Debat

V: Pesticidforbud nytter ikke noget, når PFOS er vores største problem lige nu

Når regeringen vil forbyde ellers godkendte pesticider, risikerer de at skabe markeder for import af ulovlige sprøjtegifte, der kan gøre mere skade end gavn for vores miljø og sundhed, skriver Jacob Jensen (V).

Regeringens forslag om at forbyde midlet glyphosat, som blandt andet findes i Roundup, er en forkert prioritering lige nu, skriver Jacob Jensen (V).
Regeringens forslag om at forbyde midlet glyphosat, som blandt andet findes i Roundup, er en forkert prioritering lige nu, skriver Jacob Jensen (V).Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er helt unikt, at vi i Danmark kan drikke vores vand direkte fra hanen, og at vi om sommeren kan bade i den nærmeste sø eller å. Det skal vi værne om. Derfor er det en høj prioritet fra Venstre, at vi skal beskytte vores grundvand og drikkevand bedre.

Temadebat

Hvor bekymrede skal vi være, når der bliver fundet giftige stoffer i vores grundvand? Der er nye fund af pesticider over grænseværdien i vores grundvand – og nogle steder er fundene så store, at det kan være skadeligt for mindre børn. Det viser foreløbige resultater af Miljøministeriets seneste massescreening af grundvandet, hvis fulde resultat præsenteres i foråret. 

Der er tale om tre rester fra sprøjtemidler i landbruget, som ikke har været tilladt i Danmark i over ti år – og to fund af stoffet LM6 er så høje, at de for små børn overstiger, hvad der er sundhedsmæssigt acceptabelt.

Det har fået Miljøstyrelsen til at bede vandforsyningerne om at undersøge, om disse stoffer også er i vores grundvand fremover. Og samtidig skal de 17 kommuner, hvor der er gjort fund, og deres nabokommuner undersøge sagen hurtigst muligt.

Derudover er der to stoffer, der er fundet i vores grundvand, som i øjeblikket er på manges læber – henholdsvis pesticidet glyphosat og flourstofferne PFAS.

Glyphosat er aktivstoffet i sprøjtemidlet roundup, som er det mest brugte ukrudtsmiddel i landbruget. PFAS er en gruppe fluorholdige stoffer, som i mange år er blevet brugt som overfladeaktive stoffer i emballage og i brandskum. Sidste år blev det fundet i spildevand og i drikkevandet flere steder samt i kød i Korsør Kommune. Det kan have en række negative helbredseffekter og mistænkes for blandt andet at være kræftfremkaldende. 

I den forbindelse sætter vi i den kommende temadebat på Altinget Miljø fokus på grundvandet, når vi spørger politikere, aktører og forskere:

  • Hvad er det for nogle problemer, vi står overfor med vores grundvand?
  • Skal vi være bekymrede, når vi finder disse potentielt farlige stoffer i grundvandet?
  • Hvad skal vi gøre for at komme problemet til livs?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men det er også helt afgørende, at debatten sker på et oplyst og videnskabeligt grundlag. Vi har alle sammen stærke følelser, når det kommer til vores drikkevand, og derfor har debatten det indimellem med at løbe af med os.

I Danmark har vi i dag nogle af verdens strengeste regler, når det kommer til fødevaresikkerhed og anvendelse af sprøjtemidler. Det tager mange år, før gamle pesticidrester er helt væk, og mange af de pesticidrester, der i dag er sivet ned i grundvandet, stammer fra sprøjtemidler, som blev forbudt helt tilbage i 90’erne.

Derfor er det vigtigt, at vi debatterer ud fra det såkaldte pesticidbelastningsindeks, som er faktuelle beregninger på, hvor meget de forskellige stoffer belaster vores miljø, natur og sundhed.

Et forbud mod glyphosatholdige midler risikerer at føre til eksperimenter med hjemmeproducerede alternativer og skabe et marked for import af ulovlige sprøjtemidler fra andre lande. Og det er langt farligere for både vores miljø og sundhed.

