S vil genoplive politiske drøftelser om målrettet regulering

LANDBRUG: Socialdemokratiet vil have fornyet dialog med regeringen om målrettet miljøregulering af landbruget og håber på et møde med statsministeren. DF har ikke noget imod det og ærgrer sig over, at det i januar endte med et smalt forlig.

Simon Kollerup (tv.) vil til kaffe med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Til Folketingets åbning i 2016 ses han i selskab med Mogens Lykketoft (S).
Simon Kollerup (tv.) vil til kaffe med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Til Folketingets åbning i 2016 ses han i selskab med Mogens Lykketoft (S).Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Vi opfordrer til og håber, at statsministeren på vegne af regeringen vil tage imod den fremstrakte hånd med hensyn til et møde. Vi forstår, at han har haft en særlig interesse i emnet.

Simon Kollerup (S)
Fødevareordfører

Der var tale om en noget særpræget debat, da Folketingets partier for nylig behandlede et lovforslag, der skal indføre et paradigmeskift for miljøreguleringen af dansk landbrug.

De langstrakte forhandlinger om en stor ændring af miljøreguleringen af landbruget, der i januar overraskende endte med et smalt forlig, kastede fredag lange skygger over lovbehandlingen i Folketinget. Trods stor enighed i indholdet, nægtede Socialdemokratiet at tage stilling til, om de vil stemme for lovforslaget.

For partiets landbrugsordfører, Simon Kollerup, vil nemlig i fornyet dialog med regeringen.

Dokumentation

Fakta om aftalen om målrettet regulering

Virkemidler, som landmænd kan bruge til at nedbringe kvælstofudledningen:

  • Efterafgrøder
  • Reduktion af gødningskvote
  • Tidlig såning
  • Mellemafgrøder 
  • Energiafgrøder
  • Braklægning 
  • Afbrænding af fiberfraktion.

Målrettet regulering skal supplere den allerede eksisterende danske kvælstofregulering, herunder blandt andet de kollektive virkemidler, som blev aftalt i fødevare- og landbrugspakken.

I alt forventes aftalen om målrettet regulering at reducere den mængde kvælstof, der ender i vandmiljøet, med 1.167 ton kvælstof i 2019, stigende til 3.500 ton kvælstof i 2021.

Som en del af aftalen om målrettet regulering er der afsat 90 millioner kroner til en grøn pulje, som skal understøtte kvælstof-, natur- og klimatiltag.

Læs hele aftalen her.


Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet


0:000:00