Anmeldelse af 

Johannes Langkilde: David Trads har skrevet en fremragende bog om USA

ANMELDELSE: Med 'Amerika, hvor er du?' kommer læseren ikke blot til at forstå, hvorfor Donald Trump blev valgt som præsident, men også hvad det er, der har skabt og defineret den amerikanske folkesjæl, skriver Johannes Langkilde og kvitterer med seks A'er.

I 10 kapitler tager Trads i sin nye bog læseren med på et road trip rundt i USA, der er under forvandling og i opbrud.
I 10 kapitler tager Trads i sin nye bog læseren med på et road trip rundt i USA, der er under forvandling og i opbrud.Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

Johannes LangkildeJohannes Langkilde
Tv-vært, DR og tidligere USA-korrespondent

Det kan være svært at forstå, hvordan amerikanerne dog kunne vælge Donald Trump som deres 45. præsident.

Selv for dem der kender landet indgående og har både boet og arbejdet der. Journalisten og forfatteren David Trads er en af de mange, der blev overrumplet af præsidentvalget i 2016, og i bogen søger han svaret på, hvorfor han og mange andre ikke så Donald Trump komme.

Trads sætter med stort overskud valget af Trump og det nuværende politiske kaos i USA ind i en langt større sammenhæng.

Johannes Langkilde

En rejse gennem USA
I 10 kapitler tager Trads læseren med på et road trip rundt i USA, der er under forvandling og i opbrud. Et land der har bevæget sig langt væk fra den forestilling om et harmoni og fælleskab, som Trads oplevede, da han som ung gik på High School i den lille by Byron Center i delstaten Michigan.

Bogen er en rejse. En rejse tilbage til de steder og personer, der har formet forfatterens opfattelse af USA. En rejse gennem historien og de begivenheder, der har formet landet. Og en rejse på vej mod at forstå, hvordan Donald Trump som person og fænomen blev den logiske konsekvens af de politiske valg, hans forgængere traf.

Bogen beskriver fint, hvordan mange almindelige amerikanere på Main Street bare fik nok af politisk korrekthed, økonomisk ulighed, katastrofal dårlig social mobilitet og moralsk forfald.

Når man som hårdtarbejdende amerikaner ikke længere kan tro på, at ens børn får en bedre tilværelse end en selv, er den amerikanske drøm blevet en utopi, og så er hele ideen om USA i fare.

Obama - præsidenten fra helvede
Trads beskriver, hvordan USA blev bygget på en frihedstrang og på klassiske moralske og religiøse dyder.

Men så kom demokraten Barack Obama og forsøgte i manges øjne at omgøre landet til et sekulært, undertrykkende helvede, hvor Det Hvide Hus bliver badet i regnbuefarver, og børnene lærer at rulle kondomer på agurker i skolerne.

Det var en rød klud for øjnene af mange amerikanere, der begyndte at se USA smuldre.

Men svaret på, hvorfor det lige blev den moralsk anløbne bulderbasse ved navn Trump, der blev svaret på mange amerikaneres frustrationer, er mere komplekst end blot et had til Barack Obama, Hillary Clinton og de demokrater, der i manges øjne var ved at afmontere USA's storhed.

Donald Trump i større sammenhæng
Svaret findes også i historien, og Trads kommer med et væld af historiske referencer, litterære citater og kulturhistoriske pointer og anekdoter, der hjælper læseren med at sætte fænomenet og personen Donald Trump ind i en større sammenhæng.

Læseren bliver også præsenteret for den yngre Donald Trump. Finansmanden, byggematadoren og playboyen, der er så langt fra det finkulturelle, som man nærmest kan komme.

En styrtende rig enfant terrible, der førte sig frem i Manhattans natteliv som en naturlig del af popkulturens superhelte. Hvis man undrer sig over, hvordan en milliardær med bopæl i en opulent udsmykket lejlighed på Manhattans dyreste adresse kan lykkes med at blive opfattet som en del af det jævne USA, så vil man forstå det bedre ved at læse 'Amerika, hvor er du?'

Bogen giver på underholdende vis svaret på, hvad der har formet Donald Trump som person og magtkriger, og hvorfor han i dag med stor succes benytter sig af de gadedrengetricks, han lærte på Manhattan.

Når alt smelter sammen
'Amerika, hvor er du?' er som bagsideteksten antyder en hæsblæsende fortælling, og man fornemmer, hvordan bogen tydeligvis har spiret hos forfatteren i mange år, og hvordan den er et kondensat af 35 års kærlighed til og forundring over Amerika.

Når fortællingen strækker sig fra Christoffer Columbus' ankomst til det nye land over Vietnamkrigen og 80’ernes pro wrestling-shows til valget af Donald Trump, og når bogen samtidig er spækket med litterære citater, sangtekster, stærkt personlige historier, reportager, anekdoter og interviews, så er det tydeligt, at Trads vil virkelig meget med sin bog. Og man har indimellem som læser brug for at lægge bogen fra sig for at lade de mange indtryk bundfælle sig.

Men Trads lykkes flot med at få det hele til at smelte sammen, så man ikke blot forstår, hvorfor Donald Trump blev valgt som præsident, men også hvad det er, der har skabt og defineret den amerikanske folkesjæl og landets DNA.

Bogen kommer på et tidspunkt, hvor mange nok efterhånden i store træk har forstået, hvilke mekanismer der bragte Donald Trump til magten, men Trads sætter med stort overskud valget af Trump og det nuværende politiske kaos i USA ind i en langt større sammenhæng.

Dermed bliver bogen til andet og mere end blot en bog om valget af en utraditionel præsident.  

David Trads: 'Amerika, hvor er du?', 250 sider, Foraget Momenta, udkommer 7. februar

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Johannes Langkilde

Vært, TV Avisen, Det Politiske Talkshow, valgudsendelser og diverse specialprogrammer, DR, Forfatter
Journalist (DJH 2004), bachelor Film- og Medievidenskab, Københavns Universitet, 2000

0:000:00