Ellemann tager fat på Barnets Reform efter ferien

REFORM: Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) retter blikket mod fremtiden i et interview med Altinget.dk. Hun vil forbedre vilkårene for udsatte børn ved efterårets forhandlinger om Barnets Reform.
Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann glæder sig til arbejdet med Barnets Reform og til at forbedre vilkårene for udsatte børn.
Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann glæder sig til arbejdet med Barnets Reform og til at forbedre vilkårene for udsatte børn.Foto: Venstre
Marie Dissing Sandahl
Hvordan går det med Barnets Reform?
"Vi har været i gang med det ambitiøse projekt længe. Satspulje-partierne blev allerede i 2008 enige om at arbejde for en reform på børneområdet. På det tidspunkt var jeg Venstres familieordfører, så jeg har været med i arbejdet fra starten. Og vi har brugt hele året på at få viden om problemer og løsninger ved at holde en række inspirations- og dialogmøder. Så jeg mener, vi er godt rustede til at få rammer og indhold på plads."

Hvad er de største problemer nu, siden der er brug for en reform?
"Det er en udfordring at være ambitiøs, men min ambition er, at vi forbedrer alle led af indsatsen. For eksempel at skabe bedre rammer for tidligt at kunne finde børn, som har brug for støtte."

Hvordan skaber man de rammer?
"Det er den proces, vi er i nu, og vi er i gang med at skabe udspillet, så det er nok for tidligt at gå i detaljer, fordi vi først for alvor skal i gang med forhandlingerne i næste folketingssamling. Så jeg vil ikke begynde at gå længere ned i detaljen end at tale om, at vi skal skabe bedre rammer for tidligt at finde de børn, der har brug for støtte. Men også et meget klart fokus på at sagsbehandlerne skal have bedre værktøjer, så vi sikrer, at det enkelte barn får de rette tilbud."

Hvad er det for nogle værktøjer?
"Det kunne godt være it-baserede værktøjer for eksempel. Men også at sætte fokus på kvaliteten i indsatsen, altså hvordan indsatsen for det enkelte barn er i plejefamilien eller på anbringelsesstedet og holde øje med, hvordan det går det fremad for barnet. Så hele vejen igennem skal udgangspunktet være i barnet."

Hvad skal dit fingeraftryk være og hvad er dine forventninger?
"Overordnet er det at forbedre vilkårene for udsatte børn. Det er helt overordnet ambitionen. Og at sikre, at vi i Danmark har finmaskede sikkerhedsnet, som sikrer, at vi spotter udsatte børn så tidligt som muligt, så de kan få den bedst mulige hjælp. Et er Barnets Reform, men noget andet er hele den forebyggende indsats. Hvad er det overhovedet at sætte børn i verden og rumme forældrerollen og ansvaret? Det er jo ikke en konkret del af Barnets Reform, men man skal rumme hele livsforløbet i socialpolitikken. Der er mange elementer i det, men når vi specifikt siger Barnets Reform, så er det helt konkret udsatte børns vilkår."

Overordnet er det at forbedre vilkårene for udsatte børn. Det er helt overordnet ambitionen. Og at sikre, at vi i Danmark har finmaskede sikkerhedsnet, som sikrer, at vi spotter udsatte børn så tidligt som muligt, så de kan få den bedst mulige hjælp.

Karen Ellemann (V)
Indenrigs- og socialminister

Hvordan har I tilrettelagt arbejdsprocessen fra nu af?
"Vi er meget aktivt i gang med at forberede et udspil til forhandlingerne. Så mødes vi lige efter sommerferien, og målet er, at det skal være på plads i løbet af efteråret. Så det bliver et intenst og vigtigt forhandlingsforløb. Og heldigvis er vilkårene for forhandlingerne, at alle satspulje-partierne er med, så det bliver en bred aftale."

