Kritik af Københavns klimaregnskab: Hovedstaden bliver ikke CO2-neutral af at købe solceller i Lemvig

KRITIK: Hovedstadens forsyningsselskab snyder på vægten, når den køber solceller i Vestjylland og hævder, at det hjælper hovedstaden med at blive CO2-neutral, mener Danmarks Naturfredningsforening. Københavns Kommune afviser kritikken.

Solcelleparken ved Kikkenborg syd for Lemvig kommer til at bestå af i alt 60.000 solcellepaneler og producere 20.000 MWh. 
Solcelleparken ved Kikkenborg syd for Lemvig kommer til at bestå af i alt 60.000 solcellepaneler og producere 20.000 MWh. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Rykker København tættere på at være klimaneutral ved at investere i solceller i Vestjylland? 

Ikke ifølge Danmarks Naturfredningsforening, der mener københavnerne oversælger deres klimaindsats, når det hævdes, at solceller syd for Lemvig skubber København tættere på klimaneutralitet.

Konkret er det Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, HOFOR, der har købt et solcelleprojekt i Kikkenborg syd for Lemvig, der fra marts næste år skal producere strøm i det vestjyske til godt 4000 hustande. Og hævder, at det er ”endnu et stort skridt mod en CO2-neutral hovedstad i 2025”.

”Vi kan ikke bakke op om, at HOFOR eller Københavns Kommune siger, at de kommer nærmere deres 2025-mål om en CO2-neutral hovedstad, fordi de har købt solceller et andet sted. Det er en afladstanke, som vi ikke kan bakke op om,” siger klima- og energipolitisk rådgiver Lasse Jesper Pedersen til Altinget.

Vi bruger den metode, som er udviklet af ministeriet og KL i 2008 og gør, at det, vi ejer uden for kommunens grænser, også kan tælle med i vores regnskab.

Jørgen Abildgaard
Klimachef og projektleder, Københavns Kommune

Kritikken kommer samtidig med, at København i disse dage er vært for klimatopmødet "C40 Mayors Summit", der samler et netværk af borgmestre fra hele verden for at finde løsninger på klimakrisen.

Hovedstadens mål om Co2-neutralitet i 2025 er en af årsagerne til, at København er blevet særligt udvalgt til værtsrollen.

Det gør muligvis Vestjyllands CO2-regnskab grønnere, men ikke hovedstadens, og hovedstaden skal også med nu, hvis vi skal nå vores klimamål.

Lasse Jesper Pedersen
Klima- og energipolitisk rådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

Egne udledninger skal reduceres
HOFOR har købt solcelleprojektet af danske Better Energy, der bygger og udvikler solcelleparker for at sælge dem videre. Ifølge planen skal parken etableres i løbet af vinteren og forventes at komme på elnettet til foråret.

I forbindelse med annonceringen af projektet oplyste HOFOR's chef for vedvarende energi, Jesper Pedersen, at forsyningsselskabet ″regner med at bygge flere solcelleparker i de kommende år″.

Danmarks Naturfredningsforening slår fast, at det ”altid er dejligt, når vi får mere vedvarende energi ind i energiforsyningen”, og at Københavns Kommune i sin klimaplan også har mange positive klimatiltag.

Men kommunen strækker den for langt, når det hævdes, at solceller ved Lemvig får hovedstaden tættere på at være klimaneutral.

"Det gør muligvis Vestjyllands CO2-regnskab grønnere, men ikke hovedstadens, og hovedstaden skal også med nu, hvis vi skal nå vores klimamål,” siger Lasse Jesper Pedersen.

Læs også

Overholder reglerne
Altinget har været i kontakt med HOFOR, der henviser til Københavns Kommune, da det er dem, der fører kommunens CO2-regnskab.

Forsyningsselskabet henviser dog til en henstilling fra Energistyrelsen, der netop giver en kommune lov til at investere i udbygning af vedvarende energi uden for kommunegrænsen og samtidig tælle det med i egne energi- og CO2-regnskaber.  

Jørgen Abildgaard, der er klimachef og projektleder i Københavns Kommune, henviser til samme regler.

”Vi bruger den metode, som er udviklet af ministeriet og KL i 2008 og gør, at det, vi ejer uden for kommunens grænser, også kan tælle med i vores regnskab. Og så tager vi vores del af ansvaret og bidrager til den omstilling, som skal ske i Danmark,” siger han.

Afviser kritik
Kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening er han ikke enig i.

”Vi bidrager til, at elforsyningen bliver mere grøn i Danmark, så jeg synes ikke, kritikken er fair.”

Men hvordan gør solceller ved Lemvig hovedstaden mere CO2-neutral?

”Det bliver den, fordi vi er ti procent af Danmarks befolkning.”

Vil det ikke være nemmere at gøre noget ved udledningerne i København?

”Det gør vi bestemt også. Og vi har jo ikke arealerne til at sætte så mange solceller op i København i den størrelsesorden,” siger Jørgen Abildgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Abildgaard

Projektchef, København 2025
cand.arch. (Kunstakademiet Arkitektskole 1983), hd i organisation og strategi (CBS 1986)

Lasse Jesper Bering Pedersen

Klima- og energipolitisk seniorrådgiver, Danmark Naturfredningsforening
cand.tech.soc. (Roskilde Uni. 2013)









0:000:00