Oppositionen sikrer penge til bekæmpelse af forurening på finansloven, men erkender at det ”på ingen måde” løser problemerne

Regeringen har landet en finanslovsaftale med penge til PFAS, generationsforurening og havnatur. De i alt 20 millioner er ikke nok til at komme i mål med problemerne, men det er et lille skridt, lød det fra de røde oppositionspartier, der er med i aftalen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Fra den historisk lave forhandlingsreserve har oppositionspartierne været med til at øremærke 20 millioner til miljøtiltag med mandagens finanslovsaftale.

Pengene skal gå til PFAS, generationsforurening og havnatur. Få overblikket her.

Det grønne område havde afgørende betydning for, at SF og Radikale endte med at gå med i aftalen om en ny finanslov, lød det på pressemødet i Finansministeriet mandag.

Her blev de 18 millioner til PFAS-forurening særligt fremhævet.

”PFAS er kommet på alles læber, og alle har fået en forståelse for, at det her er rigtig vigtigt,” sagde Radikales finansordfører Samira Nawa. 

Det er ikke os, der har krævet de grønne indsatser i denne omgang

Ole Birk Olesen
Finansordfører LA

Udmeldingen kom i forbindelse med, at regeringen havde præsenteret finanslovsaftalen for 2023, som er indgået sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. 

Hvor Radikale havde foreslået et uvildigt videncenter for PFAS, blev aftalepartierne enige om at nedsætte en videnstaskforce, som i modsætning til et videncenter kun skal indsamle eksisterende viden.

”Vi ville gerne have haft lidt flere penge og et egentligt videnscenter, men det vi får startet op her, er rigtig vigtigt,” sagde finansordføreren. 

Samira Nawa, der er afsat 18 millioner til PFAS over de næste tre år. Hvor meget kommer det til at batte?

”Det løser på ingen måde udfordringerne med PFAS. Det er en opstart, og det er en måde at vise politisk, at vi tager det alvorligt.”

LA ville hellere have skattelettelser

Der blev derudover også afsat 10 millioner til ”et eller flere demonstrationsprojekter”, som skal ”sætte skub i udviklingen af teknologier til oprensning af PFAS”. Og det har særligt været et fokuspunkt for SF, fortalte Pia Olsen Dyhr.

”Demonstrationsprojekterne kunne eventuelt foregå på Forsvarets arealer, for at vi kan udvikle ny teknologi til at rydde op efter de store PFAS-forureninger,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Samtidig erkendte hun, at PFAS er ”en kæmpe opgave”, og at aftalen ikke er ”nok til at komme i mål”.

SF’s formand brugte desuden taletiden på at give et løfte til de vestjyder, som lever med forurening fra kemikalievirksomheden Cheminova, der i 50’erne og 60’erne dumpede giftigt affald.

”På den grønne dagsorden er det mig en ustyrlig stor glæde at kunne sige til vestjyderne: nu er der penge nok til at få ryddet op efter høfte 42,” sagde Pia Olsen Dyhr på pressemødet.

LA var også med i aftalen, men finansordfører Ole Birk Olesen erkendte, at de grønne initiativer ikke havde været en prioritet for partiet.

”Det er ikke os, der har krævet de grønne indsatser i denne omgang, fordi der var et meget lille beløb, vi kunne bruge af,” sagde Ole Birk Olesen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00