Dagens corona-overblik: Partier kritiserer Frederiksen for soloridt, og Boris Johnson er indlagt på intensiv

LYNOVERBLIK: Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative kritiserer statsminister Mette Frederiksen (S) for manglende inddragelse i genåbningsplan. Den britiske premierminister er blevet flyttet til intensiv afdeling efter længerevarende coronasymptomer. Få overblik over dagens coronarelaterede nyheder.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, langer ud efter statsminister Mette Frederiksen (S).
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, langer ud efter statsminister Mette Frederiksen (S).Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til tirsdagens gennemgang af coronarelaterede nyheder, hvor du får et hurtigt overblik over det nyeste om coronavirussen inden for politik, økonomi og på den globale scene.

Politik
Under coronakrisen har der hersket en politisk fred på Christiansborg, hvor der har været bred opbakning bag regeringens kurs. Men den fredstid lader til at være ovre nu, hvor oppositionen langer ud efter statsminister Mette Frederiksen (S).

Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative kritiserer statsministeren for at køre et sololøb, selv om hun har lovet at holde Folketingets partier inddraget. Det skriver Jyllands-Posten. Mette Frederiksen annoncerede på et pressemøde i sidste uge, at hun ville drøfte planen for genåbningen af Danmark med partiernes formænd og politiske ledere i løbet af ugen. Men de tre oppositionspartier føler sig langtfra inddraget i udformningen af planen. Læs mere her

Et bredt flertal i Folketinget blev sent mandag aften enig om en ny aftale, der sikrer op til 100 millioner kroner i coronastøtte til kunstnere. Ordningen gælder frem til 8. juni og er et supplement til de andre hjælpepakker, der allerede er blevet lanceret til at hjælpe selvstændige i kølvandet på coronakrisen. Se hele aftalen her

Mandag aften præsenterede Mette Frederiksen det første skridt i genåbningen af Danmark. Hvis smittetallene fastholder samme udvikling som nu, vil daginstitutioner åbne efter påskeferien, mens skoleelever til og med 5. klasse skal vende tilbage til skolen.

Derudover skal afgangseleverne tilbage på landets gymnasier og hf-uddannelser for at forberede sig på sommerens studentereksamen. Læs mere her

Mens der åbnes for de mindste børn og de kommende studenter, kom Mette Frederiksen med en anderledes nedslående besked til sommerens festivaler. Forbuddet mod større forsamlinger forlænges til at gælde til og med august måned. Dermed må alle større begivenheder i løbet af sommeren aflyses. Læs mere her

Fik du ikke set pressemødet i går, kan du også gense det i sin fulde længde lige her, og få det fulde overblik over, hvad der åbner – og hvad der forbliver lukket – lige her.

Forlængelsen af forsamlingsforbuddet rammer også en stor fejring i Sønderjylland. 10. juli er det 100 år siden, at kong Christian 10. fejrede genforening af Sønderjylland og resten af Danmark ved at krydse den gamle grænse. 100-året skulle været fejret med flere dages fester, arrangementer og et kongeligt besøg. Men det er også nu aflyst, skriver DR Nyheder

Økonomi
Tirsdag er der grønne tal på aktiemarkedet. Det skriver Berlingske. Det danske eliteindeks, C25, åbnede tirsdag morgen med en stigning på 1,7 procent. Ligeledes er der positive tal på det europæiske marked, mens det også tyder på blive en god aktiehandelsdag på den amerikanske børs. 

De danske politikere bør holde igen med planerne om at lave offentlige investeringer, når der skal sættes gang i den danske økonomi efter coronakrisen. Det siger økonomer fra både Det Økonomiske Råd, Kraka og den borgerlig-liberale tænketank Cepos til Altinget. Der er for megen uvished om, hvilken type krise Danmark står over for, og derfor kan den type investeringer ende med at ramme skævt, siger økonomerne. Læs mere her

Globalt
Den britiske premierminister, Boris Johnson, blev mandag aften flyttet til intensiv afdeling. Han var søndag aften blevet indlagt på hospitalet, da han i ti dage have haft vedvarende coronasymptomer. Efter sin indlæggelse har han bedt den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, om at være hans stedfortræder.

Boris Johnsons indlæggelse har vakt opmærksomhed blandt hans stats- og regeringschefkollegaer, og ønskerne om god bedring er strømmet ind fra både den franske præsident, Emmanuel Macron, den tyske kansler, Angela Merkel, og statsminister Mette Frederiksen.

I Østrig er regeringen klar til at åbne landet gradvis efter påske. Det skriver Ritzau ifølge DR. Forbundskansler Sebastian Kurz har mandag fremlagt en plan, der betyder, at små butikker på under 400 kvadratmeter, byggemarkeder og gartnerier må åbne igen 14. april. Fra 1. maj gælder genåbningen for alle de øvrige butikker, indkøbscentre og frisører. 

Landets skoler samt restauranter, caféer og barer kan dog se frem til at fortsætte nedlukningen i et stykke tid endnu. De skal indtil videre være lukket indtil midten af maj.

For første gang kan Kina melde om et døgn uden et coronarelateret dødsfald i landet. Det skriver TV 2

Virussens udbredelse i Danmark

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00