Debat

Børns Vilkår: Adoption må ikke blive en spareøvelse

Rasmus Kjeldahl
Rasmus KjeldahlDirektør, Børns Vilkår. Fhv. direktør, Forbrugerrådet

DEBAT: En tvangsadoption skal kun vælges, hvis det er det bedste for barnet. Plejefamilier må endvidere ikke presses til at adoptere, alene for at spare penge. Det mener Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

Hos Børns Vilkår er vi blevet kontaktet af en plejefamilie. Familien havde fået stillet følgende ultimatum af kommunen: Enten adopterer I barnet – ellers også flytter vi barnet væk fra jer. Motivet fra kommunens side er alene at spare udgifterne til plejefamilien, da adoptionen jo er billigere, fordi kommunen sparer vederlag og faglig supervision til plejefamilien.

Man kan lidt retorisk stille spørgsmålet: Hvem er det lige, der skal tvinges i forbindelse med adoptioner. Barnet? De biologiske forældre? De kommende adoptivforældre?

Børns Vilkår mener her, at en tvangsadoption alene skal være drevet af hensynet til barnets bedste - også hvis det medfører tvang over for de biologiske forældre. Samtidig skal det være et frivilligt og positivt tilvalg fra adoptivforældrenes side. Plejefamilierne må ikke blive presset til at adoptere deres plejebarn, alene for at kommunen kan spare penge.

De rigtige tvangsadoptioner
På den baggrund mener vi, at den ny lovgivning, der 1. behandles fredag, skal være med til at sikre flere af de rigtige tvangsadoptioner og ’færre’ af de forkerte adoptioner, der er drevet af økonomiske hensyn.

En tvangsadoption må aldrig være en spareøvelse. En ting er, at man som plejefamilie mister lønnen for at have barnet, når man adopterer det. Til gengæld får man mulighed for at knytte barnet til sig fuldstændig som sit eget, med garanti for at det ikke bliver flyttet af kommunen. Men den faglige støtte skal sikres.

Børns Vilkår mener, at alle forældre, der tvangsadopterer, skal have faglig støtte – barnet bliver jo ikke anderledes, fordi det ændrer juridisk status i familien.

Rasmus Kjeldahl
Direktør i Børns Vilkår

Børns Vilkår mener, at alle forældre, der tvangsadopterer, skal have faglig støtte – barnet bliver jo ikke anderledes, fordi det ændrer juridisk status i familien. Der vil være et behov for også fremover at arbejde med de familier, der vælger at tvangsadoptere et barn.

Alt for få børn bliver i dag tvangsadopteret. Forskningen peger på, at flere tvangsadoptioner vil være til gavn for børnene, som på lang sigt får et bedre liv. Derfor er det nu op til kommunerne at lave flere af de rigtige tvangsadoptioner. Det kræver hår på brystet for sagsbehandleren at indstille, at nu er det sandsynliggjort, at to forældre slet ikke kan tage vare på deres barn og heller ikke kommer til at kunne det.

En tryg barndom
Lisbeth Zornig nævner, at det kræver specialviden at kunne foretage den type sagsbehandlinger, og at den specialviden ikke altid er til stede i kommunerne, der kun kommer til at foretage få eller ingen tvangsadoptioner om året. Børns Vilkår er enige så langt, at så indgribende og specialiseret sagsbehandling i hvert fald kræver, at sagsbehandleren kan trække på specialviden udefra. Det ville hjælpe kommunerne til at foretage flere rigtige tvangsadoptioner.

Tvangsadoption er den mest indgribende foranstaltning, man kan træffe i barnets liv – men skulle vi ikke vende den rundt og spørge: Hvad, hvis vi ikke laver en tvangsadoption? Hvordan vil det så stille barnet? Ikke at tvangsadoptere er en lige så indgribende handling!

Men handlingen skal foregå på det bedst mulige faglige grundlag, og familierne skal have den bedst mulige faglige støtte. Alle børn har ret til en tryg barndom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

0:000:00