Regeringen sylter stop for tidsbegrænsning af sygedagpenge

FINANSLOV: I regeringsgrundlaget var varighedsbegrænsning af sygedagpenge dømt ude – en måned senere i finanslovforslaget er ordningen sparket til hjørne. Enhedslisten er ”meget skuffede”.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Tanken er fortsat, at ingen skal stå uden forsørgelse. Vi har simpelthen ikke gjort det nu, fordi det ville være mærkeligt at gøre det nu, hvor vi skal i gang med blandt andet en aktiverings- og kontanthjælpsreform.

Leif Lahn Jensen (S)
Arbejdsmarkedsordfører

Enhedslisten, regeringens parlamentariske grundlag, er bestemt ikke glad for, at den nye regering har valgt af udskyde afskaffelsen af varighedsbegrænsningen af sygedagpenge i sit finanslovsforslag, der blev præsenteret i går.

"Det er meget, meget skuffende, at regeringen ikke afskaffer varighedsbegrænsningerne af sygedagpenge med det samme," siger Finn Sørensen, socialordfører for Enhedslisten.

Socialdemokraterne, De Radikale og SF skrev i sit regeringsgrundlag, at man ville afskaffe varighedsbegrænsningen af sygedagpenge. I stedet vil regeringen nedsætte et tværministerielt udvalg, som i løbet af 2012 "skal pege på modeller for en afskaffelse af varighedsbegrænsningen og en mere målrettet indsats over for sygedagpengemodtagere". 

Vil I kæmpe for, at ordningen bliver droppet med det samme i de kommende forhandlinger om den endelige finanslov med regeringen?

"Det eneste, jeg kan sige foreløbigt, er, at vi har kæmpet for at få varighedsbegrænsningerne afskaffet længe. Men vi skal lige sætte os sammen i folketingsgruppen og finde ud af, hvad vi gør," siger han og påpeger, at ordningen har været med til at øge den sociale ulighed.

I 2009 mistede knap 9.000 personer dagpengene i 2010 efter at have været syge i mere end de 52 uger, som de ifølge reglerne har ret til sygedagpenge.

Må vente
Ifølge Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen, er det stadig regeringens politik at afskaffe ordningen.

"Tanken er fortsat, at ingen skal stå uden forsørgelse. Vi har simpelthen ikke gjort det nu, fordi det ville være mærkeligt at gøre, når vi skal i gang med en reform af hele området, blandt andet inden for aktivering og kontanthjælp," siger han.

Han peger på, at regeringen i finanslovforslaget har afsat 50 mio. kr. i 2012 til en mere aktiv indsats i kommunerne over for sygedagpengemodtagere. "Pengene kan bruges til at afhjælpe nogle af de problemer, der opstår på grund af ordningen," siger han.

Til at forhandle med
Leif Lahn Jensen forventer, at en endelig afskaffelse af varighedsbegrænsningen af sygedagpenge vil være på plads i løbet af næste år.

"Måske kan det falde på plads omkring finansloven for 2013. Det ville give mening, hvis vi skal bruge flere penge," siger han.

Et år er dog lang tid at vente for folk, der har mistet deres sygedagpenge, mener Finn Sørensen. Og Leif Lahn Jensen afviser da heller ikke helt, at det kan være et punkt i finansloven, der ikke står mejslet i granit.

"Jeg kan ikke sige, hvor meget vi står fast på at vente med at afskaffe ordningen. Nu skal vi jo forhandle med Enhedslisten og oppositionen først," siger han.

I dag indleder regeringen forhandlingerne om finanslovforslaget med Enhedslisten og derefter oppositionspartierne. 

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00