Ældre og handicappede vigtigst før kommunalvalg

MÅLING: Et år før kommunalvalget er ældre- og handicapområdet øverst på listen for, hvad der afgør vælgernes kryds, viser ny måling. Området giver dermed baghjul til jobskabelse - og det overrasker kommunalforsker.

"Hvis vælgerne ellers agerer rationelt, må man antage, at flere og flere ældre også betyder et større fokus på området i befolkningen," siger kommunalforsker Roger Buch.
"Hvis vælgerne ellers agerer rationelt, må man antage, at flere og flere ældre også betyder et større fokus på området i befolkningen," siger kommunalforsker Roger Buch.Foto: co
Kasper Frandsen

De næste knap tolv måneder vil vælgerne holde et særligt vågent øje med, hvordan kommunerne håndterer handicap- og ældreområdet.

I en måling fra A&B Analyse, der er foretaget for Altinget.dk, peger 46,7 procent af danskerne således på ældre- og handicapområdet som afgørende for, hvor de placerer deres stemme til kommunalvalget i slutningen af 2013.

Ældre og- handicapområdet lægger dermed forholdsvis stor afstand til jobskabelse, der ligger på en andenplads med 34 procent - og det undrer Roger Buch, der er kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

"Jeg havde forventet, at beskæftigelse lå nummer et. Sådan var billedet i 80'erne og 90'erne, da vi sidste havde en relativ høj arbejdsløshed, selvom beskæftigelsesområdet dengang i endnu højere grad lå hos staten end i dag," siger han til Altinget.dk.

Fakta

Sådan har vi spurgt:

Kommunalvalget finder sted i november 2013. Hvilke af disse områder bliver afgørende for, hvor du vil placere din stemme ved valget? (Sæt venligst max. to krydser)

- Skatteprocenten
- Miljøet
- Ældre- og handicapområdet
- Daginstitutionsområdet
- Jobskabelse
- Omkostninger til administration
- Folkeskolen
- Vej, belysning og infrastruktur
- Kultur

A&B Analyse har spurgt 1.196 personer i perioden 29/11-4/12.


Kilde: A&B Analyse

Omvendt er ældre- og handicapområdet sammen med de andre store velfærdsområder som skoler og daginstitutioner traditionelt noget, der er højt prioriteret hos danskerne, påpeger Roger Buch.

"Området fylder meget i det kommunale landsskab. Hvis vælgerne ellers agerer rationelt, må man antage, at flere og flere ældre også betyder et større fokus på området i befolkningen," siger han.

Måske vil politikerne skele til vælgernes prioriteringer til næste budgetlægning, der ligger lige inden valget. De vil forsøge at undgå drastiske nedskæringer. Men efter valget vil der fortsat være pres for nye besparelser.

Olav Felbo
Chefkonsulent i Ældre Sagen

Generelt er røde og blå vælgere lige meget optaget af ældre- og handicapområdet. Derimod har befolkningens indkomstniveau stor indflydelse. Ifølge målingen fra A&B Analyse er ældre- og handicapområdet mindre vigtigt, jo mere folk tjener.

Helt naturligt fokus
Hos Ældre Sagen er man omvendt på ikke overrasket over målingen.

"Ældre og handicappede er kernevelfærdsområder og på ældreområdet mærkes store kommunale besparelser. Der er alene omkring 100.000 ansatte i ældresektoren og sammen med de ældre selv og pårørende, rammer besparelserne en stor gruppe af mennesker," siger Olav Felbo, chefkonsulent i Ældre Sagen.

Han mener, at målingen er et klart signal til lokalpolitikere om at prioritere ældreområdet, men det også vink med en vognstang til politikerne på Christiansborg, der ifølge ham har lagt kommunerne i en økonomisk benlås

"Målingen bekræfter os i, at ældreområdet er et vigtigt område. Måske vil politikerne skele til vælgernes prioriteringer til næste budgetlægning, der ligger lige op til valget. De vil forsøge at undgå drastiske nedskæringer. Men efter valget vil der fortsat være pres for nye besparelser," pointerer han.

Folkeskolen og daginstitutionsområdet, der udgør en stor del af den kommunale velfærd, ligger et godt stykke under ældre- og handicapområdet med en andel på henholdsvis 19,3 og 8,2 procent. Helt i bunden af listen ligger kulturområdet med 5,2 procent.

Dagsorden ligger til rød blok
Vælgernes dagsorden op til kommunalvalget i 2013 ligger bedst til venstrefløjen, mener Roger Buch.

"Selvom om f.eks. skatteprocenter ligger højt i målingen, er folk generelt mest optaget af at få en god offentlig service og arbejdspladser, som traditionelt ligger bedst til venstrefløjen. Mange borgere ved slet ikke, hvad de betaler i kommuneskat. Hvis politikere tror, at de kan komme langt med at tale om skat, bliver de slemt skuffende," siger han.

Han mener, at mange lokalpolitikere op til valget vil bruge meget tid på at tale om, hvor vanskeligt det er at få økonomien til at hænge sammen.

"Men i sidste ende handler det om visioner. Politikerne skal fortælle, hvad de vil gøre for folkeskolen, de ældre og daginstitutionerne. Særligt beskæftigelse bliver afgørende, tror jeg. Selvom beskæftigelsesproblemet stort set kun kan løses fra Christiansborg, vil de lokalpolitikere, der har de bedste løsninger mod arbejdsløshed, vinde valget," siger han.

Kommunalvalget finder sted den 19. november 2013.

Dokumentation

Kilde: A&B Analyse


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Roger Buch

Centerleder, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
ph.d. (SDU. 1996), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00