Dagens overblik: Regeringen var orienteret om, at minkplan ville gå imod miljøregler

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen var blevet orienteret om, at nødplanen for aflivning af mink ville fravige fra flere regler. Eksperter undrer sig over manglende inddragelse i coronaindsatsen, og Kollerup er åben for revidering af kviklånslov. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger ud med forsiden af Jyllands-Posten, som i dag kan berette, at regeringen blev orienteret om, at en nødplan for aflivning af alle mink ville fravige fra en række regler på miljø- og dyreområdet.

Det skete på det møde i koordinationsudvalget 3. november, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) og resten af ministrene i det magtfulde udvalg besluttede, at alle mink skulle aflives.

I mødematerialet fremgik det, at den nødplan, som er udarbejdet af den nationale operative stab (NOST), ville gå imod gældende regler. Det var efterfølgende netop denne plan, som Mette Frederiksen henviste til på pressemødet om minkaflivning.

Eksperter undrer sig over manglende inddragelse i coronaindsats
Medlemmerne af den ekspertgruppe, som regeringen oprettede i forbindelse med sit nye varslingssystem, undrer sig over, hvorfor de ikke bliver inddraget mere i coronaindsatsen. Det skriver Berlingske.

I løbet af den seneste måned er eksperterne mødtes én enkelt gang, og ifølge Berlingske havde de haft en forventning om at blive inddraget i processen bag beslutningerne om nye restriktioner i landet.

”Jeg har da selv tænkt på undervejs, om de havde glemt mig. Men de andre har så heller ikke været indkaldt,” siger Jes Søgaard, som er medlem af ekspertgruppen og professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, til Berlingske.

Kollerup åbner for at ændre kviklånslov
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) melder sig klar til at revidere den nye kviklånslov, så banker får bedre muligheder for at sponsorere sportsklubber. Det skriver Altinget Kultur.

Kviklånsloven betyder, at banker ikke må sponsorere side om side med spilfirmaer. Det har blandt andet ramt Arbejdernes Landsbank, hvis sponsoraftale med både herre- og damelandsholdet i fodbold er suspenderet, fordi landsholdet også er sponsoreret af Danske Spil.

Meldingen fra Kollerup kommer i et folketingssvar til Venstre, som ikke er tilfredse med svaret. Partiet peger på, at erhvervsministeren har mødtes med aftalekredsen bag loven siden september, uden der er sket nyt.

Finansministeriets pressechef stopper efter otte måneder
Finansminister Nicolai Wammen (S) skal se sig om efter en ny pressechef. Den nuværende, Søren Langelund, forlader nemlig posten for at blive pressechef i Dansk Industri. Det skriver Altinget.

Søren Langelunds farvel til Finansministeriet sker blot otte måneder efter, at han i maj startede som presse- og kommunikationschef. Han tiltrådte dengang efter Sigga Nolsøe, som fratrådte sin stilling og samtidig smækkede med døren ved at sige, at jobbet var svært, hvis ikke man var professionel socialdemokrat.

Den afgående pressechef understreger dog i et opslag på LinkedIn, at han har været glad for sin tid i Finansministeriet, men det nye job var en mulighed, som han ikke kunne sige nej til.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt fødevareminister Rasmus Prehn (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om de politiske, juridiske og miljømæssige aspekter af minksagen.

Forrige artikel Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed Næste artikel Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning Erhvervsliv: Lovforslag sikrer ikke minkavlere deres grundlovssikrede ret til fuld erstatning