Debat

S: Vi kan ikke quickfixe vores grundvand – men vi er godt på vej

Socialdemokratiet har allerede sat gang i en lang række tiltag, så at vi kan sikre, at vores børn og børnebørn kan drikke vandet fra vandhanen i fremtiden. Men vi er ikke i mål endnu, skriver Kasper Roug (S).

Vi har et stort ansvar for at beskytte grundvandet, og vi ser det som en bunden opgave, skriver Kasper Roug (S).
Vi har et stort ansvar for at beskytte grundvandet, og vi ser det som en bunden opgave, skriver Kasper Roug (S).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Roug
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal passe på vores grundvand. Det er helt fundamentalt, at vi trygt kan åbne for vandhanen og drikke vandet derfra, uden at det smager af klor, og uden at det gør os syge.

Temadebat

Hvor bekymrede skal vi være, når der bliver fundet giftige stoffer i vores grundvand? Der er nye fund af pesticider over grænseværdien i vores grundvand – og nogle steder er fundene så store, at det kan være skadeligt for mindre børn. Det viser foreløbige resultater af Miljøministeriets seneste massescreening af grundvandet, hvis fulde resultat præsenteres i foråret. 

Der er tale om tre rester fra sprøjtemidler i landbruget, som ikke har været tilladt i Danmark i over ti år – og to fund af stoffet LM6 er så høje, at de for små børn overstiger, hvad der er sundhedsmæssigt acceptabelt.

Det har fået Miljøstyrelsen til at bede vandforsyningerne om at undersøge, om disse stoffer også er i vores grundvand fremover. Og samtidig skal de 17 kommuner, hvor der er gjort fund, og deres nabokommuner undersøge sagen hurtigst muligt.

Derudover er der to stoffer, der er fundet i vores grundvand, som i øjeblikket er på manges læber – henholdsvis pesticidet glyphosat og flourstofferne PFAS.

Glyphosat er aktivstoffet i sprøjtemidlet roundup, som er det mest brugte ukrudtsmiddel i landbruget. PFAS er en gruppe fluorholdige stoffer, som i mange år er blevet brugt som overfladeaktive stoffer i emballage og i brandskum. Sidste år blev det fundet i spildevand og i drikkevandet flere steder samt i kød i Korsør Kommune. Det kan have en række negative helbredseffekter og mistænkes for blandt andet at være kræftfremkaldende. 

I den forbindelse sætter vi i den kommende temadebat på Altinget Miljø fokus på grundvandet, når vi spørger politikere, aktører og forskere:

  • Hvad er det for nogle problemer, vi står overfor med vores grundvand?
  • Skal vi være bekymrede, når vi finder disse potentielt farlige stoffer i grundvandet?
  • Hvad skal vi gøre for at komme problemet til livs?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Ikke i mål med beskyttelsen

Jeg vil tro, at det for de fleste danskere føles som en selvfølgelighed, at vi kan drikke vandet direkte fra hanen, fordi vi i Danmark har noget af det bedste grundvand. Vi behøver ikke valfarte til supermarkederne for at købe vand på plasticflasker for at kunne slukke tørsten i rent vand.

Men vi har et stort ansvar for at passe godt på grundvandet, og vi er i Socialdemokratiet meget optagede af at beskytte det. Desværre er vi ikke i mål med den beskyttelse endnu. Miljøministeren har gentagne gange oprustet overvågningen og kontrollen af grundvandet for sprøjtemidler.

De foreløbige resultater viser endnu engang rester efter sprøjtemidler over den tilladte kravværdi. Denne gang er det tre sprøjtemidler, som endda har været ulovlige at bruge i Danmark i 10 år. Det er ikke acceptabelt, og det understreger vigtigheden af, at vi fortsat tester for så mange relevante stoffer som muligt.

Fundene af ulovlige stoffer vidner om, at det er en langsigtet indsats, der er brug for. 

Kasper Roug
Miljøordfører, Socialdemokratiet

Vi har allerede handlet

Desværre findes der ikke et quickfix til beskyttelsen af vores grundvand. Derimod vidner fundene af ulovlige stoffer om, at det er en langsigtet indsats, der er brug for. Derfor har vi sat gang i en lang række tiltag, som sikrer en bedre beskyttelse af vores grundvand.

Udover massescreeninger af flere og flere stoffer har miljøministeren sat gang i en kortlægning af udfordringerne for vores grundvand.

Vi har sat tempo på indsatsen med at beskytte de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, som er et område omkring en vandforsyningsboring, hvor risikoen for forurening kan være høj. Det er en bunden opgave for kommunerne at risikovurdere de boringsnære beskyttelsesområder, så sprøjtning på arealerne, der er i risiko, kan stoppes.

Med et bredt flertal i Folketinget har vi indgået en aftale om en ny sprøjtemiddelstrategi, som skal reducere sprøjtemidlers belastning på vores natur og miljø med over en fjerdedel.

Kasper Roug
Miljøordfører, Socialdemokratiet

Vi har netop vedtaget et lovforslag, som vil gøre det forbudt at bruge sprøjtemidler som round-up på visse offentlige og private arealer som veje, stier, fortove og indkørsler.

Og med finansloven for 2022 har vi afsat 170 millioner kroner til en ny drikkevandsfond, der blandt andet skal styrke drikkevandsbeskyttelsen.

Med et bredt flertal i Folketinget har vi også indgået en aftale om en ny sprøjtemiddelstrategi, som skal reducere sprøjtemidlers belastning på vores natur og miljø med over en fjerdedel. Og over de næste fem år har vi afsat 368 millioner kroner til at styrke beskyttelsen af vandmiljøet, grundvandet, biodiversiteten og danskernes sundhed. 

Vores børn skal kunne drikke fra vandhanen

Sagt med andre ord er tiltagene allerede mange under den socialdemokratiske regering, fordi vi tager beskyttelsen af vores grundvand meget alvorligt.

Det er der heldigvis flere partier, der gør, og mange af vores gode tiltag er lavet i samarbejde med de røde partier. Nogle er endda brede over midten. Det er kun glædeligt, for beskyttelsen af vores grundvand bør ikke være et spørgsmål om rød eller blå blok, men om vores børns og børnebørns muligheder for at drikke vandet direkte fra vandhanen i fremtiden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Roug

MF (S), næstformand i Erhvervsudvalget og Miljø- og Fødevareudvalget
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2010)

0:000:00