrelsen kan ses i samme optik: Christensen har været en administratortype, som ikke i tilstrækkelig grad har kunnet levere politik til den utålmodige miljøministers projekt. 

At Naturstyrelsen har haft rod i økonomien og har haft en række faglige møgsager, har naturligvis ikke styrket Christensens position.  

Og netop ønsket om en ny profil har vejet tungt, forklarer Henrik Studsgaard.

”Jeg mener, at der er brug for en ny profil på direktørposten. Og så er der brug for et skærpet fokus for at få orden på økonomi og regnskab,” siger han til Altinget.dk.

Kritik fra Rigsrevisionen 
I november kom Rigsrevisionen med en beretning om statsregnskabet for 2012. Her kritiserede revisionen to forhold. Dels Skats meget omtalte ejendomsvurderinger, dels Naturstyrelsens regnskab, som ifølge revisionen ”var præget af større eller mindre fejl på de fleste af de undersøgte områder”. Også tidligere har revisionen haft kritik af styrelsen.

Har direktørskiftet relation til den kritik, der kom fra Rigsrevisionen?

”Ja, det har også relation til det,” siger Studsgaard.

Men der er også andre forhold?

”Det har relation til den kritik og til tidligere kritik. Der skal orden på økonomi og regnskab, og så er der brug for en ny profil til at stå i spidsen for den omstilling, som Naturstyrelsen skal arbejde med i de kommende år,” siger han.

Studsgaard ønsker ikke at uddybe, hvilken profil den nye direktør skal have, men flere kilder, som Altinget.dk har talt med, peger på, at Niels Christensen nok var vellidt i ledelseslaget, men ikke var en stor folkeforfører, som for alvor har kunnet sælge budskabet om den grønne omstilling. 

Også internt har medarbejderne ifølge Altinget.dks oplysninger i tilfredshedsmålinger efterlyst mere synlighed og retning fra direktionen. Ligesom der langtfra har været tilfredshed med måden, som omstruktureringer og fyringsrunder er blevet håndteret på.

Ud over de økonomiske problemer har Naturstyrelsen de seneste år haft flere opsigtsvækkende sager. Mest markant er sagen om de kuldsejlede førstegenerations vandplaner. Men også i spørgsmålet om skovenes biologiske tilstand har styrelsen påkaldt sig opmærksomhed. 

På trods af meget klare signaler fra miljøministeren har Naturstyrelsen været meget længe om at indberette til EU, at skovenes tilstand er ugunstig. Den sag blev først lukket torsdag.

Altinget.dks kilder vurderer dog, at disse sager næppe har haft afgørende betydning for Niels Christensens exit. Ønsket om en ny, offensiv profil vurderes at være den reelle grund. 

Direktionen slankes 
Samtidig med direktørskiftet bliver Naturstyrelsens direktion slanket fra fem til tre vicedirektører. Derudover ansættes en ny vicedirektør, der skal styrke økonomistyringen.

”Der behøves en ny vicedirektør med målrettet fokus på økonomi og regnskab,” siger Henrik Studsgaard og fortsætter:

”Det er min vurdering, at en direktion på fem medlemmer inklusive direktøren passer til de opgaver, der ligger i Naturstyrelsen.”

Ny konstitueret direktør bliver vicedirektør Mads Leth-Petersen. Han kom i sommer til styrelsen fra ministeriets departement, hvor han havde været chef for koncernøkonomi. Han betegnes af flere kilder som et stort talent.

Der er endnu ikke sat navn på de vicedirektører, som ryger ud af direktionen, men det blev bemærket, da vicedirektør Helle Pilsgaard i sommer fik frataget sine opgaver med vandplanerne.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Niels Christensen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

Niels Christensen

Kommiteret, chefrådgiver, Miljøstyrelsen, fhv. direktør, Naturstyrelsen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 1985)

0:000:00