Bettina Post: Det skulle være tydeligt, hvad der var på spil

INTERVIEW: Afskedssalutten fra Socialrådgivernes formand, Bettina Post, var en kraftig kritik af sin egen hovedbestyrelse. Det skulle ifølge hende tydeliggøre før formandsvalget, at foreningen er på en farlig kurs væk fra det socialfaglige fokus og i retning mod en mere politisk organisation.
Bettina Post stopper som formand for Socialrådgiverne, når der skal være formandsvalg i oktober.
Bettina Post stopper som formand for Socialrådgiverne, når der skal være formandsvalg i oktober.Foto: Dansk Socialrådgiverforening
Kasper Frandsen

Jeg synes, at det var vigtigt over for de almindelige socialrådgivere, som ikke kender de her magtkampe og diskussioner, at få dem frem i lyset. Dermed håber jeg, medlemmerne er mere aktive, når vi har valg, så det ikke kommer bag på dem senere, hvad der var på spil.

Bettina Post
Formand for Dansk Socialrågiverforening
Fakta
Blå bog - Bettina Post
- Født 8. marts 1961, enlig mor til to drenge på 15 og 19 år. Bor i Herlev.
- 1988: Uddannet socialrådgiver (København)
- 1988-2004: socialrådgiver i AMU og i forskellige kommuner med indsatserne over for socialt udsatte børn og familier samt voksne ledige langt fra arbejdsmarkedet.
- 2004: Valgt til næstformand i Dansk Socialrådgiverforening
- 2008: Valgt til formand
- Medlem af Socialpolitisk Forenings hovedbestyrelse fra 2004, af FTF's forretningsudvalg fra 2007, af Ceveas Advisory Board fra 2009, af Velfærdens Iværksættere 2009-10, af Velfærdspanelet fra 2009, af den kriminalpolitiske tænketank Forsete fra 2010.

Kilde: Dansk Socialrådgiverforening
Fakta

- Dansk Socialrådgiverforening (DS) er socialrådgivernes faglige organisation. 
- Foreningen har cirka 14.300 medlemmer og varetager socialrådgivernes interesser på bl.a. løn- og ansættelsesvilkår, arbejdsmiljø, grunduddannelsen og efter- og videreuddannelse. 
- DS arbejder for, at socialrådgivernes ekspertise og erfaring inddrages, 
når der skal lovgives på det sociale område.
- Dansk Socialrådgiverforening blev grundlagt i 1938 og er medlem af FTF og af Offentlige Ansattes Organisationer (OAO).


Kilde: Dansk Socialrådgiverforening

Mange kender hende som et kommunikationstalent og en markant stemme i den socialpolitiske debat, der ofte uden omsvøb går i kødet på både beslutningstagere og klienter.

Men i tirsdags valgte Dansk Socialrådgiverforening at annoncere, at Bettina Post ikke ønsker at stå i spidsen for foreningen efter formandsvalget til oktober.

Altinget | Social & Forebyggelse tager her en snak om konsekvenserne af og årsagerne til hendes valg.

Hvorfor har du valgt at stoppe som formand for Dansk Socialrådgiverforening?

"Først og fremmest var min fremtid oplagt at overveje lige op til et formandsvalg. Jeg har været frontfigur i foreningen i otte år, er 51 år gammel, og på et tidspunkt skal jeg jo videre. Desuden har jeg nået mine store mål i forhold til at give foreningen synlighed, socialpolitisk gennemslagskraft og få socialrådgiverne frem i lyset som den dygtige og vigtige faggruppe, vi er.

Men samtidig fornemmer jeg et skifte i organisationens politiske klima, som jeg har svært ved at se mig selv i. Mine muligheder for at ytre mig i det daglige er blevet mere bundet i forhold til hovedbestyrelsen."

Hvordan fornemmer du det?

"De fleste bemærkede nok, at halvdelen af min hovedbestyrelse i april undsagde min udmelding omkring unge, uddannelsesparate og kontanthjælp – selvom jeg havde faglig opbakning fra et notat, som ingen gjorde indsigelse mod på et hovedbestyrelsesmøde. Den episode er dog for længst ude af verden. Men det sidder stadig i mig, at jeg kan risikere at sige noget, som jeg synes er rigtigt, men som jeg ikke må sige uden at diskutere det med min hovedbestyrelse først. Det skader enhver forenings troværdighed, når den slags sker.

Jeg er nødt til i dagligdagen at have frihed og tillid til, at jeg siger noget der duer. Ellers bliver det uinteressant at ringe til mig. En situation hvor jeg gang på gang må sige, at jeg ikke kan kommentere på spørgsmål, jeg bliver stillet, fordi jeg først skal spørge om lov i hovedbestyrelsen, vil meget hurtigt tage livet af både synligheden og hele den politiske indflydelse.

Var det et enkeltstående tilfælde?

"Ja. Det var første gang i syv et halvt år"

Men hvordan kan du alligevel fornemme, at fagforeningen bliver mere politisk?

"Jeg fornemmer en meget større opmærksomhed for, hvad jeg f.eks. vil sige, når jeg skal være med i debatter i tv og radio. Sådan har det aldrig været før."

Hvorfor tror du, hovedbestyrelsen er blevet mere politisk orienteret?

"Både fordi vi har fået ny regering, og fordi der er et valg på vej i vores forening. Selvom den tidligere regering også lyttede til os, lytter den nye regering endnu mere til os. Ingen tvivl om det. Vi bliver taget meget alvorligt, og derfor vil folk i endnu højere grad være med til at formulere, hvad vi siger."

0:000:00