Dagens overblik: Tidligere minister mener, at Danmarks styreform er i dyb krise

NYHEDSOVERBLIK: Konventioner forhindrer regeringen i at fratage kriminelles statsborgerskab, 64 procent af borgerne støtter tidligere pension til nedslidte, og flere vil studere i storbyer trods charmeoffensiv. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Tidligere kultur-, justits- og erhvervsminister Brian Mikkelsen mener, at det repræsentative demokrati er i krise med "kæmpe mistillid til det politiske system".
Tidligere kultur-, justits- og erhvervsminister Brian Mikkelsen mener, at det repræsentative demokrati er i krise med "kæmpe mistillid til det politiske system".Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtKarl Emil Frost

Velkommen til torsdagens politiske overblik.

Politikerne lukker sig om sig selv i stedet for at samarbejde, fordi det hårde liv i politik gør én kold. Det siger tidligere kultur-, justits- og erhvervsminister Brian Mikkelsen til Information.

Han har to udlægninger af det danske demokratis tilstand. På den ene side lever Folkestyret med diskussioner i lokalsamfundene og med en "megaengageret" befolkning, når det kommer til de "store spørgsmål" som klimakrisen. På den anden side er Danmarks styreform – det repræsentative demokrati – i dyb krise med "kæmpe mistillid til det politiske system" og med partiernes faldende medlemstal.

Demokratiet lider under, at de partierne er blevet elitære og lukkede om sig selv, fastslår Brian Mikkelsen, som i dag er direktør i Dansk Erhverv.

"Uanset hvilken politisk farve man har, så er det også blevet en bestemt type hardcore mennesker, der gider melde sig ind i et parti, fordi det er så hårdt," siger han.

Sundhedsministeren formaner efter smittestigning
Smittestigning for coronavirus får sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at opfordre borgerne til at overholde retningslinjerne. Det skriver han på Facebook.

"Vi er lykkedes med at få kontrol over coronavirus i Danmark. Og heldigvis for det. Men måske er det lykkedes så godt, at vi nu er begyndt at slække en smule på de gode vaner, som skal holde virus nede. Det må ikke ske. Vi må for alt i verden ikke sætte det hele over styr nu," skriver han.

Statens Serum Institut overvåger bevægelserne. Instituttet har påvist 240 tilfælde af covid-19 i uge 29 mod 169 tilfælde i uge 28 og 123 tilfælde i uge 27. Men "trods stigningen er der ikke tegn på større udbrud".

"Det er godt nyt, for den slags er vi ekstremt opmærksomme på ikke får lov til at ske," skriver Magnus Heunicke.

Partihop giver S og SF absolut flertal i Aarhus og Odense
Partihoppere fra Alternativet har sikret absolut flertal til Socialdemokratiet og SF i byrådene i Aarhus og Odense. Det skriver Altinget.

I Aarhus har Socialdemokratiet og SF henholdsvis 12 og 4 ud af de 31 mandater i byrådet. SF's gruppeformand i Aarhus, Jan Ravn Christensen, siger, at byrådspolitikerne "meget, meget sjældent" træffer smalle beslutninger.

"Det ligger i baghovedet på os alle sammen, at den parlamentariske situation er ændret," siger han.

Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus, Anders Winnerskjold, understreger, at byrådspolitikerne går efter brede forlig, og forventer ikke, at den nye magtbalance får "den helt store betydning" for sager om udsatte boligområder eller sparebudgetter, som Alternativet havde fokus på.

"Men jeg ville også være naiv, hvis jeg ikke sagde, at det er rart at kunne danne flertal alene med SF," siger han. 

Flere vil studere i storbyer trods charmeoffensiv
Skiftende regeringer og studievejledere har opfordret unge, der søger ind på en videregående uddannelse, til at søge geografisk bredt. Men den årelange charmeoffensiv har slået fejl. Det skriver Politiken.

En opgørelse af Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at fordelingen mellem ansøgere til by og land var den samme i 2019 som i 2013, hvor 26 procent blev optaget på en videregående uddannelse uden for en af de fire største byer, og 74 procent blev optaget på en videregående uddannelse i København, Aarhus, Odense eller Aalborg.

Dansk Industris underdirektør, Mette Fjord Sørensen, kalder udviklingen for problematisk. Hun påpeger, at de uddannelser, som udbydes, skal passe til efterspørgslen fra erhvervslivet. For risikoen er, at de unge efterfølgende flytter, når de ikke kan komme i arbejde, siger hun.

Regeringen mener, at det er politisk vigtigt, at borgere kan uddanne sig i hele landet. Det hjælper virksomhederne med at få "dygtig arbejdskraft" og kommuner og regioner med at få "dygtige medarbejdere ind i vores velfærdssamfund," siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

"Der vil komme yderligere politiske initiativer. Mere siger jeg ikke," siger ministeren.

Fratagelse af statsborgerskab kan ikke gennemføres
Regeringen erkender, at det ikke er muligt at tage det danske statsborgerskab fra dømte kriminelle, som Socialdemokratiet ellers foreslog op til folketingsvalget. Det skriver Jyllands-Posten.

Udlændingeministeriet har konkluderet, at "der inden for rammerne af vores internationale forpligtelser ikke umiddelbart kan ske fratagelse af statsborgerskab for almindelig kriminalitet". Det får Konservatives udlændingeordfører, Marcus Knuth, til at kritisere regeringen for at stille vælgerne stramninger i udsigt, som ikke er mulige inden for konventionerne.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) påpeger, at Socialdemokratiets forslag fra begyndelsen af var betinget af, at det ikke var i strid med internationale konventioner, som også står i partiets valgoplæg 'Retfærdig og realistisk' fra februar 2018. Han tilføjer, at regeringen vil presse på for at vride de internationale spilleregler i Danmarks retning.

"Vi har brug for internationale spilleregler, men vi har også brug for, at de bliver fortolket på en måde, som de europæiske borgere er i stand til at forstå," siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.

Flertal støtter tidligere pension til nedslidte
Trods coronakrisens indhug i dansk økonomi støtter et flertal af danskerne regeringens plan om tidligere pension til nedslidte på arbejdsmarkedet. Det skriver Berlingske.

En Gallup-måling viser, at hvor 64 procent af de adspurgte mener, at regeringen bør fortsætte arbejdet med at få gennemført sit forslag om tidligere pension til nedslidte, mens 19 procent mener, at regeringen skal skrinlægge forslaget. Blandt de blå vælgere bakker 50 procent op, mens 33 procent er imod.

"Jeg håber, at alle partier i Folketinget læser de tal grundigt, for vi har en opgave i at få det her problem løst," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S) til Berlingske.

Det sker i dag:

  • Europa-Parlamentet skal drøfte den nye EU-aftale om syvårsbudgettet for 2021 til 2027 og genopretningsfonden, som skal bidrage til, at de europæiske økonomier kommer ud af coronakrisen. EU's stats- og regeringsledere indgik tirsdag aftalen, som Europa-Parlamentet skal godkende.
  • Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledninger. Statens Serum Institut udsender den ugentlige opgørelse for "åbne lande" og "karantænelande", som Udenrigsministeriet benytter til at opdatere rejsevejledningerne, hvis den seneste opdatering giver anledning til ændringer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Winnerskjold

Byrådsmedlem (S) og rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2020)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00