DI: Kommunerne skal lære af industrien

NYHED: Flere indvandrere kan komme i arbejde, hvis kommunerne gør som i industrien og tager ved lære af hinandens gode idéer, mener DI.
Kristine Bertelsen
Omkring halvdelen af indvandrere fra ikke-vestlige lande står, ifølge Dansk Industri (DI), uden for arbejdsmarkedet. Og det skal der gøres noget ved. DI har lavet en vurdering af kommunernes integrationsindsats. Få gør det rigtigt godt, men mange halter efter.

"Ifølge vores vurderinger kunne yderligere 20.000 personer fra ikke-vestlige lande være til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis alle kommuner var lige så effektive i integrationsindsatsen som den bedste fjerdedel," siger vicedirektør Bolette Christensen i forbindelse med DI's Integrationstopmøde i København mandag.

Forskellige forudsætninger
KL mener ikke, at forskellen skyldes, at nogle kommuner er for dårlige. Snarere at kommunerne har forskellige forudsætninger for at få indvandrere i job.

"Der er jo store forskelle på kommunernes forudsætninger. Der er ret stor forskel på alder, helbredstilstand, uddannelse og medbragt erhvervskompetence blandt de udlændinge, kommunerne skal hjælpe med at få en plads på arbejdsmarkedet og samtidig store forskelle på det arbejdsmarked, der regionalt er muligt at bruge. Der er mange af denne gruppe mennesker, der ikke selv har bil, så de er afhængig af offentlig transport og cykler. Det begrænser radiussen. Omvendt har nogle kommuner arbejdspladserne lige uden for døren," siger Birgit Hedegaard, Kontorchef for Beskæftigelse og Integration i KL.

0:000:00