Debat

Træ- og Møbelindustrien: Sæt et endnu højere mål for urørt skov

DEBAT: Folketinget forhandler om mere urørt skov. Regeringens mål om 75.000 hektar kan hæves til 100.000 hektar, mener Træ- og Møbelindustrien.

Regeringens ambition om 75.000 hektar urørt skov kan hæves til 100.000 hektar, hvis vi samarbejder om at udpege områder, der skal udlægges til urørt skov, skriver Hanne Sundin.
Regeringens ambition om 75.000 hektar urørt skov kan hæves til 100.000 hektar, hvis vi samarbejder om at udpege områder, der skal udlægges til urørt skov, skriver Hanne Sundin.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Sundin
Branchedirektør, Træ- og Møbelindustrien i Danmark

Træ opsamler og lagrer CO2 – både når det vokser i skovene, og når det efterfølgende anvendes i træprodukter. Derfor spiller træ en afgørende rolle i den grønne omstilling, ikke mindst i byggeriet, og kan bidrage til, at vi når i mål med CO2-reduktionen.

Netop nu forhandler politikerne om blandt andet mere urørt skov i Danmark i forbindelse med finansloven. I Træ- og Møbelindustrien såvel som i Dansk Industri bakker vi op om indsatsen for at fremme biodiversitet og om regeringens ambitiøse mål om 75.000 hektar urørt skov.

I erhvervslivet mener vi, at det er realistisk at sætte et endnu højere mål. Ambitionen kan hæves til 100.000 hektar, hvis vi samarbejder om at udpege de områder, der skal udlægges til urørt skov.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi står klar til at samarbejde konstruktivt og til at anvise, hvor skovområderne kan findes, hvis udlægningen sker på en måde, så adgangen til træ som bæredygtig råvare sikres.

Sats på 100 procent certificeret råtræ
Samtidig er branchen indstillet på at efterspørge 100 procent certificeret råtræ.

Adgangen til certificeret bæredygtigt træ er helt essentiel for branchen

Hanne Sundin
Branchedirektør, Træ- og Møbelindustrien i Danmark

Det vil motivere skovejerne til at lade deres skove certificere og sikre biodiversiteten ekstra, blandt andet fordi der i certificerede skove skal være en vis andel urørt skov.  

Vi er også optagede af og bidrager gerne konstruktivt til at føre planerne om mere urørt skov ud i livet. Også fordi det vil få store konsekvenser for erhvervslivet, hvis man gør alvor af tankerne om, at samtlige statsskove fremadrettet skal stå urørt, og ikke mindst hvis dette sker som en straksimplementering. Begge dele vil have store konsekvenser og kan helt fjerne eksistensgrundlaget for savværker, der ligger i områder med meget statsskov som for eksempel på Sjælland.  

Adgangen til certificeret bæredygtigt træ er helt essentiel for branchen, og hvis statsskovenes produktion stoppes hurtigt, kommer markedet til at mangle store mængder certificeret råtræ.

Læs også

Omstillingen er en mærkesag
Det vil desuden have konsekvenser for virksomhederne, der bruger træ som råvare, som i så fald skal hente træ fra andre dele af landet og udlandet. Det vil næppe fremme for eksempel bæredygtigt træbyggeri.

Vi opfordrer derfor til en balanceret tilgang, der sikrer grundlaget for en grøn industri, som i væsentlig grad kan være med til at løfte samfundets bæredygtige omstilling fremfor at lukke den.

Den grønne omstilling er en mærkesag for alle partier i Folketinget – det er det også for os i Træ- og Møbelindustrien, og vi er helt enige i målsætningen om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent.

Vi står til rådighed med viden og bud på konstruktive løsninger både til at løfte ambitionerne og til implementeringen af mere urørt skov i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Sundin

Direktør, Grænseforeningen
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00