Overblik: Sådan vil aktørerne bruge finanslovens midler til at ændre brug og smid væk-kulturen

Regeringen skal efter sommerferien præsentere et oplæg til en pulje for cirkulær økonomi og en plan for at ændre danskernes forbrugsvaner. Men hvilke konkrete initiativer kan forandre brug og smid væk-kulturen? Det spørgsmål besvarede en række aktører i en netop afsluttet temadebat på Altinget Miljø. 

Milderne fra puljen for cirkulær økonomi skal bruges til projekter, der fremmer cirkularitet og reparationer, lyder det i aftaleteksten.&nbsp;<br><br>
Milderne fra puljen for cirkulær økonomi skal bruges til projekter, der fremmer cirkularitet og reparationer, lyder det i aftaleteksten. 

Foto: Daniel Karmann/AP/Ritzau Scanpix
Sophie BavnhøjJeppe Højberg Sørensen

I finansloven 2024 aftalte 11 af Folketingets partier at afsætte ti millioner kroner årligt fra 2024 til 2027 til en pulje for cirkulær økonomi.

Puljen skal "understøtte en kulturændring, hvor cirkularitet, genbrug og reparationer styrkes for på den måde at bidrage til et reduceret klimaaftryk fra danskernes forbrug," lyder det i aftaleteksten. Midlerne fra puljen skal derfor bruges som tilskud til projekter, der fremmer cirkularitet og reparationer.

Samtidig aftalte partierne at udarbejde en handlingsplan for reparationer, adgang til reservedele, opdateringer og levetidsforlængelser. Den blev der ligeledes afsat ti millioner til i årene 2024 til 2027.

0:000:00