Aftale om it-system for udsatte børn lukker ikke hul

UDSATTE BØRN: Regeringen og KL's nye aftale om it-systemer som DUBU, der skal hjælpe udsatte børn, holder døren åben for tilfældig sagsbehandling, lyder kritikken fra Børnerådet og K. Ministeren forventer, at kommunerne overholder aftalen, men KL vil ikke give garantier.
Kasper Frandsen

Det er simpelthen ikke godt nok, at det stadig er på frivilligbasis. Samtidig risikerer man, at kommuner venter to et halvt år. Derfor burde vi kræve, at it-systemerne er klar allerede i 2013. Regeringen og ministeren har blot ønsket at give udtryk for, at man gør noget - men reelt gør de ingenting.

Tom Behnke (K)
Socialordfører
Fakta
DUBU (Digitalisering - udsatte børn og unge) er et sagsbehandlingssystem, er skal håndtere sager på området for udsatte børn og unge.

DUBU blev lanceret i slutningen af december 2011. 45 kommuner er tilmeldt systemet, og 36 af dem har taget det i brug.

DUBU er udviklet af IBM, mens KOMBIT har forestået udbud og er kontraktholder med IBM på vegne af kommunerne


Kilde: KL
Fakta
Det står der om DUBU i økonomiaftalen mellem regeringen og KL:

"På baggrund af de positive erfaringer med DUBU er parterne enige om at fremrykke målet for udbredelse af DUBU således, at kommunerne senest i 2014 har anskaffet DUBU eller et tilsvarende it-system. Det skal sikre en systematisk sagsbehandling i alle kommuner, som kan medvirke til at forebygge alvorlige fejl i enkeltsager og sikre bedre styring."


Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet

Det er ikke godt nok, når regeringen og KL i økonomiaftalen styrker målsætningen for, hvornår kommunerne skal have anskaffet sig DUBU eller tilsvarende it-system til at hjælpe sagsbehandlingen for udsatte børn.

Kritikken kommer blandt andet fra Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen. Hun havde i stedet håbet, at regeringen var gået hele vejen og gjort indførsel af DUBU eller et tilsvarende it-system til et lovkrav.

"Det er uforståeligt, at man ikke gør det til et lovkrav. Der vil altid være kommuner, der ikke af sig selv vil bruge it-systemet. Vi frygter, at sager om udsatte børn fortsat vil blive behandlet forskelligt til skade for børnene. Jeg anerkender dog, at regeringen tager et skridt i den rigtige retning," siger hun til Altinget | Social & Forebyggelse.

Endnu hårdere i sin kritik af DUBU-aftalen er De Konservatives socialordfører, Tom Behnke, der mener, at to et halvt år, som fristen for at indføre it-systemer er, er for lang tid.

"Det er simpelthen ikke godt nok, at det stadig er på frivilligbasis. Samtidig risikerer man, at kommuner venter to et halvt år. Derfor burde vi kræve, at it-systemerne er klar allerede i 2013. Regeringen og ministeren har blot ønsket at give udtryk for, at man gør noget - men reelt gør de ingenting," siger han.

Ifølge forvaltningsretsekspert og lektor ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, giver aftalen ingen garanti for, at man lever op til aftalen, fordi det "kun" er formuleret som en målsætning. 

Ingen garantier
KL's formand for Børne- og Kulturudvalg, Jane Findahl (SF), medgiver, at aftalen mellem KL og regeringen ikke er nogen garantier for, at alle kommuner i løbet af 2014 har anskaffet sig DUBU eller et lignende it-system.

"KL går nu i gang med en kampagne for at få flere kommuner med på vognen. Derfor forventer jeg også, at kommunerne kan indfri målsætningen i aftalen. Men som i alle andre aftaler, indebærer en målsætning ikke en garanti," siger hun i en skriftlig kommentar.

Hun kalder regeringen og KL's målsætning "ambitiøs".

"Det er en vigtig målsætning, da god it-understøttelse er afgørende for at få overblik over sagerne og understøtter kvaliteten i sagsbehandlingen til gavn for børnene," påpeger hun.

Dokumentation
De 45 kommuner, der er med i DUBU: Allerød, Brønderslev, Egedal, Esbjerg, Frederiksberg, Furesø, Faaborg-Midtfyn, Gladsaxe, Greve, Guldborgsund, Haderslev, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Herning, Hjørring, Holbæk, Holstebro, Høje-Taastrup, Hørsholm, Jammerbugt, Kalundborg, Kerteminde, Lemvig, Lolland, Lyngby-Taarbæk, Middelfart, Nyborg, Næstved, Odsherred, Randers, Rebild, Roskilde, Rudersdal, Skanderborg, Skive, Slagelse, Solrød, Sorø, Syddjurs, Thisted, Tårnby, Vordingborg og Ærø.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00