Debat

Dansk Erhverv: Vi skal bruge Operation X-dokumentar som en anledning til at sætte borgeren først

Vi må skabe et målrettet og ensrettet socialtilsyn, som har fokus på kvalitet og borgerens trivsel, så vi i fremtiden undgår flere af de historier, vi ser i Operation X, skriver Tony Bech.

Hvis
socialtilsynene får det rette fokus på borgeren, kan tilsynene være en
værdifuld medspiller for tilbuddene til at sikre kvalitet, tryghed og trivsel, skriver Tony Bech.
Hvis socialtilsynene får det rette fokus på borgeren, kan tilsynene være en værdifuld medspiller for tilbuddene til at sikre kvalitet, tryghed og trivsel, skriver Tony Bech.Foto: TV2
Tony Bech
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I den nye Operation X-dokumentar ’Nødråb i natten’ er vi vidner til, at beboere på to bosteder bliver udsat for en hjerteskærende behandling.

Billederne fra dokumentaren viser os både omsorgssvigt, forråelse og ledelsessvigt. Disse svigt er meget tydeligt til skade for både plejen, trivslen og glæden blandt nogle af Danmarks mest sårbare borgere med handicap.

Dokumentaren frembringer minder om en tidligere TV2-dokumentar, hvor vi så, hvordan Else Marie Larsen blev behandlet i ’Plejehjemmene Bag Facaden’. Dengang meldte spørgsmålene sig hurtigt - hvordan kan vi som samfund sikre os, at dette her ikke sker igen? Hvordan giver vi det enkelte menneske omsorg og viser den nødvendige respekt på tværs af vores velfærdstilbud?

Det er forfærdelige historier, som dem vi ser i Operation X, vi skal gribe som anledning til at skabe den nødvendige forandring i vores fælles velfærdssamfund. Det vil vi i Dansk Erhverv gerne bidrage til.

To af de mest centrale indsatser for at undgå lignende historier i fremtiden handler om et fokus på kvalitet og måling af borgernes trivsel.

Kvalitet frem for ejerskabsform

Dansk Erhvervs første anbefaling er, at vi som samfund skal blive langt mere optaget af at tale om kvalitet på socialområdet frem for ejerskabsformer.

Vi skal styrke vores videns- og datagrundlag om både målgrupper, kvalitet og pris.

Tony Bech
Branchedirektør, Dansk Erhverv

Med et fokus på kvalitet kan vi i højere grad sikre, at borgeren får den rette og gode indsats.

Kvaliteten kan eksempelvis ligge i effekten af behandling og indsatser, kompetencer og uddannelse på et tilbud, den oplevede kvalitet i plejen, støtten og omsorgen samt medarbejdernes tilfredshed, sygefravær og personaleomsætning.

Desværre har det store fokus på det specialiserede socialområde været på kommunal styrbarhed.

Det vil sige, hvordan kommunerne kan indhegne deres udgifter og øge styrbarheden på det specialiserede socialområde.

Dette skæve fokus på kommunale styringslogikker har så sent som i udkastet til finansloven for 2024 resulteret i, at der ekstraordinært er blevet afsat halvanden milliard kroner til, at udelukkende kommuner kan oprette nye botilbud.

Kommunerne får altså denne mulighed, uden at vi ved, om kommunerne kan levere en bedre kvalitet til en bedre pris end private og selvejende tilbud.

Læs også

Derfor vil Dansk Erhverv opfordre til, at vores videns- og datagrundlag om både målgrupper, kvalitet og pris styrkes.

På den måde kan vi vide, hvor den bedste kvalitet til den bedste pris leveres, frem for at det skal være ejerskabsformen eller ideologiske synsninger, som er definerende.

Derved kan vi undgå, at bosteder, som leverer en så ringe kvalitet til beboerne, får lov til at bestå.

Se på borgernes behov

I vores anden anbefaling vil vi gerne pege på, at socialtilsynene i højere grad skal være målrettet mod borgeren og være læringsorienterede.

Vi skal hjælpe socialtilsynene med at kunne løse opgaven.

Tony Bech
Branchedirektør, Dansk Erhverv

Hvis socialtilsynene får det rette fokus på borgeren - på mennesket - kan tilsynene være en værdifuld medspiller for tilbuddene til at sikre kvalitet, tryghed og trivsel.

Desværre oplever mange aktører på socialområdet i dag, at socialtilsynene primært har fokus på hak-af-på-et-skema-dokumentation og fejlfinding, frem for hvad der skaber kvalitet og mening hos den enkelte borger.

Hvis socialtilsynene i stedet blev målrettet mod borgerens trivsel samt medarbejdernes læring og havde et generelt fokus på kvalitet, ville risikoen for, at lignende situationer ville forekomme, blive kraftigt reduceret.

Velfærd bygger på kvalitet, trivsel og tryghed

Derfor skal vi hjælpe socialtilsynene med at kunne løse opgaven på den bedst mulige måde.

I Dansk Erhverv står vi klar til at bidrage til den komplicerede samtale.

Tony Bech
Branchedirektør, Dansk Erhverv

Det kan blandt andet lade sig gøre ved, at tilsynene har fokus på meningsfulde kvalitetsparametre for borgere og medarbejdere i deres tilsyn, samt at tilsynsførende har de rette vejledninger, faglighed og metoder til at foretage kompetente vurderinger.

På den måde kan vi skabe et målrettet og ensrettet socialtilsyn, som har fokus på det vigtige - nemlig borgerens trivsel.

Det vil være to vigtige, første skridt mod at sikre, at vi i fremtiden ikke ser lignende historier. I Dansk Erhverv står vi klar til at bidrage til den komplicerede samtale, om hvordan vi får skabt et velfærdssamfund, hvor kvalitet, trivsel og tryghed er i centrum med borgeren.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tony Bech

Branchedirektør for velfærd og samfund, Dansk Erhverv
cand.scient.pol. (Syddansk Uni. 2008)

0:000:00