Debat

Yndigt land med balance mellem natur og erhverv

DEBAT: Hvad forventer politikerne af Natur- og Landbrugskommissionen. Konservatives Benedikte Kiær og Lene Espersen håber på en naturplan, som både giver plads til vild natur og intensivt landbrug.
Foto: ft.dk
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Som randzonerne og erfaringer med efterafgrøderne viser, er der god grund til at droppe de generelle tiltag, der ikke giver nogen særlig målbar effekt mange steder og samtidig slet ikke batter mere følsomme steder, hvor faren for nedsivning af pesticider er størst.

Benedikte Kiær og Lene Espersen
Konservative
Af Benedikte Kiær og Lene Espersen 
Miljøordfører og fødevareordfører, Konservative

Et smukt og frodigt land med bakker og dale omringet af blåt og saltet vand og bøgetræer. Sådan elsker og genkender vi Danmark i Adam Oehlenschlägers "Der er et yndigt land" fra 1819.

Dengang var kærligheden til naturen med til at binde fædrelandet sammen efter en mørk periode i vores historie, hvor vi gennemgik en økonomisk, social og geografisk nedtur efter tabet af Norge og statsbankerot. Natur, flora og fauna omkring os er med andre ord helt afgørende for vores identitet som danskere. Derfor er Natur- og Landbrugskommissionens arbejde og resultatet et vigtigt redskab til at sikre, at kommende generationer også vil kunne synge med på nationalsangen med samme indlevelse som nutidens unge og ældre. Fordi Danmark også til den tid er et yndigt land med unik dansk natur.

Forhåbentlig kan vi bruge udkommet af kommissionens arbejde til at lægge en fremtidssikret naturplan for Danmark, hvor der er plads til såvel vild natur, ekstensivt dyrket natur som skove og enge og intensivt dyrket land. Derfor vil det være godt, hvis der kommer input til, hvordan vi kan udvikle og beskytte naturen. Eksempelvis forslag om naturparker og udvikling af vores nationalparker sammen med bud på, hvordan vi kan styrke den biologiske mangfoldighed gennem udvikling af ny teknologi i industrien og landbruget. Gerne med de virkemidler, der giver mest miljø for pengene og samtidig levner plads til, at Danmark fortsat kan have et høj udviklet landbrug.

Hverken vores natur eller kultur er tilfældig - men et resultat af samspillet med de mennesker, der for godt 6.000 år siden begyndte at dyrke jorden og holde husdyr og dermed lagde bunden til Danmark som et stolt landbrugsland. I dag bidrager fødevareerhvervet med cirka en femtedel af landets importindtjening og er med cirka 140.000 arbejdspladser og høj effektivitet et erhverv med stort udviklingspotentiale.

Balance mellen natur og erhverv 
Kunsten er at finde den bedste balance mellem erhverv, natur og mennesker. Derfor er det vigtigt at finde frem til metoder, der gavner miljøet bedst. Som randzonerne og erfaringer med efterafgrøderne viser, er der god grund til at droppe de generelle tiltag, der ikke giver nogen særlig målbar effekt mange steder og samtidig slet ikke batter mere følsomme steder, hvor faren for nedsivning af pesticider er størst. I stedet er det på med gummistøvlerne, ud at finde og sætte massivt ind på at beskytte de mest sårbare områder og dermed såvel grundvand som overfladevand.

Fakta
Regeringens Natur- og Landbrugskommission kommer i løbet af foråret med sine anbefalinger.
Altinget.dk har som optakt bedt miljø- og fødevareordførerne fra Folketingets partier om at beskrive deres forventninger til Kommissionen. Politikernes indlæg bringes i løbet af de næste uger.

Du kan også blande dig i debatten: Send dit indlæg til [email protected]

Det kan eksempelvis ske ved at give erstatning til landmand, så de kan gå over til naturplejeprojekter på deres mest sårbare jorde. Ved at gå bort fra generelle virkemidler og over til individuelle såsom minivådområder, stenrev med mere og ikke overimplementere i forhold til vores nabolande i EU kan vi få bedre miljø, sundere samfundsøkonomi og mere natur. Med det mål at bevare et yndigt land til kommende generationer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00