Dagens overblik: Ny plan kan begrænse natteliv i København permanent, og Løkke fik halv pris på boligmarkedet

Københavns Kommune vil give færre bevillinger til alkoholservering efter midnat. To ministre skriver brev til skoleelever med vigtig besked. Og Lars Løkke fik et usædvanligt godt boligtilbud i 2012. Få det politiske overblik onsdag.

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til onsdagens morgenoverblik over de største politiske nyheder.

Jagten på vacciner til egen befolkning er for alvor gået ind for de europæiske statsledere.

Mens Mette Frederiksen efter Folketingets spørgetime i går åbnede for, at Danmark kan blive medejer af en ny vaccinefabrik i Israel, går også andre EU-lande enegang og forsøger at skaffe ekstra vacciner uden om EU-systemet, skriver Politiken.

Ved et møde med pressen tirsdag sagde Mette Frederiksen, at hendes kommende besøg med Israels premierminister torsdag konkret kan ende med et samarbejde om vaccineproduktion.

"Det er i hvert fald ikke et urealistisk scenarie, lad mig sige det sådan. Det vi har behov for, det er at få produktionskapaciteten væsentligt bragt op," sagde hun ifølge Tv 2 og tilføjede:

"Vi taler konkret om, hvordan vi kan øge produktionen af vaccine. Det kan være i et offentligt-privat partnerskab. Jeg udelukker ikke nogen idéer - heller ikke at opføre fabrikker".

Se eller gense spørgetimen og det efterfølgende pressemøde her:

Læs også

Ny plan for København vil begrænse nattelivet
Lige nu er der intet natteliv i København på grund af corona, men også i fremtiden skal der være mere stille i hovedstaden om natten end hidtil.

Det kan blive resultatet, hvis en ny plan bliver vedtaget, skriver Berlingske.

Københavns Kommune ønsker nemlig at begrænse antallet af nye alkoholbevillinger om natten til restauranter og barer, viser et bud på en Nattelivsplan, som behandles torsdag i Kultur- og Fritidsudvalget.

Restauratørernes brancheorganisation kalder det "en vanvittig plan", og Venstre-borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard er imod. Planen er ikke behandlet politisk endnu.

Løkke fik boligrabat
Da Lars Løkke Rasmussen i 2012 var leder af Venstre og oppositionen fik han en usædvanligt god aftale på det københavnske boligmarked. Det skriver Ekstra Bladet, som har fået fat i den lejekontrakt, Løkke dengang underskrev med udlejningsfirmaet Jeudan.

Den seks værelser store lejlighed i Nyhavn i København fik han til 10.000 kroner om måneden  og betalte dermed omkring det halve af, hvad firmaet ellers lejede lejligheder ud til på daværende tidspunkt. 

Både Lars Løkke Rasmussen selv og direktøren for Jeudan bekræfter aftalen over for avisen, men vil ikke forklare, hvorfor Løkke fik så lav en husleje. De oplyser begge, at huslejen er væsentligt højere i dag.

Skolebørn får brev fra ministre
Alle børn, der mistrives i coronahjemmeskolen, har lov til at komme i skole. Det vil være hovedbudskabet i et brev fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og socialminister Astrid Krag (S) til landets forældre og elever i grundskolen.

Det skriver Politiken.

Problemet er, ifølge ministrene, at alt for få elever får fysisk nødundervisning på deres skole. I dag er det knap fem procent af eleverne i 5.-9- klasse, men behovet vurderes at være større.

Også lærere, pædagoger og skoleledere får et brev om, at alle børn med behov skal kunne komme i skole.

Statens vækstfond undgår stort underskud
Trods et hårdt coronaår, som truede med at give Vækstfonden det første underskud i mange år, er det lykkedes at vende udviklingen til et overskud.

Det fortæller Vækstfondens bestyrelsesformand, Tue Mantoni, i et interview med Altinget.

"At vi - på trods af de udfordringer vi har haft i 2020 – kommer ud med et overskud, sender et signal om robustheden af det iværksættermiljø, vi har, og at vi også så investeringsaktiviteten blive genoptaget i sensommeren," siger Tue Mantoni, som præsenterer årsregnskabet i april.

Efter de første seks måneder af 2020 havde Vækstfonden, som hjælper Danmark til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer til rådighed, ellers et underskud på mere end halv milliard.

Norge tror på dom mod kvinde fra syrisk lejr
Mens Mette Frederiksen og den danske regering nægter at tage imod de omkring 20 danske børn i syriske flygtningelejre, hvis forældre er rejst dertil for at støtte Islamisk Stat, har Norge valgt en anden vej i spørgsmålet.

Norge har hjemtaget et femårigt barn og barnets mor, og den norske statsanklager tror nu på, at det vil lykkes at få moderen dømt for medvirken til terror. Det siger anklageren til Politiken.

Men herhjemme fastholder S, at det vil være svært at få mødrene dømt, fordi forbrydelserne vil være svære at bevise.

"Alt, der vidnede om deres forbrydelser, ville stadig være i Mellemøsten. Risikoen ville være, at de ikke ville kunne dømmes," siger udlændingeordfører Rasmus Stoklund (S) til avisen.

Det sker i dag

  • SF's formand, Pia Olsen Dyhr, skal til møde med statsminister Mette Frederiksen (S) om en plan for genåbning af samfundet. 

  • Klokken 10: Kulturminister Joy Mogensen (S) i samråd om medieforhandlingerne.

  • Klokken 12: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om orientering af arbejdsmiljøorganisationen ved påbud fra Arbejdstilsynet.

  • Klokken 13: Møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid.

  • Klokken 15: Formanden for kommissionen for grøn omstilling af personbiler i Danmark, Anders Eldrup, fortæller om kommissionens arbejde ved et online-arrangement, som Transportøkonomisk forening står bag.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00