S-politiker lobbyer borgmestre for omstridt Tange-løsning. ”Meget mystisk,” mener lystfiskere

Socialdemokraternes transportordfører Thomas Jensen har sendt et fire siders langt forslag til en aftale om Tange Sø til Viborgs borgmester. Men den foreslåede løsning vil ikke sikre god tilstand og er for længst lagt i graven af Miljøstyrelsen, påpeger Danmarks Sportsfiskerforbund.

Tangeværket med Tange Sø i baggrunden.
Tangeværket med Tange Sø i baggrunden.Foto: Danmarks Sportsfiskerforbund
Hjalte T. H. Kragesteen

Bag linjerne arbejder Socialdemokratiets transportordfører Thomas Jensen på en kontroversiel løsning for Tange Sø.

Det viser en aktindsigt, som Altinget har fået tilsendt af Peter Nymann Eriksen, der støtter ønsket om at genetablere Gudenåen, som den oprindeligt var. 

Det er ikke et forslag, der er vendt på Christiansborg overhovedet.

Thomas Jensen (S)
Transportordfører og opstillet til Folketinget i Silkeborgkredsen

Aktindsigten viser, at Thomas Jensen i september sidste år sendte et udkast til en politisk aftaletekst til Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (se hovedpunkterne i bunden).

Det skete to dage før, han skulle mødes med sine tre borgmesterkolleger i Silkeborg, Randers og Favrskov.

”Jeg har tilladt mig at opsummere en balanceret løsning på udfordringen ved Tange Sø ved at skrive vedhæftede udkast til en politisk aftale, som de cirka ser ud,” skriver Thomas Jensen i en mail til Ulrik Wilbek.

”Du må gerne sige, at det er mig der har prøvet at sammenfatte en så balanceret løsning som muligt. Og hvis de andre kunne se sig selv i den, så kunne I jo gå videre med den til ministeren,” fortsætter han.

Foto:

Tange Sø er en kunstig sø i Gudenåen, som opstod da man i 1921 etablerede vandkraftværket, Tangeværket. Men i dag står det klart, at det forhindrer, at fisk – eksempelvis laks – kan vandre frit i gudenåsystemet. Uden en løsning kan Danmark ikke overholde EU-krav til god tilstand i alle vandområder, som skal nås inden 2027.

Situationen har medført en årelang og meget ophedet debat om Tange Sø. Hvor dele af lokalbefolkningen kæmper hårdt for at bevare søen, mens den anden side af debatten presser hårdt på for at for at få fundet en løsning.

Både etablering korte og lange vandløb (kaldet stryg) uden om kraftværket har været på tegnebrættet, mens den mest ultimative løsning er at lukke værket og tømme søen for vand. Så Gudenåen bliver som den var oprindeligt.

Det er uvist, hvordan regeringen vil løse sagen, men spørgsmålet skal håndteres i løbet af 2024, når det varslede genbesøg af vandplanerne bliver gennemført.

"Jeg er ærlig talt forundret"

Thomas Jensen lægger i sit forslag op til, at der skal laves et såkaldt kort omløbsstryg (kaldet laksestryget) tæt ved Tangeværket for at sikre fri passage (se skitse nedenfor).

Foto:
 

Selvom om Thomas Jensen kalder sit forslag for ”en balanceret løsning”, så bliver det opfattet som meget kontroversielt hos Danmarks Sportsfiskerforbund.

”Jeg er ærligt talt forundret. Det er meget mystisk, at den løsning stadig florerer på Christiansborg. Det er åbenlyst, at det ikke vil være nok til at sikre god tilstand for fiskene i Gudenåen, og dermed opfylde vores forpligtigelser,” siger Lars Brinch Thygesen, der er natur- og miljøkonsulent hos Danmarks Sportsfiskerforbund.

Han henviser til, at Miljøstyrelsen for længst har afvist det korte vandløb som en mulig løsning, der lever op til EU’s krav. I et notat fra januar 2021 har styrelsen således gennemgået en lang række forslag til løsninger på problemet. Og tangestryget – som laksestryget bliver kaldt i notatet – bliver hældt ned ad brættet.

”Modellen sikrer ikke passage, der danner grundlag for målopfyldelse for Gudenåen og øvrige tilløb til Tange Sø, da der fortsat vil være et betydeligt smolttab, og da der er for lille vandmængde i omløbet,” skriver Miljøstyrelsen

Ikke Socialdemokratiets holdning

Thomas Jensen forklarer sit indspark til kommunerne med, at han som lokal borger er meget engageret i sagen om Tange Sø, som han kalder en ”rekreativ perle”. Han lægger ikke skjul på, at han for alt i verden vil undgå, at søen tømmes.

”Det er meget drastisk at tømme søen. Og et langt omløbsstryg hele vejen uden om kan hurtigt koste en hel til halv milliard. Og det tror jeg ikke vil være en fornuftig løsning for samfundet,” siger Thomas Jensen.

Er dit forslag udtryk for Socialdemokratiets holdning til sagen?

