Covid-19 bremser kampen for at udrydde AIDS

VERDENSMÅL: FN forventer, at langt flere vil dø af AIDS i 2020 som følge af fokus på Covid-19-pandemien. Manglende diagnostik og dårligere adgang til behandling svækker håbet om at nå verdensmålet om at udrydde AIDS inden 2030.

Problemer med forsyning af hiv-medicin, problemer med at få testet nysmittede og problemer med adgang til behandling, når lande lukker ned, og sundhedssystemer kommer under pres. 

Det er nogle af årsagerne til, at Covid-19-pandemien risikerer at spænde ben for kampen for en verden uden AIDS. Konstateringen kommer, samtidig med at FN's verdensmål om at udrydde blandt andet AIDS-epidemien i denne uge fylder fem år. 

"Kampen mod AIDS er sat gevaldigt tilbage på grund af coronakrisen," siger Line Brøgger Kjærgaard, der er international chef i AIDS-fondet.

Det er i særlig grad alvorligt, at adgangen til at blive testet for hiv i mange lande har været sat på pause på grund af omfattende og langvarige restriktioner for at forhindre coronasmitte:

"Sundhedssystemerne har i mange udviklingslande været omlagt til at fokusere på Covid-19, og nogle lande har haft udgangsforbud. Når vi ikke tester, risikerer vi, at vi ikke finder nysmittede, før de når at smitte andre. Og hvis folk med hiv ikke kommer i behandling, dør de af AIDS. Så enkelt er det," siger Brøgger Kjærgaard.

Distribution af medicin gået i stå
FN's verdensmål nummer 3 handler om at fremme global sundhed og trivsel. Det skal blandt andet ske ved at udrydde epidemierne af AIDS, tuberkulose og malaria inden 2030, kan man læse i delmål 3.3. Verdensmålene blev vedtaget for præcis fem år siden, på FN-topmødet i New York den 25. september 2015.

Og kampen for at udrydde AIDS er faktisk gået godt på trods af, at det endnu ikke er lykkedes at udvikle en vaccine. Antallet af dødsfald på grund af AIDS har i mange år været faldende, først og fremmest fordi det er lykkedes at teste særligt udsatte grupper og få effektiv behandling ud til stadig flere hiv-smittede.

Det sidste har imidlertid været svært under coronakrisen. UNAIDS har i et dokument fra juli 2020 beskrevet, hvordan mangel på adgang til hiv-tests og behandling på grund af corona-restriktioner i udviklingslande risikerer at medføre ca. 1.4 millioner dødsfald relateret til AIDS næste år.

"Noget af det, der har været udfordret under pandemien, er adgang til medicin. De netværk, der distribuerer medicin, er mange stedet gået i stå på grund af Covid-19 restriktioner," siger Line Brøgger Kjærgaard. 

Slår yngre kvinder ihjel
Ifølge Line Brøgger Kjærgaard har de seneste år vist, at kampen mod AIDS i høj grad handler om politisk vilje. 

"Vi ved, hvad der skal til for at få bugt med hiv: At sikre tests af særligt udsatte grupper og adgang til behandling," siger hun. 

Hun peger på, at AIDS er den sygdom, flest kvinder i den fødedygtige alder dør af globalt. 

Med Covid-19 ser situationen ud til at forværres markant.

”Det er vigtigt, at vi ikke lader kampen mod Covid-19 kannibalisere på kampen mod AIDS," understreger Line Brøgger Kjærgaard.

”For alt for mange ender hiv med at blive en dødsdom på trods af, at vi i dag har effektiv behandling. Derfor er det vigtigt, at der fra politisk hold afsættes ekstra midler til at afbøde de negative konsekvenser af coronakrisen, hvis vi skal have en chance for at nå verdensmålet om at udrydde AIDS inden 2030,” siger hun.

FN udsendte fredag en rapport, der evaluerer initiativet Every Woman Every Child. Rapporten viser, at sårbare kvinder og børn betaler den højeste pris for det pres på sundhedssektoren, som Covid-19 har forårsaget.

Forrige artikel Ordførere og aktører vil have sundhed på dagsordenen i udviklingspolitikken Ordførere og aktører vil have sundhed på dagsordenen i udviklingspolitikken Næste artikel Skatteminister om klimaudspil: Skatteminister om klimaudspil: "Man kan sagtens være mere ambitiøs, men så følger en højere regning"