Dagens overblik: Læger politianmelder Sundhedsministeriet

NYHEDSOVERBLIK: Uden at informere landets lægeklinikker bestilte Sundhedsministeriet 5,3 millioner coronatests i de praktiserende lægers navn. Derfor er ministeriet nu politianmeldt. Få dit politiske overblik her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I flere uger var planen, at praktiserende læger skulle teste potentielt smittede coronapatienter tæt på eget hjem. Men den plan blev droppet af Statsministeriet i begyndelsen af maj måned, hvor man i stedet satsede på at teste borgerne i de 16 hvide testtelte.

Det viser en aktindsigt, som dagbladet Politiken har fået kig på, og som vækker bekymring hos en række sundhedseksperter.

”Det bliver rigtig svært at få nok nære kontakter testet, hvis ikke tilbuddet er tæt på borgerne,” siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, til Politiken.

Venstre og Enhedslisten kræver nu en redegørelse fra regeringen.

Klimaråd anbefaler stop for oliejagt
Regeringen bør droppe planerne om ny olie- og gasjagt i Nordsøen, da det kan risikere at ”udvande” Danmarks status som klimapolitisk foregangsland i verden.

Det er hovedkonklusionen i Klimarådets nye analyse, hvis formål er at kaste lys over konsekvenserne ved at stoppe for en ny oliejagt i Nordsøen.

"Danmark ønsker med den nye klimalov og 70-procentsmålet at være foregangsland på klimaområdet. Men troværdigheden omkring Danmark som foregangsland kan hurtigt erodere, hvis vi fortsætter med at ekspandere olie- og gasaktiviteterne. I en global, klimapolitisk kontekst kan danske, nationale klimamål således ikke adskilles fra den politik, vi fører i Nordsøen," skriver Klimarådet i analysen.

Du kan læse mere her.

Læs også

Læger politianmelder Sundhedsministeriet
Da det blev muligt for alle danskere at få en coronatest, bestilte Sundhedsministeriet 5,3 millioner tests på vegne af de godt 1.600 lægeklinikker i landet. Men klinikkerne var hverken blevet informeret om det eller havde givet samtykke.

Flere praktiserende læger har på den baggrund politianmeldt ministeriet for at have misbrugt deres navne og autorisationer til at bestille coronatests.

Det fortæller de praktiserende lægers organisation PLO til DR Nyheder.

”Det, de har gjort, er ulovligt, og jeg er bekymret for, om man kan gøre det igen, når man først en gang har kunnet bestille prøver i praktiserende lægers navne. Så sagen er principiel,” siger læge Anette Skadborg til P1 Morgen.

Sundhedsministeriet afviser, at der er handlet ulovligt, og forklarer desuden til DR, at coronatest-bestillingerne er markeret i systemet, så de ikke kan forveksles med bestillinger, som lægen af egen drift har lavet.

Flere boligområder risikerer ghettostempel
Op til fire boligområder risikerer næste år at ryge på ghettolisten, mens syv områder kan blive til såkaldte hårde ghettoer. Det kan blive konsekvensen af den stigende arbejdsløshed, som coronakrisen har medført, viser en ny analyse fra Danmarks Almene Boliger (BL).

Arbejdsløshed og indkomst er nemlig blandt de kriterier, som afgør, om et boligområde ender på ghettolisten og derfor skal være omfattet af yderligere restriktioner.

Det skriver Dagbladet Information. Boligminister Kaare Dybvad har tidligere over for Altinget afvist at suspendere kriterierne på baggrund af krisen.

R-udspil: Straksbetalinger skal genrejse økonomien
For at være med til at bringe den danske økonomi på fode igen skal store virksomheder sørge for straksbetalinger til deres underleverandører.

Sådan lyder et udspil fra De Radikale til at genrejse økonomien, skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Konkret foreslår partiet at oprette en model, hvor store virksomheder sørger for straksbetalinger til mindre virksomheder gennem en kreditfacilitet i banken.

Renteomkostningen knyttet til fremrykningen skal dækkes af det offentlige i en midlertidig periode, eksempelvis i ét år fra sommeren 2020 til sommeren 2021.

"Det er super vigtigt, at vi lige nu får hjulpet vores erhvervsliv. En af de ting, vi skal sikre, er, at der rent faktisk er penge derude – også i de små og mellemstore virksomheder," siger Katrine Robsøe, erhvervsordfører for De Radikale.

Det sker i dag

  • Klokken 9.30: Statsrevisorerne mødes på Christiansborg.
  • Klokken 13.45: Den Europæiske Centralbank holder rentemøde i Amsterdam. Normalt holdes rentemøderne i Frankfurt. Efterfølgende holdes der pressemøde med Christine Lagarde, der er chef for ECB.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00