Mona Juul
 svarer 
Lea Wermelin

Er det danske grundvand tilstrækkeligt beskyttet til de kommende generationer?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Miljø- og Fødevareudvalget, Spørgsmål 101

Mener ministeren, at det danske grundvand i dag er tilstrækkeligt beskyttet til at sikre rent drikkevand til de kommende generationer, eller skal der yderligere beskyttelsestiltag til?

Svar fra onsdag den 24. november 2021
Vi har igangsæt en kortlægning af udfordringerne for dansk grundvand

Det er fuldstændigt naturligt for os danskere, at vi kan åbne for hanen og drikke vandet. Det skal det også være i fremtiden for kommende generationer.

I forhold til sprøjtemidler sikrer vores restriktive godkendelsesordning en generel beskyttelse af vores grundvand. Her er Danmarks et af de mest restriktive lande i hele EU. Ud over at have skrappere kravværdier, er vi også mere restriktive i de grundvandsmodeller, der bruges til at vurdere, om stoffer udvasker til grundvand. Derudover har vi som noget helt unikt det danske ’varslingssystem til udvaskning af pesticider’ (VAP), som er et overvågningsprogram, der undersøger om godkendte sprøjtemidler eller deres nedbrydningsprodukter udvaskes til grundvand i koncentrationer over kravværdien.

Ud over den restriktive godkendelsesordning har vi også en målrettet beskyttelse af særligt sårbare arealer. Et eksempel på dette er den målrettede beskyttelse af de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), hvor vi har en bred aftale med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance om, at kommunerne skal vurdere, hvor der kan være en øget risiko for forurening og på den baggrund sikre en beskyttelse af områderne.

Kommunerne har indtil udgangen af 2022 til denne indsats. Hvis ikke kommunerne kommer i mål med beskyttelsen mod forurening af BNBO, er aftalekredsen enige om at gennemføre et generelt forbud mod sprøjtning i BNBO.

Et andet eksempel er aftalen mellem regeringen, Socialistisk Folkepart, Radikale Venstre og Enhedslisten om et forbud mod sprøjtning med midler, der ikke er letnedbrydelige, på en række offentlige og private arealer, hvor der er en særlig risiko for, at sprøjtemidler og rester heraf kan sive ned til grundvandet.

Ift. den målrettede beskyttelse er mit udgangspunkt, at hvis der er et fagligt grundlag for at beskytte arealer, der bruges til drikkevandsindvinding, og som ikke er beskyttet tilstrækkeligt i dag, så skal vi sikre, at det sker.

Men grundvand kan også være truet af andet end rester fra sprøjtemidler, derfor har jeg igangsat en kortlægning af udfordringer ift. Danmarks grundvand, som kigger bredt på udfordringer, vi står over for nu og i fremtiden. Denne kortlægning skal danne udgangspunkt for en bedre beskyttelse af vores drikkevand nu og for fremtiden.

Lea Wermelin / Lea Frimann Hansen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00