Ingen effekt af frit valg i børnepsykiatrien

FRIT VALG: Få benytter retten til at vælge en privat leverandør i børne- og ungdomspsykiatrien. Og antallet af børn og unge, der venter over to måneder, er ikke faldet.
Behandlingsgarantien i børne- og ungdomspsykiatrien har ikke haft konsekvenser for, hvor mange der står på ventelisterne.
Behandlingsgarantien i børne- og ungdomspsykiatrien har ikke haft konsekvenser for, hvor mange der står på ventelisterne. Foto: colourbox.com
Marie Dissing Sandahl

Ventetidsgarantien er også et politisk pres og en måde at styre mængden af behandling på. Det er en måde at sige til de offentlige sygehuse, at hvis de ikke arbejder hurtigt nok, så tager vi patientgrundlaget fra jer - og dermed pengene.

Niels Siebuhr
Formand for Foreningen Af Privatpraktiserende Speciallæger
Ikke mange bruger sundhedsministerens behandlingsgaranti inden for to måneder i børne- og ungdomspsykiatrien. 489 patienter valgte at benytte det frie valg og lade sig henvise til en en privat leverandør i perioden fra 1. september sidste år til 1. februar i år. Det viser tal fra Danske Regioner.

Sammenlignet med de cirka 9000 henvisninger halvårligt i offentligt psykiatrisk regi er det "en lille marginal gruppe" ifølge Bent Normann Olsen (S), formand for Danske Regioners Social- og Psykiatriudvalg.

"Det er et udtryk for, at det er relevante, sammenhængende tilbud, der er ved at være bygget op i regionerne, og at der er gode resultater. Men det er også at udtryk for, at folk er loyale for de regionale tilbud, og at det private opfattes som nødløsning," siger han og påpeger:

"Den har den psykologiske effekt, at den lille marginale gruppe føler, de har ret til at vælge. Og hvis tilbuddet ikke var der, så ville det sikkert være dem, der klagede."

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00