”Nej. Det udestår stadig i regeringen at finde ud af, hvilken løsning man gerne vil have. Det er ikke et forslag, der er vendt på Christiansborg overhovedet. Det er et forsøg på at lave et dokument som opsummerer tingene i forhold til den løsning, der er bedst for naturen lokalt og for fiskenes vandring," siger han. 

Men har du vendt det med miljøminister Magnus Heunicke (S). Han er jo fra dit eget parti?

”Ikke det her papir. Men jeg har tidligere haft et møde med ham, hvor jeg har redegjort for vores lokale oplæg til en pragmatisk løsning. Og jeg har haft ham på besøg ude ve Tange Sø, så han ved selvsyn kan se det. Og så regner jeg med at spille positivt ind i det videre arbejdet, så ministeren også lytter til borgene om, hvad det er for nogle udfordringer vi har," siger Thomas Jensen.

Har ikke set styrelsens vurdering

Miljøstyrelsen siger ret klart, at dit forslag ikke vil sikre målopfyldelse?

”Det har jeg ikke set. Det må du gerne sende til mig,” siger Thomas Jensen.

Har du virkelig ikke hørt, at der vil være udfordringer med det korte stryg?

"Jeg har hørt sportsfiskerne sige det utroligt mange gange. Men dem ser jeg som en part i sagen. Så altså. Prøv at sende til det mig," siger Thomas Jensen.

Jeg kan jo sige, hvad der står i notatet. Der står, at modellen ikke sikrer passage, der danner grundlag for målopfyldelse for Gudenåen og øvrige tilløb til Tangesø, da der fortsat vil være et betydeligt smolttab. Altså. At der er for mange småfisk, der dør i den løsning?

"Det er der jo altid i en sø. Der ligger jo geder på lur og spiser. Sådan vil det altid være," siger Thomas Jensen

Men det er vel derfor man siger, at man som minimum skal ud i de lange omløb hele vejen uden om søen?

"Ja. Men hvad tror du, det koster at lave det lange omløb? Er det virkelig det, vi skal bruge vores penge på, når man kan prøve den her løsning af og se om den virker,” siger han.

Henviser til rapport fra 2018

Thomas Jensen beder gentagne gange om at få tilsendt notatet fra Miljøstyrelsen, hvilket han får på mail under interviewet. Efter at have læst vurderingen konkluderer han, at ”det er Miljøstyrelsens vurdering. Og den kan godt udfordres.”

Hovedpunkter i Thomas Jensen forslag
  1. Tange Sø bevares med gennemstrømning af Gudenåens vand og med den nuværende udstrækning og vandstand.
  2. Med henblik på at imødekomme kravene i EU's Vandrammedirektiv om forbedret passage for vandrefisk etableres der et nyt stryg (kaldet ”Laksestryget”) i tilknytning til Gudenåcentralen med forøget vandføring i forhold til den eksisterende fiskepassage. Parterne noterer sig, at ejeren af Gudenåcentralen, NORLYS er indstillet på at finansiere etableringen af stryget. Parterne noterer sig desuden, at dette slyngede stryg - med gydende laks og indrettet med opholdsarealer til publikum - potentielt kan blive en stor turistattraktion.
  3. For at opfylde kravene i EU's Habitatsdirektiv skal Laksestryget indrettes således, at der sikres god passage for lampretter og alle andre vandrende arter.
  4. I forbindelse med Laksestrygets etablering afgiver Gudenaacentralen den nødvendige vandmængde, der sikrer en forbedret fiskepassage. Det forventes, at der stryget tilføres 1500 - 3500 liter vand pr. sekund. Eller det, der svarer til 10 – 20 gange det der tilføres eksisterende faunapassage ved Tangeværket.
  5. Efter strygets etablering foretages en løbende videnskabelig monitering og registrering af fiskepassagen, herunder i forhold til laks, havørred og lampret.
  6. Der meddeles en 25-årig tilladelse til, at Gudenåcentralen kan fortsætte produktionen af vedvarende energi i form af elektricitet – og potentielt grøn fjernvarme til egnens byer i kraft af en varmecentral, der drives med grøn elektricitet fra Gudenåcentralens generatorer.
  7. Parterne er enige om at mødes i hvert femte år – første gang i 20

Thomas Jensen fastholder således, at det korte vandløb er en gangbar løsning, og han henviser til en rapport fra 2018, som biolog Christian Dieperink fra rådgivningsfirmaet Waterframe udarbejdede for Foreningen til Bevarelse af Tange Sø. Her konkluderes det nemlig, at det korte stryg vil være nok til at leve op til miljøkrav.

”Den her løsning er undersøgt af en biolog. Og det er en gennemførlig løsning, som formentlig vil kunne løse det vandringsproblem for fiskene. Det er en meget billig løsning, som er med til at bevare et naturområde” siger Thomas Jensen og fortsætter:

"Og skulle det vise sig om 15-20 år, at der er en nogle udfordringer ved den løsning, må man jo se på, hvad man så skal gøre."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Jensen

MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2005)

Lars Brinch Thygesen

Natur- og miljøkonsulent, Danmarks Sportsfiskerforbund
Lærer (Esbjerg Seminarium)

0:000:00