Dagens overblik: Syv andre styrelser er kritiseret for samme sikkerhedsbrist som Forsvarets

NYHEDSOVERBLIK: Det er ikke kun Forsvarets Ejendomsstyrelse, der mangler styr på sikkerheden, viser gennemgang. Kinesisk ambassadør truede Færøerne med straf, hvis de ikke vælger Huawei som leverandør af 5G. Og organisationer slår alarm: It-kaos kan gå ud over patienterne. Få onsdagens politiske nyhedsoverblik.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen, så er vi klar med morgenens hurtige overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

De fleste medier er fyldt med historier om den skandale, der i øjeblikket folder sig ud under Forsvarsministeriet. Rigsrevisionen har afdækket alvorlige fejl i sikkerhedskontrollen internt i Forsvarets Ejendomsstyrelse, og to tidligere ansatte i Forsvaret er anmeldt for bestikkelse.

Forsvarsminister Trine Bramsen valgte i går at suspendere to af de chefer, der har haft ansvaret. Men hvorfor er det ikke Forsvarsministeriets øverste embedsmand, departementschef Thomas Ahrenkiel, der bliver fritaget fra tjeneste som konsekvens af, at ministeren blev orienteret om problemerne kun halvandet døgn før, Rigsrevisionen fremlagde en stærkt kritisk beretning om sagen?

Derfor røg departementschefen ikke
Det har Altinget set nærmere på.

Og det handler dels om, at Forsvarsministeriet er organiseret på en særlig måde i forhold til andre ministerier.

Dels om, at sagens alvor først sent gik op for departementschefen. Han havde dog flere muligheder for at blive orienteret om sagen, eksempelvis da han modtog en mail, som han ikke fik læst. Det var den underordnede direktørs ansvar at følge op på mailen, mener ministeren.

"Det er ikke okay, at man ikke læser sine mails. Man kan så stille det spørgsmål, når der er tale om så alvorlig en sag, om ikke den ansvarlige direktør bør gå til departementschefen og sige, at det er væsentligt, at vi får vendt denne her sag, selvom der er mange andre vigtige ting lige nu. Det vil jeg mene," siger Trine Bramsen.

Læs historien her, hvor du også kan se, hvad det er med Forsvarsministeriets særlige organisering.

Departementschefen Thomas Ahrenkiel har givet et enkelt interview til et medie, og det er Ritzau. Læs det hos blandt andre Politiken

Læs også

Rigsrevisionen har påpeget risiko for misbrug i syv styrelser
Men det er ikke kun Forsvarets Ejendomsstyrelse, der har fået kritik af Rigsrevisionen for dårlig kontrol med udbetaling af milliarder af kroner. Syv andre styrelser har fået kritik fra Rigsrevisionen for præcis samme type sikkerhedsbrist. Det skriver Politiken, der har gennemgået Rigsrevisionens revisioner af statens regnskaber siden 2012

I flere tilfælde har de samme medarbejdere alene haft mulighed for at godkende udbetalinger, uden at andre i styrelserne var indover.

Ifølge rigsrevisor Lone Strøm betyder det, at der har været "en øget risiko for svindel" i alle syv myndigheder.

Eksempelvis i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har "én medarbejder kunnet foretage udbetalinger alene". Udbetalingerne er foregået fra en pulje på 17 milliarder kroner fordelt på fire ministerier.

Styrelsen havde formelt forsøgt at ændre praksis, men medarbejderen anvendte så bare brugerprofiler og adgangskoder, der var oprettet i kollegers navne. Der er ikke fundet fejl i udbetalingerne.

Problemer med nyt patientregister kan give dårligere behandling
Og fra svindel i styrelser til et andet hovedtema, når det gælder nyheder om det offentlige: problemer med nye it-systemer.

For det kan gå ud over patienterne, at der slet ikke er styr på det nye Landspatientregister, der blev introduceret i starten af 2019. Flere organisationer slår nu alarm og melder, at de store forsinkelser på data fra registeret betyder, at man ikke kan overvåge ventetider eller kvaliteten af behandlingen på blandt andet kræftområdet.

”Hvis vi pludselig, når vi engang får data, kan se, at der har været store problemer på et bestemt område, betyder forsinkelsen, at patienterne har oplevet komplikationer, de ikke behøvede,” siger formand for Lægevidenskabelige Selskaber Henrik Ullum.

På sygehusene har læger og ledelser i ti måneder ikke kunnet følge kvaliteten af den behandling, man tilbyder.

Også Kræftens Bekæmpelse er stærkt bekymret. Læs hele historien her.

Kinas ambassadør truede færøsk leder på mørklagt møde
Forleden var der drama på Færøerne, da der med tyve minutters varsel blev nedlagt fogedforbud mod et tv-indslag, som ville fortælle om et kontroversielt møde mellem den færøske regeringschef, lagmanden, og Kinas ambassadør i Danmark. Og nu kan Berlingske fortælle, hvad det var, der ikke måtte komme frem.

Avisen erfarer, at den kinesiske ambassadør truede den færøske lagmand med at droppe en handelsaftale, hvis Færøerne ikke skrev kontrakt med techgiganten Huawei om at bygge nyt 5G-netværk.

”Det er første gang, at vi har set en direkte link mellem Huawei og en trussel om at begrænse markedsadgangen til Kina. Kina har tidligere truet med økonomiske konsekvenser, hvis man ikke valgte Huawei, men truslerne har hidtil været mere abstrakte og vage,” siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Luke Patey til Berlingske.

EU's grønne plan bliver præsenteret
Og så er det i dag, EU-Kommissionens ledende næstformand Frans Timmermans præsenterer den såkaldte Green Deal – en grøn plan, der skal udstikke vejen for, hvordan EU overholder Parisaftalen.

Den kommer klokken 11, men vi ved allerede en del om den. Læs mere her: EU’s grønne aftale er lige om hjørnet: Det ved vi indtil videre

Dagens juletip
Husk også at følge med i Altingets julekalender med folketingspolitikerne.

I dag kan du for eksempel læse, hvordan Anders Fogh var med til at vække Morten Dahlin politisk, og hvad det nyvalgte Venstre-medlem går mest op i, når han bager kagehus med sin mor i december.

Det sker i dag

  • Valgnævnet diskuterer Stram Kurs. Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) bruger for første gang den nye lov, der gør det muligt at give et såkaldt gult kort til et partis indsamling af vælgererklæringer. Ministeren mistænker partiet Stram Kurs for at snyde med indsamlingen af vælgererklæringer, og derfor har hun indstillet til Valgnævnet, at indsamlingen bliver standset, mens det undersøges nærmere. Valgnævnet tager stilling i dag.
  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.
  • Klokken 11: EU-Kommissionens ledende næstformand Frans Timmermans præsenterer Kommissionens såkaldte Green Deal, der skal udstikke vejen for, hvordan EU overholder Parisaftalen.
  • Klokken 11.30: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skal i samråd om patientsikkerhed på bosteder. Det sker på baggrund af en sag, hvor en 50-årig kvinde døde på et bosted som følge af en ikke tilstrækkelig medicininstruks fra Odense Kommune.
  • Klokken 13.30: Møde i Udenrigspolitisk Nævn.
  • Klokken 14: Fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) skal i samråd om tyverier på Rigsarkivet.
     
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bramsen

MF (S), fhv. forsvarsminister, transportminister og minister for ligestilling
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2007)









0:000:00