Debat

Sportsfiskerne: Der er brug for at arbejde mere ambitiøst med alternative løsninger til klapning af havbundsmateriale

Miljøministeriets ti nye forslag til stramninger for klaptilladelserne er et skridt i den rigtige retning, men løser ikke problemerne med miljøpåvirkninger. Klapning af havbundsmateriale bør begrænses så meget som muligt, da det ikke kan undgås at have en negativ påvirkning, skriver Torben Kaas.

Det er nødvendigt at lede efter nye alternative løsninger til klapning, og hellere i dag end i morgen, skriver Torben Kaas.
Det er nødvendigt at lede efter nye alternative løsninger til klapning, og hellere i dag end i morgen, skriver Torben Kaas.Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Torben Kaas
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Miljøministeriets forslag til ti nye stramninger, der skal tilgodese havmiljøet ved klapning af havbundsmateriale, er velkomne.

Men stramningerne skal suppleres af en radikal gentænkning på klapningsområdet. Ellers fortsætter vi en kurs, som forværrer havets i forvejen ringe tilstand.

Klapning af havbundsmateriale bør begrænses så meget som muligt, da det ikke kan undgås at have en negativ påvirkning, hvor det udspredes.

Torben Kaas
Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund

Kan forårsage stor miljøskade

Det er glædeligt, at miljø- og transportministrene bebuder en større hensyntagen til havmiljøet, når der skal klappes havbundsmateriale. Med sagen om klapning eller "dumpning" af blødt og forurenet havbundsmateriale fra Lynetteholm-projektet er danskerne for alvor blevet bevidste om, at der er risiko for stor miljøskade, når store anlægsprojekter bliver udført som 'business-as-usual'.

Klapning bliver i dag udført på et spinkelt vidensgrundlag om miljøeffekterne i havet, og der er derfor behov for at udføre flere og nyere effektundersøgelser. Men det kan ikke stå alene.

Danmarks Sportsfiskerforbund mener, at der er brug for en gennemgribende nytænkning af hele myndighedsområdet og praksis omkring klapning.

Miljøministeriets ti nye forslag til stramninger for klaptilladelserne er et skridt i den rigtige retning, men løser ikke problemerne med miljøpåvirkninger, da stramningerne kun forudsiger en reduktion af klapningsmængderne på nogle få procent om året.     

Grundlæggende mener Danmarks Sportsfiskerbund, at klapning af havbundsmateriale bør begrænses så meget som muligt, da det ikke kan undgås at have en negativ påvirkning, hvor det udspredes. Det er nødvendigt at lede efter nye alternative løsninger til klapning, og hellere i dag end i morgen.

Det sidste, vi har brug for, er derfor yderligere forstyrrelse og næringspåvirkning ved klapning, hvis vi skal "nå i miljømål" over for EU.

Torben Kaas
Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund

Miljømål kræver handling

Danmark er forpligtet af EU’s vandrammedirektiv til at opnå god økologisk tilstand i alle kystvande senest om fem år – i 2027. I øjeblikket ser vi en forværring af kysternes miljøtilstand, primært fordi udledningen af næringsstoffer er steget.

Det sidste, vi har brug for, er derfor yderligere forstyrrelse og næringspåvirkning ved klapning, hvis vi skal "nå i miljømål" over for EU. 

Det er vores håb og klare forventning, at vi i fremtiden kommer til at opleve klapning af meget færre mængder havbundsmateriale end de nuværende cirka 3,3 millioner kubikmeter, der ifølge Miljøstyrelsen bliver dumpet hvert år i de danske farvande.

Dette kan lykkes ved at skærpe kontrollen med klapninger og stille højere krav til nyttiggørelse af klapmateriale, blandt andet ved at undersøge muligheder for at deponere eller anvende havbundsmateriale på land.

Gentænkning på klapningsområdet

Et af Miljøministeriets ti initiativer til forbedring af klapningsområdet handler om at gøre høringsprocessen ved klapningsansøgninger mere gennemsigtig. I den forbindelse mener Danmarks Sportsfiskerforbund, at der bør indføres høringsret til naturorganisationer i klapningssager.

I dag er der kun klageret for nogle bestemte organisationer og ingen høringsret for NGO’er.

I samme ombæring bør man sørge for større åbenhed om de data, der ligger til grund for miljøvurdering af en klapningssag. For at sikre den faglige uafhængighed, bør det være de statslige myndigheder, der bliver ansvarlige for udarbejdelsen af miljøvurderingen, mod betaling fra ansøger, hvilket også er praksis inden for andre myndighedsområder.

Derudover mener vi, at der bør ydes statslig støtte til udvikling af nye teknologier til anvendelse af klapningsmateriale, så vi kan mindske de negative påvirkninger af vores kystnære havområder.

Danmarks Sportsfiskerforbund ser frem til at arbejde videre på dette vigtige felt og indgår meget gerne i et samarbejde med Miljøministeriet og andre parter om en gentænkning på klapningsområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Kaas

Formand, Danmarks Sportsfiskerforbund
civilingeniør, HD

0:000:00