Signe Bøgevald: Højrefløjens kamp mod identitetspolitik er hyklerisk

KOMMENTAR: I kampen mod identitetspolitikken har borgerlige folk selv ønsket at iføre sig en identitetsmarkør for at vise, hvor anti-identitetspolitiske de er, skriver Signe Bøgevald.

Kampen mod identitetspolitik lader til at være blevet mange borgerlige debattørers fremmeste og vigtigste kamp i 2019. Det forstår jeg godt.

Det er bestemt vigtigt at kæmpe imod idéer, der kollektiviserer mennesker og giver dem særrettigheder på baggrund af arbitrære gruppeidentiteter som køn, seksualitet og hudfarve.

Men i kampen mod venstrefløjens identitetspolitik kommer mange borgerlige til selv netop at fremstå identitetspolitiske og fremstår derved hykleriske.

I løbet af sommeren er det borgerlige valgnederlag blevet diskuteret heftigt. Hvad skal forene de borgerlige partier i fremtiden? Hvad er det fælles projekt? Og hvilke kampe er vigtigst?

Af flere borgerlige debattører er kampen mod identitetspolitik blevet fremhævet som særlig vigtig. Min partifælle Henrik Dahl ønsker endda at starte en folkebevægelse mod identitetspolitikken.

Det skrives blandt andet, at denne bevægelse kan være symboliseret ved en specialdesignet reversnål eller en pen.

I kampen mod identitetspolitikken ønsker man altså selv at iføre sig en identitetsmarkør for at vise, hvor anti-identitetspolitisk man er. Derved falder man selv i den identitetspolitiske fælde.  

Det er kun sundt, at vi foretager en grundig selvransagelse, men i jagten efter fælles dagsordener og kampe for det borgerlige Danmark må vi ikke komme til at træde ind på venstrefløjens banehalvdel og overtage deres kollektivistiske tilgange.

På den måde definerer vi nemlig blot os selv som en antitese til venstrefløjen og ikke et selvstændigt projekt med egne idealer.

Jeg forstår godt den borgerlige-liberale modstand mod identitetspolitik. For menneskeheden er det eneste naturlige kollektiv.

Derfor bør vi naturligvis bekæmpe alle idéer, der ønsker at give mennesker særlige privilegier på baggrund af de kollektiver, som de nu engang måtte tilhøre.

For det borgerlige-liberale projekts fremmeste opgave må da være at skabe et samfund, hvor hensynet til den enkelte, og ikke alverdens gruppeidentiteter med dertilhørende særrettigheder, er i centrum.

En del borgerlige debattører falder desværre gang på gang i den identitetspolitiske fælde. Vi så det for nyligt, hvor debatten gik på juridisk kønsskifte til børn.

I stedet for at indtage den liberale position og være kritisk over for, om staten overhovedet bør opbevare oplysninger om vores køn, så går mange ud og argumenterer for, at der absolut kun er to køn, og at børn, der ønsker at skifte køn juridisk, må lide under deres forældres Sverige-feministiske opfattelser – og så kan det jo ikke blive mere ondt i mange borgerliges øjne.

Eller da det blev offentliggjort, at den ikoniske 007-karakter skulle spilles af en kvinde i den kommende agentfilm. Her farede alverdens højreorienterede folk op med hånlige kommentarer på Facebook og i avisspalterne.

I begge tilfælde virkede det nærmest som, at visse borgerlige debattører blev lige så krænkede som de vrede, venstreorienterede feminister, man altid brokker sig over er ih og åh så krænkelsesparate.

I stedet for at bygge debatten på et grundlag af fakta og oplysning bliver man selv stødt på egen identitet – ofte en konservativ og traditionel identitet og, vigtigst af alt, en identitet, der er i kontrast til de venstreorienteredes.

Hvis man fortsætter sådan, så vil det borgerlige projekt i fremtiden blot blive kendetegnet ved at være antisocialistisk, antifeministisk, antimuslimsk og så videre.

Altså blot en antitese til alt det, man ikke kan lide, og ikke et projekt, der definerer sig positivt i forhold til egne idealer og værdier.

I stedet må vi droppe hykleriet og den såkaldte borgerlige identitetspolitik og i stedet definere vores borgerlige projekt selvstændigt og ikke som en negation.

-----

Signe Bøgevald Hansen (f. 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forrige artikel Benny Damsgaard: Venstre og den forgæves jagt på løftebruddet Benny Damsgaard: Venstre og den forgæves jagt på løftebruddet Næste artikel Jonas Herby: København ødsler med pengene på tvivlsomme projekter Jonas Herby: København ødsler med pengene på tvivlsomme projekter