Debat

Professor: Med udledninger fra scrubbere er Danmark latterligt langt fra en god miljøtilstand i havene

Scrubbere leder millioner af kubikmeter forurenet vand ud i havene. Selvom de er blevet fremmet som et alternativ til dyrt brændstof, kan en stopper for brugen af scrubbere forbedre havmiljøet, skriver Marja Koski.

De mest udbredte scrubbere, kaldet open-loop scrubbere, fungerer som en slags vaskemaskine: De tager vand fra havet, vasker udstødningsgassen og leder derefter vandet tilbage til havet, skriver Marja Koski.
De mest udbredte scrubbere, kaldet open-loop scrubbere, fungerer som en slags vaskemaskine: De tager vand fra havet, vasker udstødningsgassen og leder derefter vandet tilbage til havet, skriver Marja Koski.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvom vi alle er enige om vigtigheden af ​​at bevare biodiversiteten, fremme en god tilstand af økosystemerne og bekæmpe klimaændringer, synes handlingerne bag ordene at mangle. 

Et godt eksempel er rensningssystemerne for udstødningsgas, også kaldet exhaust gas cleaning systems, de såkaldte scrubbere.

Scrubbere er blevet fremmet inden for skibsfarten som et alternativ til at bruge det dyre brændstof med lavt svovlindhold, der opfylder krav fra Den Internationale Søfartsorganisation (IMO) til reduktioner i svovlemissioner.

Læs også

De mest udbredte scrubbere, kaldet open-loop scrubbere, fungerer som en slags vaskemaskine: De tager vand fra havet, vasker udstødningsgassen og leder derefter vandet tilbage til havet.

Luftforureningen bliver til havforurening.

Forurenet vand ender i verdenshavene

Udløbsvand fra scrubbere indeholder en række metaller som vanadium og nikkel samt tjærestoffer, PAH’er, som naftalen og fenantren, og har derudover en ph-værdi på tre. 

Plankton – grundlaget for den marine fødekæde og det første kontaktpunkt for udledningsvand - dør ved udledningspunktet, har reduceret reproduktion på grund af kronisk eksponering og akkumulerer forureningen i de marine fødekæder.

Danmark er forpligtet til at følge havstrategi-rammedirektivets mål om at stræbe efter en god miljøtilstand i sine marine økosystemer.

Marja Koski
Professor, DTU

Med den nuværende globale scrubber-flåde på cirka 4.000 skibe og en gennemsnitlig udledning på cirka 500 kubikmeter per time per skib ledes hvert år millioner af kubikmeter af dette forurenede vand ud i verdenshavene.

Da metaller og PAH'er ikke nedbrydes let i økosystemet, vil de forblive i vandet, sedimenter, planter og dyr, som endnu en arv til de fremtidige generationer.

Det er umuligt at sige, præcist hvor meget af den samlede menneskeskabte forurening i havmiljøet der er forårsaget af scrubbere. De få eksisterende undersøgelser indikerer dog, at denne andel er betydelig; for eksempel cirka ni procent af PAH-forureningen i Østersøen eller fordoblingen af fenantren i Antwerpen havn.

Derfor vil en stopper for brugen af scrubbere også forbedre tilstanden af ​​havmiljøet og biodiversiteten, også selvom det komplekse samspil mellem de marine fødekæder og deres miljø gør det vanskeligt at forudsige præcist på hvilken måde.

Danmark er langt fra mål

Vi kan dog med sikkerhed sige, at fortsættelse af praksis ikke vil gavne de på forhånd stressede marine økosystemer eller deres biodiversitet.

Det hjælper ikke at udlede ikke-nedbrydelige forurenende stoffer i store mængder.

Marja Koski
Professor, DTU

Danmark er forpligtet til at følge havstrategirammedirektivets mål om at stræbe efter en god miljøtilstand i sine marine økosystemer.

Det er et mål, som vi er latterligt langt fra at nå.

Det hjælper ikke at udlede ikke-nedbrydelige forurenende stoffer i store mængder, og det er heller ikke kompatibelt med Biodiversity Strategy 2030, The Zero Pollution Action Plan, Green Deal eller andre tiltag, der lyder godt i taler.

I tilfældet scrubbere bør handling bag ordene være forholdsvis ligetil. Derfor er det også glædeligt, at miljøministeren nu vil indføre et forbud mod scrubbere. Vi kan håbe, at alle Folketingets partier kommer til at se fornuften i det - ellers vil den kortsigtede økonomiske gevinst igen veje højere end langsigtede miljøfordele.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00