Debat

DH til KL: Husk, det handler om mennesker

Der er noget galt med dialogen om handicapområdet, når KL skyder på de organisationer, som videreformidler de frustrerende forhold, de oplever blandt deres medlemmer, skriver Formand Thorkild Olesen.

Der er et akut behov for at styrke retssikkerheden og genetablere tilliden mellem kommune og borger, skriver Thorkild Olesen. (Foto: presse)<br>
Der er et akut behov for at styrke retssikkerheden og genetablere tilliden mellem kommune og borger, skriver Thorkild Olesen. (Foto: presse)
Thorkild Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bølgerne går højt på handicapområdet, og det er ikke uden grund. Når tre ud af fem mennesker med handicap ikke oplever at have indflydelse på, hvilken hjælp kommunen giver. Og når kun halvdelen stoler på, at de får den hjælp fra kommunen, de har ret til. Så er der noget galt ude i kommunerne.

Der er også noget galt med dialogen, når KL skyder på de organisationer, som videreformidler de frustrerende forhold, de oplever blandt deres medlemmer. Mennesker af kød og blod, hvis liv kommunerne i mange tilfælde har indflydelse på. Scleroseforeningen lægger ingen for had. 

De fremfører fakta, når de fortæller om konkrete sager, hvor sagsbehandlingskulturen ikke er i orden. Det samme er tilfældet, når DR viser sager med konkrete mennesker, der oplever overvågning i eget hjem, eller når Politikken i en længere serie fortæller om manglende eller forkerte indsatser. 

På den lange bane, og som en vigtig brik i genetableringen af retssikkerheden og tilliden, ønsker vi en reform på handicapområdet.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

Det ville klæde KL at tage de fremlagte forhold alvorligt fremfor at skyde på budbringeren, sådan som KL gør i sin replik til Scleroseforeningen. Det er beklageligt, og det fremmer ikke den dialog, som KL efterlyser.

Der er helt uden tvivl et akut behov for at styrke retssikkerheden og genetablere tilliden mellem kommune og borger. Derfor er DH gået sammen med KL om fem principper og dertilhørende anbefalinger. Vi har klare forventninger til, at der konkret arbejdes for at disse principper hurtigt og effektivt bliver gennemført i praksis. Ingen skåltaler eller syltekrukker.

Ingen lægges for had
Ud over at principperne og anbefalingerne er et led i denne langsomme, men absolut nødvendige tillidsgenopbygning, foreslår vi blandt andet lovfæstet indførelse af borgerrådgivere i alle kommuner. 

Den pulje, der blev oprettet som led i finanslovsaftalen for 2021, var en god start. Men alle kommuner skal med, så det heller ikke bliver et postnummerlotteri, om man har en borgerrådgiver.

På den lange bane, og som en vigtig brik i genetableringen af retssikkerheden og tilliden, ønsker vi en reform på handicapområdet. En reform, der tager afsæt i en specialeplan, der kan være med til at sikre, at mennesker med handicap får den rette hjælp første gang. 

En specialeplan skal sikre vidensmiljøer, der kan være med til at styrke retssikkerheden ved en stærkere borgerinddragelse og en sagsbehandling, hvor det er faglighed frem for økonomi, der tæller. Hvis mennesker med handicap får adgang til at få den rette hjælp første gang, vil tilliden også stige til dem, der sikrer os denne hjælp.

Læs også

I handicaporganisationerne lægger vi ingen for had. Hverken organisationer, myndigheder eller medarbejdere i kommunerne. Vi repræsenterer 340.000 mennesker, der er afhængige af et offentligt system, og vi fremfører på legitim vis disse menneskers ønsker. Vi vil ikke påduttes ikke-eksisterende holdninger eller udtalelser. Vi ønsker tværtimod dialog, samarbejde og nye løsninger. 

For vores mål er både på den korte og på den lange bane, at mennesker med handicap skal kunne deltage, bidrage og leve et liv som alle andre. Når krudtrøgen har lagt sig, tror jeg i grunden, vi alle kan blive enige om at være fælles om det ønske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00