Jacob Jensen
Miljøordfører, Venstre

Forbud kan skabe marked for ulovlige midler

For nyligt indgik de fleste af Folketingets partier en ny sprøjtemiddelstrategi for 2022-2026. Jeg havde fornøjelsen af at sidde med til forhandlingerne fra Venstre, og jeg synes virkelig, at vi kom i mål med en god aftale, som giver os muligheder for at mindske brugen af skadelige sprøjtemidler markant.

Vi afsatte blandt andet penge til at styrke det danske varslingssystem for pesticider (VAP) og satte fokus på udvikling af ny teknologi samt hurtigere godkendelse af biologiske og bæredygtige alternativer til de klassiske sprøjtemidler.

Derfor er jeg også lidt overrasket over, at regeringen nu kører en hård hetz mod midler som glyphosat og diflufenican. Senest har man fremsat et lovforslag, hvor man decideret vil forbyde disse stoffer på en række offentlige og private arealer.

Det undrer vi os meget over, eftersom glyphosat er et middel, som Miljøstyrelsen allerede har analyseret, fundet sikkert og godkendt.

Regeringen lægger derimod op til, at vi i højere grad skal bruge midler, der består af perlargon- eller eddikesyre. Men ifølge Miljøministeriet bliver pesticidbelastningen hele 36 gange højere, hvis man erstatter for eksempel Roundup Flex med midler, der indeholder pelargonsyre.

Desuden vil et decideret forbud mod glyphosatholdige midler som Roundup risikerer at føre til eksperimenter med hjemmeproducerede alternativer til sprøjtemidler og skabe et marked for import af ulovlige sprøjtemidler fra andre lande. Og det er langt farligere for både vores miljø og sundhed.

Venstre går derfor ikke ind for et decideret forbud af allerede godkendte midler – men vi ser selvfølgelig gerne et begrænset og målrettet brug af disse, hvilket vi blev enige om i sprøjtemiddelstrategien. Og vi vil også gerne skabe endnu bedre rammer for alternative sprøjtemidler.

Vi vil prioritere yderligere midler til regionernes indsats for oprensning af jordforureninger. Helt specifikt vil vi give de 100 millioner kroner ekstra om året, som Danske Regioner har efterspurgt til at håndtere opgaven.

Jacob Jensen
Miljøordfører, Venstre

100 millioner til PFOS-oprensning

En anden helt central problemstilling, vi er nødt til at kigge på, når vi snakker giftige stoffer i vores grundvand, er de såkaldte PFOS-forureninger, som vi særligt kender fra Korsør-sagen. Her blev en lang række borgere forgiftet efter at have spist oksekød fra kvæg, der har græsset og drukket vand med rester af PFOS. 

Derfor fremsatte Venstre for nyligt et forslag i Folketinget, hvor vi ønskede at prioritere yderligere midler til regionernes indsats for oprensning af jordforureninger. Helt specifikt vil vi give de 100 millioner kroner ekstra om året, som Danske Regioner har efterspurgt til at håndtere opgaven.

Alene i Region Sjælland har vi næsten 6.000 grunde, der potentielt kan være forurenede. Derfor undrer det mig meget, at både regeringen og de ellers såkaldte grønne støttepartier stemte imod forslaget. Så meget for at beskytte vores fælles grundvand, hvilket i øvrigt kommer i forlængelse af statsrevisorernes seneste kritik af Miljøstyrelsen og dermed miljøministerens manglende ageren for netop at sikre grundvandet mod pesticider.

Så der er fortsat meget, vi er nødt til at gøre, hvis vi ønsker at beskytte vores grundvand. Men vi skal starte de rigtige steder, og debatten skal være nuanceret fremfor styret af følelser. Venstre vil fortsat kæmpe for at passe godt på vores vandmiljø, natur og miljø.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

0:000:00