Debat

SodaStream: EUs forbud mod plastik løser ikke miljøets egentlige problem

DEBAT: EU-Kommissionens plastikforslag er ambitiøst, men forsømmer muligheden for at gøre noget ved plastikproblemet for alvor. Engangsplastikflasker bør i stedet helt forbydes, hvis vi vil komme problemet til livs, skriver Michele Fitzwilliams.

Europa-Kommissionens forbudspolitik fungerer et stykke af vejen, da det tvinger flere virksomheder til at skifte engangsplasten ud med alternative materialer. Men når det gælder plastikflaskerne, er genbrug kun et plaster på såret, skriver Michele Fitzwilliams.
Europa-Kommissionens forbudspolitik fungerer et stykke af vejen, da det tvinger flere virksomheder til at skifte engangsplasten ud med alternative materialer. Men når det gælder plastikflaskerne, er genbrug kun et plaster på såret, skriver Michele Fitzwilliams.Foto: Colourbox
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michele Fitzwilliams
Nordisk marketingdirektør, SodaStream

Europa-Kommissionen tog modige skridt til at løse problemet med plastikforurening, da Kommissionen 28. maj udsendte et forslag om forbud mod ti specifikke plastikprodukter og -emballager. Med på Kommissionens liste var blandt andet vatpinde, sugerør og engangsbestik og engangsglas.

Jeg lykønsker Kommissionen med en eksemplarisk tilgang. En modig politik er nødvendig, når mængden af ​​plastaffald stiger med cirka ni procent hvert år.

Går uden om den varme grød
Med på listen er også forslag om forbud mod engangsdrikkevarebeholdere som plastikflasker og dåser uden faste låg. Det vil sige at medlemslandene skal sikre sig, at producenterne designer engangsplastikflasker på en måde, så låget ikke kan fjernes. Et ganske opsigtsvækkende forslag og en opfindsom måde at gå uden om den varme grød på.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Forslaget forsømmer jo helt muligheden for at gøre noget ved plastikproblemet for alvor. For hvorfor ikke forbyde engangsplastikflasker helt? Uanset design – med eller uden låg.

Miljøbelastningen forårsaget af engangsplastikflasker er signifikant. Det tager naturen cirka 450 år at nedbryde en plastikflaske, og intet af det plastik, der er produceret på jorden, er nogensinde helt forsvundet fra planeten. 

Europa-Kommissionens forbudspolitik fungerer et stykke af vejen, da det tvinger flere virksomheder til at skifte engangsplasten ud med alternative materialer. Men når det gælder plastikflaskerne, er genbrug kun et plaster på såret.

Michele Fitzwilliams
Nordisk marketingdirektør, SodaStream

Læskedrikgiganterne har haft gang i det helt store lobbyarbejde for at holde engangsplastikflasker ude af forbuddet og opnå dette kompromis.

Kommissionen har til hensigt, at EU-medlemslandene inden 2025 indsamler 90 procent af plastikflasker til engangsbrug. Også danskerne skal forbedre deres genbrugsadfærd, da blot 69 procent af danskerne, ifølge SodaStreams undersøgelse fra februar 2018*, tilkendegiver, at de genbruger plastikflasker.

Plaster på såret
Da vi dagligt forbruger 4,2 millioner flasker med vand i Danmark (tal fra Canadean 2017), bliver 1,2 millioner plastflasker hver dag efterladt og ikke genanvendt.

Vi kan alle blive enige om, at mere genbrug er ønskværdigt, men det løser ikke miljøets reelle problem med engangsplastikflasker. Ifølge Carbon Trust-rapporten fra 2013 reduceres CO2-aftrykket ved genanvendelsen af en plastikflaske kun med 20 procent.

Til sammenligning reduceres CO2-aftrykket ved at producere danskvand derhjemme med 60 procent sammenlignet med at købe en ny flaske i butikken.

Fremstillingen af ​​plastikflasker forbruger olie og energi. Efter fremstillingen transporteres flaskerne til butikkerne, hvor de transporteres til boliger, for senere at blive transporteret tilbage til butikkerne og derfra med transport til omsmeltning og ny produktion. Og med masser af CO2.

Ifølge en rapport fra Greenpeace er mindre end syv procent af plastikflasker fra de store læskedriksgiganter i dag fremstillet af genbrugsmateriale. Selvom genbrug giver forbrugerne god samvittighed, er det miljømæssige problem, som plastikflaskerne forårsager, ikke løst.

Europa-Kommissionens forbudspolitik fungerer et stykke af vejen, da det tvinger flere virksomheder til at skifte engangsplasten ud med alternative materialer. Men når det gælder plastikflaskerne, er genbrug kun et plaster på såret. Og læskedrikgiganterne går stort set ram forbi. Man må desværre ønske dem tillykke med godt lobbyarbejde. Surt show for miljøet.

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet GfK Norm for SodaStream. Der er i alt gennemført 1006 online interview med danskere i alderen 18-80 år i perioden 31. januar til 6. februar 2018. Et repræsentativt udvalg af svenskere, nordmænd og finner indgår også i undersøgelsen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michele Fitzwilliams

Nordic Marketing Director, Sodastream
akademiøkonom i kommunikation

0:000:00