Wermelin efter hård kritik: Naturindsatsen er ikke sat på pause

NATUR: Vores ambitioner for naturen er de samme i dag, som de var før valget, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S), der har stået model til stor kritik for at udskyde sin prestigefyldte naturpakke. Vi er i gang, siger hun

Der er ikke noget at komme efter.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er slet og ret uenig med det hav af kritikkere, der har beskyldt regeringen for at forhale og sænke ambitionerne på naturområdet, fordi naturpakken er udskudt.

”Jeg kan høre, at folk tænker, at naturindsatsen bliver sat på pause. Men det er ikke tilfældet. Regeringen har kigget ind i en coronakrise, hvor det først og fremmest har handlet om, at Danmark skal sikkert gennem krisen. At vi passer på økonomien og beskæftigelsen,” sagde Lea Wermelin til et arrangement om verdensmål i Altingets gård.

Hun henviste dog også til, at man skønt et stramt finanslovsudspil med plads til få prioriteringer, rent faktisk har fået afsat 50 millioner kroner til naturen.

”Vi har taget naturen med, så vi kan fortsætte de skridt, som er nødvendige for naturen,” sagde Lea Wermelin.

"Vi er i gang"
Fredag morgen var ministeren indbudt til et interview ved verdensmålsugen i Altingets gård (læs mere om arrangementet i faktaboks). Her blev naturkrisen og regeringens ambitioner hurtigt et centralt emne. For miljøministeren har på det seneste fået hård kritik for at handle for lidt og for langsomt i forhold til de løfter, som Socialdemokratiet gav før valget. Ministeren benyttede lejligheden til at slå fast, at partiets mål om 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnationalparker står fast. Lea Wermelin pegede på, at man allerede har lavet aftaler om 6.000 hektar urørt skov og to nye naturnationalparker.

”Vi er i gang. Vi har taget skridt på vejen inden naturpakken,” sagde miljøministeren.

Europæisk momentum
Naturkrisen er ikke kun et dansk fænomen, men et globalt emne, hvor forskere taler om, at arter forsvinder i så stor hast, at der er tale om den sjette massedød i klodens historie. Og næste år skal verdens lande på et stort FN-topmøde i Kina beslutte, hvilken indsats der skal gøres globalt.

Lea Wermelin lagde ikke skjul på, at det bliver vigtigt.

”Danmark går til den aftale med et ønske om at få naturens parisaftale, hvor vi globalt forpligter hinanden på at passe bedre på vores planet,” sagde Lea Wermelin.

Men bliver det lige så svært som parisaftalen på klimaområdet, ville interviewer - Altingets og Mandag Morgens chefredaktør Jakob Nielsen – vide?

”Det er svært at spå om. Men jeg oplever, at der er politisk momentum i Europa. Der er forpligtelse for Danmark og EU til at sætte ambitionsniveauet højt,” sagde Lea Wermelin.

Egentlig skulle det store FN-topmøde være afholdt i oktober i år, men det er udskudt til næste år på grund af coronakrisen. En endelig dato er endnu ikke fastlagt.

Lea Wermelin blev også interviewet om affaldsområdet. Du kan se hele seancen her. 

Forrige artikel Haderslevs V-borgmester stopper efter 32 år i politik Haderslevs V-borgmester stopper efter 32 år i politik Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?
Konservatives fremgang sker på bekostning af V

Konservatives fremgang sker på bekostning af V

VÆLGERNE VANDRER: Næsten ni ud af ti af Konservatives nye vælgere satte kryds ved Venstre ved sidste folketingsvalg. Det viser en ny analyse af, hvordan vælgerne er vandret siden valget i juni 2019.