Debat

FOA og Handicapbranchen Danmark: Postnummer må ikke afgøre BPA-ordningens kvalitet

DEBAT: I dag er postnummeret afgørende for kvaliteten af den hjælp, borgerne får gennem BPA-ordningen. Derfor skal vi gøre op med uensartet administration og indføre en ny takstmodel for området, skriver Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp.

Socialminister Astrid Krag (S) bør indføre en takstmodel for området, så administration i forhold til BPA-ordningen bliver lettere, mener Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp.
Socialminister Astrid Krag (S) bør indføre en takstmodel for området, så administration i forhold til BPA-ordningen bliver lettere, mener Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp
Hhv. formand i social og sundhedssektoren, FOA og formand, Handicapbranchen Danmark

Postnummeret må ikke være afgørende for kvaliteten af den hjælp, borgere med handicap får. Sådan er det desværre i dag for de 1.800 borgere med nedsat funktionsevne, der i dag gennem ordningen "Borgerstyret Personlig Assistance" (BPA) modtager daglig hjælp fra handicaphjælpere. 

BPA-ordningen er ikke som mange andre typer af serviceydelser i Danmark. Ordningen er brugerstyret, hvad der betyder, at borgeren selv er arbejdsgiver, hvad der giver en stor grad af selvbestemmelse i dagligdagen.

For at kunne administrere det praktiske i ordningen vælger mange borgere at overdrage ansvaret for arbejdsgiveropgaverne til en privat virksomhed eller forening. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Mulighed for at deltage i fællesskabet
Intentionerne bag BPA-ordningen flugter dog ikke altid med praksis i den enkelte kommune.

Udmålingen af hjælp er præget af vilkårlighed, og administrationshonoraret til virksomheder, der leverer handicaphjælpen hos borgeren, er i flere kommuner faldende.

Intentionerne bag BPA-ordningen flugter dog ikke altid med praksis i den enkelte kommune. 

Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp
Hhv. formand i social og sundhedssektoren, FOA og formand, Handicapbranchen Danmark

Det betyder, at det bliver stadigt sværere for borgeren at finde en virksomhed eller forening til at hjælpe med at levere handicaphjælpen på tværs af kommuner. 

BPA-ordningen er definerende for, hvordan vi som velfærdssamfund ønsker at give alle en mulighed for at deltage i fællesskabet. Det skal vi værne om.

Det kræver, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) foretager grundlæggende ændringer i det nuværende regelsæt, så der kan skabes ensartet administration og samme trygge rammer for såvel borgere som samarbejdet mellem offentlige og private aktører. 

Læs også

Verdens bedste handicapordning
Det kræver også, at socialministeren indfører en takstmodel for området, så administrationen bliver lettere for den enkelte kommune og gennemsigtigheden på området bliver større. Kvalitet forudsætter imidlertid også et trygt arbejdsmarked for handicaphjælperne.

Derfor bør lønnen til hjælperne i BPA-ordningen udmåles efter en arbejdsmarkedsoverenskomst for sammenlignelige faggrupper. 

Siden BPA-ordningen blev indført i 2009, er den blevet kaldt verdens bedste handicapordning. Et frihedsbrev, der sikrer den enkelte borger værdighed og selvbestemmelse. Den skal vi fremtidssikre, så den ikke går på grund på uensartet administration og forældede takster. 

---

Handicapbranchen Danmark er en brancheforening under Dansk Erhverv og repræsenterer virksomheder, der administrerer arbejdsgiveransvaret i BPA-ordningen. FOA repræsenterer handicaphjælpere, der hjælper borgerne i dagligdagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Jeppesen Løvenholdt Kemp

Konsulent / pensioneret
cand.jur. (Københavns Uni. 1998)

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

0:000:00