Debat

Skovorganisationer: Regeringens skovindsats bør forankres hos oprindelige folk og lokalsamfund

Den danske regering har netop afsat én milliard på Finansloven til en skov- og naturindsats. Her er det vigtigt, at indsatsen når ud til og tilgodeser de oprindelige- og lokale folk, som er vores vigtigste allierede i kampen for at bevare skoven, skriver Caspar Olausson og Tørris Jæger.

De ekstra midler til skovene er ikke mindst vigtige, fordi skovene er fundamentale i vores klimaforsvar, da de både optager og lagrer CO2, skriver Caspar Olausson og Tørris Jæger.
De ekstra midler til skovene er ikke mindst vigtige, fordi skovene er fundamentale i vores klimaforsvar, da de både optager og lagrer CO2, skriver Caspar Olausson og Tørris Jæger.Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark og Norge har besluttet at øge bevillingerne til indsatsen for verdens skove.

Det kommer i samme ombæring, hvor skove i klimaaftalen fra COP28 bliver nævnt som vigtige elementer i indsatsen for både at afværge og afbøde de globale klimaforandringer.

De ekstra midler til skovene er ikke mindst vigtige, fordi skovene er fundamentale i vores klimaforsvar, da de både optager og lagrer CO2. Det er derfor meget positivt, at både Danmark og Norge for nyligt har øget indsatsen for skovene globalt.

Den danske regering netop har afsat én milliard på Finansloven til en skov- og naturindsats, som løber fra 2024 til 2027, og Norge har øget sit årlige bidrag til regnskovsbevaring fra tre til fire milliarder - hvilket er første gang i ti år, at beløbet sættes op. 

En tredjedel af løsningen

Det øgede fokus på skovene er kærkomment, da den er afgørende i kampen mod klima- og biodiversitetskriserne.

Verdens Skove og Regnskovsfondet bifalder denne opmærksomhed, men vi vil med vores henholdsvis 40 og 34 års erfaring også benytte lejligheden til at understrege vigtigheden af at udføre disse indsatser korrekt.

Ved at inddrage og støtte oprindelige folk og lokalbefolkningen sikrer man en bæredygtig udvikling og fattigdomsbekæmpelse.

Caspar Olausson og Tørris Jæger

Mens Norge har haft fokus på regnskovsbevarelse i 15 år, så er en samlet, fokuseret skov- og naturindsats ny for Danmark.

Her er det vigtigt, at indsatsen når ud til og tilgodeser de oprindelige- og lokale folk, som er essentielle for skovbevarelsen.

Dette indebærer at sikre oprindelige folks kollektive rettigheder til skovene og skabe alternative indkomster i bufferzoner omkring skovene.

Ved at inddrage og støtte oprindelige folk og lokalbefolkningen bidrager man ikke kun til skovbevaring til glæde for klimaet og biodiversiteten, men man sikrer også en bæredygtig udvikling og fattigdomsbekæmpelse.

Cirka 80 procent af alle landlevende arter er knyttet til verdens skove, og skovene kan ifølge FN udgøre en tredjedel af løsningen i klimakampen. Herudover er 1,6 milliarder mennesker afhængige af skovene som livsgrundlag.

Vores planets fremtid

FN's ekspertpaneler for klima og biodiversitet (IPCC og IPBES) understreger, at tropiske skove er bedst bevarede i oprindelige folks territorier.

Det skyldes, at de ofte lever i pagt med naturen og ikke lægger et ubønhørligt pres på skovene, fordi de er afhængige af den rigdom skovene byder på.

De vogter over deres territorier og sikrer, at der ikke foregår ulovlig eller unødig skovhugst.

For at beskytte skovene og deres betydning for vores planet er det afgørende at forstå, at mennesker og natur er uløseligt forbundet.

Caspar Olausson og Tørris Jæger

Derfor er oprindelige og lokale folk vores vigtigste allierede i kampen for at bevare skoven, og enhver indsats bør derfor styrke deres rettigheder og støtte dem i kampen for at passe på skoven.

Vi er meget glade for, at både Danmark og Norge har så stort et fokus på global skovbevaring. For at beskytte skovene og deres betydning for vores planet er det afgørende at forstå, at mennesker og natur er uløseligt forbundet.

Vi opfordrer derfor til, at disse milliardinvesteringer både hjælper skovene og dem, der lever i og af dem.

Når vi hjælper dem, der lever af skovene med at opnå et bæredygtigt livsgrundlag, investerer vi ikke kun i mennesker, men også i vores planets fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Caspar Olausson

Sekretariatschef, Verdens Skove
Cand.polit.

0:000:00