Regeringen udskyder storstilet valgløfte: Naturudspil kommer først om et år

NATUR: Miljøminister Lea Wermelin har udsat sin stort anlagte naturpakke til næste efterår. Det vækker kritik hos regeringens støttepartier.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøministerens helt store svendeprøve bliver nu rykket et år.

Forhandlingerne om den helt centrale natur- og biodiversitetspakke skal nemlig først forhandles i efteråret 2021.

Det meddeler miljøminister Lea Wermelin (S).

”Igangsættelsen af de politiske drøftelser om en samlet natur- og biodiversitetspakke rykkes til efteråret 2021,” siger hun i en pressemeddelelse.

Det er et udtryk for, at regeringen ikke prioriterer det grønne område.

Zenia Stampe (R)
Miljøordfører

Hidtil har planen været, at naturpakken skulle forhandles på plads i dette efterår. Ifølge miljøministeren er det imidlertid nødvendigt at flytte forhandlingerne på grund af coronakrisen. Hun agter nemlig fortsat at afholde et naturtopmøde med en bred inddragelse af aktører, som blev aflyst i foråret, da Danmark var lukket ned.

Naturpakken skal blandt andet realisere det naturudspil, som Socialdemokratiet lavede med SF før valget. Her skal der blandt andet sikres 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnationalparker. Og i forståelsespapiret med regeringens støttepartier lyder det, at en naturpakke også skal indeholde klare målsætninger for, hvor stor en del af Danmark, der skal være naturzone. Forventningerne fik yderligere et nøk opad i november sidste år, da statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg skød arbejdet med naturpakken igang.

Kritiske støttepartier
Udskydelsen vækker da også hård kritik fra regeringens støttepartier.

”Det er et udtryk for, at regeringen ikke prioriterer det grønne område. Det er åbenbart vigtigere for regeringen at få mere politi ud i landet, end at få gjort noget for natur og klima,” siger miljøordfører for De Radikale, Zenia Stampe.

Enhedslistens miljøordfører Mai Villadsen er heller ikke tilfreds. Hun påpeger, som de andre støttepartier, at naturkrisen kalder på hurtig handling.

”Vi mister arter i Danmark år for år, så naturen kan ikke vente. Derfor er det sørgeligt, at vi igen skal sætte initiativer på hold,” siger hun og fortsætter:

”Jeg havde forventet, vi var kommet meget længere på naturområdet.”

SF’s Rasmus Nordqvist kalder miljøministerens melding for ”ærgerlig”, fordi dansk natur står i ”en akut situation”. Og så mener han, at Danmark har travlt med at få sin naturpolitik på plads, så man kan melde sig offensivt ind i næste års internationale FN-forhandlinger om natur.

”Det vil være ret brugbart, at vi kommer i gang herhjemme, hvis vi vil spille en rolle som grønt foregangsland,” siger Rasmus Nordqvist.

Finanslovudspil leverer for lidt
Meldingen kommer samme dag, som regeringen præsenterer sit forslag til finanslov. Og her er der faktisk sat 50 millioner kroner af til naturen i fire år, som blandt andet kan gå til urørt skov og naturnationalparker. Men det er slet ikke nok, mener støttepartierne.

”Der er sat lidt penge af, men det er slet ikke i den størrelsesorden, som vi forventer. Så det er nok i den erkendelse, at ministeren udskyder forhandlingerne om biodiversitet,” siger Zenia Stampe.

Enhedslistens Mai Villadsen er enig.

”Denne her finanslov vidner om, at regeringen sætter meget andet før klima og natur,” siger hun.

Miljøminister Lea Wermelin påpeger, at der er brug for hårdere prioriteringer i finansloven på grund af corona.

”Naturen er en af regeringens prioriteter på finansloven. Vi har allerede taget en række skridt for at passe bedre på vores fælles natur, og med finanslovsforslaget kan vi tage nye skridt mod at give naturen mere plads med f.eks. nye naturnationalparker og mere urørt skov. Der er brug for flere og vildere levesteder til vores insekter, dyr og planter,” siger ministeren i pressemeddelelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Rasmus Nordqvist

Kommende MEP (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024