Wermelin varsler forbud mod Roundup i private haver

UKRUDT: Private haveejere må droppe sprøjtemidler, når ukrudt skal bekæmpes i fremtiden, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin. Meldingen bliver mødt med begejstring hos støttepartierne.

På med havehandsken og frem med lugejernet.

Det er meldingen fra miljøminister Lea Wermelin (S) til landets haveejere. Hun vil nemlig forbyde brugen af sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudt i private haver.

"Vi vil gerne sænke forbruget af sprøjtemidler. Og man skal selvfølgelig ikke sprøjte, hvor det ikke er nødvendigt. Og det er det ikke i private haver. Dér må man i gang med knofedtet," siger hun.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at et borgerforslag om at forbyde Roundup til privat brug og på offentlige arealer har nået 50.000 underskrifter og derfor skal behandles i Folketinget. Det fik onsdag regeringens tre støttepartier til at kræve ministeren i arbejdstøjet og forbyde Roundup. Og det er således målet for regeringen – ikke kun på offentlige arealer – men også i private haver.

Ministeren understreger dog også, at hun ikke har den konkrete model på plads.

"Præcis hvordan vi skal gøre det, er vi ved at undersøge," siger Lea Wermelin.

Begejstrede støttepartier 
Meldingen bliver modtaget med stor begejstring på Christiansborg.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, skriver på Twitter, at det er "en vigtig sejr for SF og de øvrige støttepartier."

"Vi har i årevis kæmpet for et forbud mod Roundup for at sikre vores drikkevand! En god dag," skriver hun.

Enhedslistens miljøordfører er også begejstret.

"Kæmpe sejr for natur, sundhed og drikkevand," skriver hun, men tilføjer dog også, at partiet også vil have forbudt landbrugets brug af Roundup.

På Facebook udråber Radikales Zenia Stampe ligefrem et "bravo" til beslutningen.

"Regeringen har længe vaklet i spørgsmålet om Roundup. Men i dag har den endelig taget stilling og placeret sig på naturens og grundvandets side," skriver hun.

Også uden for Christiansborgs mure kan miljøministeren hente ros. Præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening kan heller ikke få armene ned.

"Roundup bliver forbudt i private haver – vigtigt, vigtigt skridt i den rigtige retning. Tak til regeringen og ikke mindst støttepartierne for at lægge pres," skriver Maria Reumert Gjerding.

Forrige artikel Ny vindmølleaftale er ikke nok: KL foreslår jordfordeling som redskab Ny vindmølleaftale er ikke nok: KL foreslår jordfordeling som redskab Næste artikel DI-direktør fratræder med øjeblikkelig virkning DI-direktør fratræder med øjeblikkelig virkning