Debat

BUPL: Børneområdet skal genoprettes med den kommende økonomiaftale

DEBAT: Det er ikke nok med en ekstra pose penge til børneområdet i den økonomiaftale. Der er brug for lovfastsatte normeringer. Samtidig skal man arbejde for et bedre arbejdsmiljø, hvis der skal rekrutteres flere pædagoger, skriver Elisa Rimpler.

Det er ikke nok med en pose penge til kommunerne. Minimumsnormeringer skal indføres ved lov, skriver Elisa Rimpler.
Det er ikke nok med en pose penge til kommunerne. Minimumsnormeringer skal indføres ved lov, skriver Elisa Rimpler.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisa Rimpler
Formand for BUPL

Folkekravet er til at føle på. I titusindvis har forældre og pædagoger ad flere omgange været på gaden for bedre forhold på børneområdet. Og i forhandlingerne omkring en ny regering har SF og Enhedslisten, men også Radikale, gentaget, at det er nu, vi skal have minimumsnormeringer i landets daginstitutioner.

Erfaringerne viser os, at det ikke er nok med en pose penge til kommunerne. Minimumsnormeringer skal indføres ved lov.

Det er ikke mindre end en historisk mulighed for at rette op på års besparelser og tage et vigtigt skridt mod en genopretning af børneområdet. Alle børn har ret til et godt børneliv. Og det er en kommunal kerneopgave, der skal tages dybt alvorligt. Ikke mindst set i lyset af, at der kommer 61.000 flere småbørn de kommende ti år.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Højere kvalitet og bedre arbejdsmiljø
I BUPL har vi præsenteret en model, der sætter en prop i besparelserne på børneområdet. En model, der sikrer kommunerne økonomi, der svarer til én pædagogisk medarbejder til tre børn i vuggestuen og én til seks børn i børnehaven. Der er ikke tale om en luksusbemanding, men et absolut minimum, som kommunerne skal realisere, men også bygge ovenpå.

Hvis en ny regering leverer på minimumsnormeringerne, er der fortsat en lang række udfordringer, der kræver fælles opmærksomhed og løsninger.

Hvis en ny regering leverer på minimumsnormeringerne, er der fortsat en lang række udfordringer, der kræver fælles opmærksomhed og løsninger.

Elisa RImpler
Formand for BUPL

Kommunerne skal først og fremmest forpligtes på at arbejde med to vigtige målsætninger, der hænger uløseligt sammen. Dels at sikre en fortsat udvikling af kvaliteten og dels at sørge for et langt bedre arbejdsmiljø for pædagogerne.

Ingen er længere i tvivl om, hvor vigtig høj faglighed er for kvaliteten i vuggestuer og børnehaver. Forskning viser, at gode normeringer og et højt uddannelsesniveau har afgørende betydning for børnenes trivsel og udvikling – og er forudsætningen for styrken af de byggesten, der er barnets fundament for resten af livet.

Alt for mange unge kæmper i dag med mistrivsel, angst og depressioner. Det kan vi som samfund gøre bedre. Og det forebyggende arbejde starter allerede i vuggestuen. Ambitionen må være, at økonomiforhandlingerne levner økonomi til at arbejde med de gode og langsigtede sociale investeringer.

Det handler om normeringer, der kan følge med det stigende børnetal, men også om investeringer i sociale normeringer og højere pædagogandel i udsatte boligområder, og om plads til familiearbejdet og de tværprofessionelle indsatser. Vi skal have alle børn med.

Ro, nærvær og god pædagogik
Skal pædagogerne gøre det endnu bedre, skal der samtidig fokus på, hvordan der bliver bedre balance mellem arbejdsopgaver og ressourcer. Der skal være tid til ro, nærvær og den gode pædagogik. Det er også her, nøglen ligger til de spirende rekrutteringsudfordringer på det pædagogiske område.

Gode normeringer og dermed forbedrede arbejdsvilkår og muligheden for at lykkes med den pædagogiske opgave er det, der gør forskellen for den enkelte pædagog. Et forbedret arbejdsmiljø vil få mange af de pædagoger, der i dag er på deltid (60 procent), til at overveje fuld tid. 15.000 pædagoger arbejder i dag uden for faget. Flere vil helt sikkert vende tilbage, hvis vilkårene forbedres.

Der er flere rekrutteringsknapper at skrue på. En bedre økonomi til ordentlige seniorordninger, men også kontinuerlig efter- og videreuddannelse er på pædagogernes ønskeliste. Det skal være attraktivt at være pædagog – og flere unge skal spejle sig i et fag, hvor fagligheden er i top, og vilkårene hænger sammen med den vigtige samfundsmæssige opgave, vi har.

Med børnenes statsminister i spidsen, og med befolknings krav om et bedre børneliv i ryggen, må den historiske chance ikke forspildes. Ansvaret er fælles. Ambitionen må være de første skridt mod en national genopretning af børneområdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

0:000:00