David Trads: Obamas frontalangreb på Trump er historisk

KOMMENTAR: Obama anklagede i et historisk frontalangreb præsident Donald Trump for at true det amerikanske demokrati. Vi skal helt tilbage til Borgerkrigen i midten af 1800-tallet for at finde en lignende situation, skriver David Trads.

Da Barack Obama i nat – endelig, endelig – valgte at angribe Donald Trump direkte, råbte han sit budskab ud i en megafon og bøjede det i neon, så enhver forstod det:

"Det, vi er vidner til, er, hvordan et demokrati visner. Dette styre har vist, at det vil flå vores demokrati fra hinanden, hvis det er det, der skal til, for at vinde. Vores demokratiske institutioner er truet som aldrig før".

Obama, præsidenten, der i sin tid blev valgt på sin positive, optimistiske kurs – "yes, we can!" – lød i nat ved Demokraternes konvent for en gangs skyld, som en mand, der ikke bare var bekymret, men nærmest skræmt over den kurs, som Trump fører:

"Denne præsident (…) satser på din kynisme. Styret ved, de ikke kan overtale dig til at følge deres politik. Derfor håber de, at de kan gøre det så svært som muligt for dig at stemme, og at overbevise dig om, at din stemme er ligegyldig. Det er sådan, de vil vinde (…) Vi må ikke lade det ske. Lad dem ikke tage din magt fra dig. Lad dem ikke tage dit demokrati fra dig".

Normbrud
Obamas frontalangreb er historisk:

Vi skal helt tilbage til Borgerkrigen i midten af 1800-tallet for at finde en lignende situation: En ekspræsident, som uden at pakke tingene ind, simpelthen anklager den siddende præsident for at true selve det amerikanske demokrati.

Da præsidenter – ud over at være den førende politiske skikkelse – også indtager de ceremonielle roller, som europæiske royale klarer, er der tradition for, at de undlader hårde politiske angreb, når de er trådt tilbage. De holder sig normalt til mere abstrakte emner – gode formål, der er bred opbakning til. Den norm har Obama nu brudt.

Obama, der oprindeligt er uddannet jurist med speciale i forfatningsret, valgte simpelthen at udtrykke sin dybe bekymring. Uden omsvøb. Foruden den slet skjulte advarsel om, at Trump er parat til at ofre selve demokratiet, kaldte han indirekte præsidenten for inkompetent og, ja, dum:

"I de snart fire, der er gået, har han ingen interesse udvist for at passe sit arbejde. Han er uinteresseret i at søge kompromisser. Ingen interesse i at udnytte sit embedes kolossale magt til at hjælpe andre end sig selv og sine venner. Ingen interesse i at bruge præsidentskabet til andet end endnu et reality tv-show, som han kan bruge til at få den opmærksomhed, han higer efter. Donald Trump har ikke løftet sig i sit embede, fordi han ikke magter det".

Trussel mod demokratiet
Obama, der i de forløbne 12 år i træk er kåret som den mand, flest amerikanere beundrer, bruger nu al sin prestige på at advare om den politiker, der fulgte ham i Det Hvide Hus.

Trump er ifølge Obama såvel en farlig trussel mod demokratiet som en ubegavet nar, der ikke er sit embede værdigt. Karaktermordet kan slet og ret ikke blive værre.

De voldsomme udsagn, ja, de historiske udsagn, er et ekko af den kritik, som andre demokratiske politikere og førende intellektuelle i stigende grad er kommet med. Mange har længe advaret om, at demokratiet er ved at dø i Guds eget land:

Yale-professor Timothy Snyder konstaterer i 'Vejen til ufrihed', at "det amerikanske demokrati vil nå dets afslutning, medmindre det kan løse de spændinger, som racisme og ulighed skaber".

Harvard-professor Yascha Mounk understreger i 'The People vs. Democracy', at "for første gang i dets historie har det ældste og mest magtfulde demokrati i verden valgt en præsident, som åbent foragter de grundlæggende forfatningsmæssige normer."

Med Obamas opsigtsvækkende udtalelser, som fuldkommen har ryddet den amerikanske politiske dagsorden, har ekspræsidenten virkeligt forsøgt at mobilisere vælgerne op til valget om 75 dage – for ifølge ham er valget den 3. november klart:

Enten genvælges Trump, hvilket efter hans mening vil få demokratiet til at forvitre. Eller også vinder Joe Biden, hvilket ifølge Obama vil sikre selve det amerikanske demokrati.

Store ord, unægtelig. Men: Også rigtige ord.

-----

David Trads (født 1967) er journalist, skribent og debattør samt tidligere folketingskandidat for Socialdemokratiet og forhenværende udviklingsdirektør i Metro International. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Benny Damsgaard: Arne-forhandlinger vil afsløre, hvor aggressivt Pape går efter at blive blå bloks leder Benny Damsgaard: Arne-forhandlinger vil afsløre, hvor aggressivt Pape går efter at blive blå bloks leder Næste artikel Adam Holm: Hvad gør vi denne gang, hvis diktatoren falder? Adam Holm: Hvad gør vi denne gang, hvis diktatoren falder?