Den forhenværende velfærdsminister gik allerede i gang med den lovpakke, der bliver Barnets Reform, og fik blandt andet loven om kontinuitet i anbringelsen og tvangsadoption igennem. Er det mere af den skuffe, vi kan forvente?
"Alle må væbne sig med tålmodighed. Da det er et satspulje-forlig, så er det noget, vi når til enighed om, og derfor vil jeg ikke fremlægge mine tanker nu og her, for det ville ikke være fair over for mine forhandlingspartnere."

Alle kan blive enige om at forbedre vilkårene for udsatte børn, men hvordan vil du gøre det?
"Ved at give sagsbehandlerne bedre værktøjer og ved at sikre kvaliteten i indsatsen ude i plejefamilien. Så kan jeg ikke komme det nærmere."

Der har været en en del enkeltsager på børneområdet i de sidste år ude i kommunerne. Hvad er det vigtigste, du vil gøre for at undgå lignende sager i fremtiden?
"Det er lige præcis at skabe rammerne for, at de videnspersoner og fagpersoner, der skal agere i de situationer, er bedst muligt rustede til det og er fuldstændig klædt på til at klare de opgaver. Det er et stort vækstområde, at ens arbejde fagligt skal give mening, og at man er rustet til det. Den enkelte skal opleve, at de værktøjer, man har, gør en i stand til at løse opgaverne på den fagligt rigtige måde. Vi skal sikre, at hver rådgiver har overblikket og indsigten i, hvad der er af muligheder for det enkelte barn."

Hvordan kan I på Christiansborg sætte arbejdsrammerne for den enkelte sagsbehandler?
"Når Dansk Socialrådgiverforening siger, at vi fra centralt hold skal sætte en grænse for, hvor mange sager de må have. Det skal vi ikke blande os i, men netop sikre, at rammerne er der. Det er den enkelte arbejdsgiver ude i kommunen, der skal i detaljen se på arbejdsforholdene i forhold til antal tunge sager."

Men hvordan skal rammerne så se ud for, at kommunerne bedst muligt kan undgå dårlige enkeltsager?
"Sagsbehandlerne skal have de rette værktøjer, og vi vil fra centralt hold gerne bidrage til at få udbygget et it-system, som letter sagsgangen, så man ikke oplever, at man skal indberette tre steder, eller så man lettere kommer igennem en § 50 undersøgelse. Det skal være et hjælpemiddel til at kunne bruge sin faglighed bedst muligt."

Hvilke forbedringer vil udsatte børn kunne mærke efter Barnets Reform?
"Det er ikke noget, de vil opleve efter jul, for vi må være ærlige og sige, at når vi målretter en indsats og siger, at vi vil sikre, at udsatte børn spottes så tidligt som muligt, så vil vi se effekten på langt sigt. Vi sætter ikke mål om at nedbringe antallet af anbringelser eller om, at sagsbehandleren kun har 45 sager. Det er ikke det, Barnets Reform handler om. Men udgangspunktet skal være: altid det bedste for barnet. Og det kræver en høj grad af faglighed og indsigt. Det er ambitionen, at vi ved at sætte fokus på det vil opleve, at børn af forældre, som ikke magter forældreopgaven i tilstrækkelig grad, vil blive rustet til et liv, der giver mening og med meningsfulde relationer."

Hvad kan de forældre, der ikke magter forældreopgaven i tilstrækkelig grad, vente sig af Barnets Reform?
"De vil opleve, at der er tidligere og hurtigere handling i det kommunale system. Og samarbejdsformen vil rumme hele familien."

De love i Barnets Reform, der er vedtaget, er af kritikere blevet karakteriseret som værende præget af mere tvang og straf - får vi mere af det?
"Konsekvens vil jeg kalde det. Lige præcis de lovforslag, der er vedtaget, bakker jeg naturligvis op. Men de står ikke alene i indsatsen for udsatte børn. Det handler om konsekvens, men også om at bidrage til at børn i Danmark kan leve et godt liv."

Udover Barnets Reform byder efteråret på forhandlinger om regeringens samlede afbureaukratiseringsudspil, som Indenrigs- og Socialministeriet er en del af, men også forhandlinger om socialpsykiatrien er i vente.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00