Få overblikket: 159 millioner skal få langtidsledige tilbage i job

Et bred flertal af partierne er blevet enige om at sætte 159 millioner af til initiativer i 2021 og 2022, som skal opkvalificere ledige og motivere virksomhederne.

”Det er helt i tråd med regeringens generelle tilgang om, at vi skal investere os ud af krisen. Derfor er jeg rigtig glad for aftalen, som jeg håber kan være den håndsrækning til langtidsledige, så de igen kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om den nye aftale, der skal få langtidsledige i job.
”Det er helt i tråd med regeringens generelle tilgang om, at vi skal investere os ud af krisen. Derfor er jeg rigtig glad for aftalen, som jeg håber kan være den håndsrækning til langtidsledige, så de igen kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om den nye aftale, der skal få langtidsledige i job.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

15.500 flere danskere er blevet langtidsledige under coronakrisen det seneste år. En del af dem kan vende tilbage til jobs, når samfundet åbner mere op. Men nu skal en ny aftale også hjælpe især langtidsledige seniorer og ufaglærte ind på arbejdsmarkedet.

Et bred flertal af partierne er blevet enige om at sætte 159 millioner af til initiativer i 2021 og 2022, som skal opkvalificere ledige og motivere virksomhederne. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne står udenfor aftalen. 

Her er et overblik over initiativerne i aftalen: 

Langtidsledige over 50 år

  • 15 millioner i to år går til en særlig pulje til seniorer, som jobcentre og a-kasser kan søge.
  • 23,6 millioner skal give private og offentlige virksomheder mulighed for at få 20 kroner i timen i ekstra tilskud, hvis de ansætter en langtidsledig over 50 år på den eksisterende løntilskudsordning.
  • Virksomhedspraktik forlænges fra fire til otte uger for langtidsledige seniorer over 50 år, som et forsøg.

Opkvalificering

  • 25 millioner går til den regionale uddannelsespulje, så flere ledige kan komme på korte jobrettede kurser.
  • 21,6 millioner går til et forsøg, hvor retten til en kompetencevurdering (RKV) udvides til at gælde faglærte dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og overgangsydelsesmodtager uden for introduktionsprogrammet, der samtidig er fyldt 30 år.
  • 21,4 millioner gives til et forsøg, der suspenderer den normale referenceperiode for seks ugers jobrettet uddannelse, sættes i gang. Hermed vil langtidsledige – som under coronakrisen kan have været forhindret i at benytte deres ret – kunne benytte denne i resten af deres dagpengeperiode.

Andet

  • 25 millioner skal forlænge ordningen med koordinatorer af voksen-, videre- og efteruddannelse (VEU), der sikrer et match mellem efterspørgsmål og lediges kompetencer.
  • 7 millioner skal forlænge en del af det eksisterende forsøg med jobrotation til også at gælde i 2022, så vikariatets varighed udvides fra 6 til 9 måneder.
  • Trainee-ordningen, som giver mulighed for virksomhedspraktik og kurser til nyuddannede, forlænges.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard understreger, at det ligesom i mange af regeringens andre tiltag under corona, handler om at investere sig ud af krisen.

“Selv om ledigheden nu heldigvis falder i takt med genåbningen, er der fortsat en gruppe af langtidsledige, som kan have svært ved få et arbejde. Det er vigtigt, at vi får alle med nu – enten i job eller uddannelse.”

”Det er helt i tråd med regeringens generelle tilgang om, at vi skal investere os ud af krisen. Derfor er jeg rigtig glad for aftalen, som jeg håber kan være den håndsrækning til langtidsledige, så de igen kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00