KL: Behov for nye løsninger til anbragte unge

ANBRINGELSER: En ny rapport fra SFI viser, at næsten halvdelen af alle teenagere, der bliver anbragt uden for hjemmet, oplever sammenbrud i anbringelsen. KL ønsker nye og bedre løsninger for de anbragte unge.
Morten Øyen

Derfor arbejder mange kommuner med at finde alternative løsninger til de unges anbringelser i erkendelse af, at anbringelser måske ikke virker efter hensigten.

Jane Findahl
Formand for KL's børne- og kulturudvalg
Fakta
Med sammenbrud forstås døgnanbringelser, som afsluttes uplanlagt af enten barnet/den unge, forældrene, anbringelsesstedet eller forvaltningen. SFI-rapporten rummer både en kvantitativ undersøgelse, baseret på spørgeskemaer, og en kvalitativ interviewundersøgelse. Den kvantitative undersøgelse består af en longitudinel opfølgning af 227 unge, som alle er blevet anbragt uden for hjemmet ved en ny anbringelsesbeslutning i løbet af 2004, hvor de var mellem 13 og 18 år. Den kvalitative undersøgelse vedrører et udsnit på 10 af disse unge.

Kilde: SFI
Der er stor ustabilitet i unges anbringelser. Det fremgår af den hidtil største danske rapport om sammenbrud i unges anbringelser. Rapporten er udarbejdet af SFI og konkluderer blandt andet, at 44 procent af alle anbringelser af unge mellem 13 og 18 år afbrydes eller fører til en ny anbringelse.

"44 procent er et højt tal. Det er paradoksalt, at selvom formålet med at anbringe en ung uden for hjemmet ofte er et ønske om at skabe stabilitet i de unges liv, så fortsætter ustabiliteten tit under anbringelsesforløbet," siger programleder Tine Egelund, der har været med til at lave undersøgelsen.

"Systemfaktorer" er problem og løsning
Antallet svarer stort set til det omfang, der også er blevet påvist i den internationale forskning. Og ifølge SFI-rapporten er det såkaldte "systemfaktorer", der er med til at øge risikoen for sammenbrud.

Det drejer sig hovedsageligt om sagsbehandlerskift, det vil sige at den unge har haft to eller flere sagsbehandlere i anbringelsesforløbet. Men også finansielle restriktioner i kommunen, det vil sige, at sagsbehandlere har tilkendegivet, at det er vanskeligt at finde et godt anbringelsessted på grund af økonomiske restriktioner, nævnes som en væsentlig faktor, der øger risikoen for sammenbrud.

"Systemfaktorer" er dog ikke kun af det onde: udarbejdelse af en handleplan og at kommunens forvaltning har sikret sig, at den unge er enig i anbringelsen, nævnes som "signifikant" med stabilitet i anbringelsen.

KL: Mere fokus på nye løsninger
I KL har man modtaget rapporten med interesse:

"Rapporten bidrager til den debat, vi i disse år i kommunerne har om, hvordan vi bedst hjælper de udsatte børn og unge på vej i livet," siger Jane Findahl, formand for KL's børne- og kulturudvalg, i en kommentar til rapporten.

Men i KL mener man også, rapporten er et udtryk for, at praksis på området endnu ikke er godt nok:

"Kommerne bruger i dag flere penge på anbringelser. End vi nogensinde har gjort. Alligevel kan vi konstatere - som rapporten også konkluderer - at mange af anbringelserne af de unge fører til sammenbrud. Derfor arbejder mange kommuner med at finde alternative løsninger til de unges anbrigelser i erkendelse af, at anbrigelser måske ikke virker efter hensigten," siger Jane Findahl i kommentaren.

KL oplyser til Altinget.dk, at man endnu ikke har fundet "hvad virker" eller den bedste løsning for anbragte unge, og der er derfor endnu ikke basis for et politisk udspil på området.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00