Debat

Ungeklimarådet: Fortsætter regeringen med at nøle, er det umuligt at overholde Klimaloven

30 procent af Danmarks areal skal være disponeret helhjertet til natur i 2030. Derfor skal animalsk produktion mindskes markant og mindst 100.000 hektar lavbundsjorde udtages. Regeringen er nødsaget til at øge niveauet og sætte gang i tilstrækkelige forhandlinger, lyder det fra Ungeklimarådet.

Den animalske produktion skal mindskes markant, så landbruget i langt højere grad har fokus på plantebaserede slutprodukter. Det vil betyde, at store arealer kan frigives til naturen, anbefaler Ungeklimarådet.
Den animalske produktion skal mindskes markant, så landbruget i langt højere grad har fokus på plantebaserede slutprodukter. Det vil betyde, at store arealer kan frigives til naturen, anbefaler Ungeklimarådet.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Naturen er under hårdt pres. Problemet er især mangel på plads, forurening og overforbrug af ressourcer. Det går hårdt ud over Jordens fantastiske biodiversitet - det, der gør planeten helt unik, og som opretholder de økosystemer, der stabilisere Jorden.

Ungeklimarådet

Medlemmer af Ungeklimarådet:

  • Monika Skadborg, født 1993, repræsentant for DUF, formand 
  • Mathias Botoft Hansen, født 1998,
  • Sofie Winge-Petersen, født 1998, Silkeborg
  • Rosanna Børsting Sørensen, født 1998 repræsentant for Den Grønne Studenterbevægelse
  • Anders Fjord Hansen, født 1992, repræsentant for UngEnergi
  • Jonas Ellitsgaard Jensen, født 1992, repræsentant for Landboungdom
  • Jakob Aandstad Sørensen, født 1995, repræsentant for Danmarks Naturfredningsforening

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Mange arter er afhængige af hinanden, og vi mennesker er afhængige af de stabile økosystemer, som danner rammen for vores samfund. Ungeklimarådet har derfor udarbejdet syv anbefalinger, som kan være med til at sikre mere vild natur i Danmark.

Ungeklimarådet anbefaler, at 30 procent af Danmarks areal skal være disponeret helhjertet til natur i 2030. Det omfatter 30 procent af landarealet og 30 procent af havarealet. I dag er Danmarks natur i høj grad fragmenteret, og andelen af vild natur er forsvindende lille.

Det har resulteret i, at 95 procent af vores naturtyper er klassificeret som “ugunstige”, og Danmark rangere lavest i EU når det gælder vild natur. Det er nødvendigt, at store sammenhængende områder udlægges til vild natur, så naturen kan få lov til at blomstre. 

Animalsk produktion skal mindskes markant
For at kunne udtage tilstrækkelige områder til vild natur, er det nødvendigt at tænke den animalske produktion ind i regnestykket. Landbruget optager i dag cirka 60 procent af Danmarks areal, hvoraf knap 80 procent bruges til dyrkning af dyrefoder. Samtidig er den danske kvæg og svineproduktion med til, at Danmark er ét af de lande, som udleder flest drivhusgasser per indbygger.

Af det samlede landbrugsareal skal udtages minimum 100.000 hektar lavbundsjorde, da disse ofte har ringe udbytte og står for halvdelen af den udledning, som kommer fra dyrkning af jorder.

Ungeklimarådet

Derfor anbefaler Ungeklimarådet, at den animalske produktion skal mindskes markant, så landbruget i langt højere grad har fokus på plantebaserede slutprodukter. Det vil betyde, at store arealer kan frigives til naturen. Samtidigt vil en mindre animalsk produktion mindske importen af soja, som i dag er årsag til fældning af store regnskovsområder.

Da regnskoven er det mest artsrige økosystem på Jorden og binder store mængder CO2, er det altafgørende, at vi bevarer denne naturtype. Vi forventer at en mere plantebaseret kost er på vej frem, og Danmark kan få den plantebaserede førertrøje. En uændret animalsk produktion vil være at sætte en kæp i hjulet på at fremme den vilde natur og nå 70 procent målsætningen i 2030.

Dertil mener Ungeklimarådet, at der af det samlede landbrugsareal skal udtages minimum 100.000 hektar lavbundsjorde, da disse ofte har ringe udbytte og står for halvdelen af den udledning, som kommer fra dyrkning af jorder.

Dansk import af råvarer må ikke forårsage skovrydning
Skovrydning er en væsentlig årsag til tab af biodiversitet, især i regnskovsområder. Næsten 12 procent af de samlede globale drivhusgasudledninger forbindes med skovrydning, hvilket gør det til en af de mest betydende faktorer for klimakrisen.

Regeringen er nødsaget til at øge niveauet og sætte gang i tilstrækkelige forhandlinger. En videre nølen vil gøre det umuligt at overholde Klimaloven og lede til en fortsat forringelse af biodiversiteten.

Ungeklimarådet

Dansk import og forbrug bidrager til skovrydning og står derfor for en betydelig skade på natur og klima. Derfor anbefaler Ungeklimarådet, at dansk import af råvarer ikke må forårsage skovrydning. Danmark har et globalt ansvar, og derfor skal vi også indtænke vores påvirkning, når ressourcer i udlandet skal udvindes til gavn for os. 

Dette forårs forhandlinger om biodiversitet og landbrug skal levere på det presserende behov for mere vild natur. Danmarks klimamålsætning og natur kan ikke holde til flere lunkne aftaler.

Med Klimarådets vurdering i nakken, er regeringen nødsaget til at øge niveauet og sætte gang i tilstrækkelige forhandlinger. En videre nølen vil gøre det umuligt at overholde Klimaloven og lede til en fortsat forringelse af biodiversiteten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Monika Skadborg

Associate, Boston Consulting Group, fhv. forperson, Ungeklimarådet, forretningsudvalgsmedlem, ESU (European Students' Union)
Bsc. miljøteknologi (DTU, 2018)

0:000:00