Foghs tale imponerer ikke socialordførere

NYHED: "Uhyggelig", "ukonkret" og "alt godt fra havet" er blot nogle af de lidet positive reaktioner fra oppositionens socialordførere efter statsministerens åbningstale.
Statsministeren får ikke stående ovationer med på vejen efter sin åbningstale. Her fotograferet ved en anden lejlighed.
Statsministeren får ikke stående ovationer med på vejen efter sin åbningstale. Her fotograferet ved en anden lejlighed.
Rikke Schielder Jørgensen
Oppositionens socialordførere kan godt få armene ned efter Anders Fogh Rasmussens (V) cirka 50 minutter lange åbningstale tirsdag.

I SF mener socialordfører Pernille Vigsø Bagge ligefrem, at statsministeren er "ekstremt selvmodsigende", når han på den ene side i talen taler om pleje og omsorg, men samtidig ikke vil sørge for flere hænder på området:

"Der er for få hænder, og det vil Anders Fogh Rasmussen ikke anerkende. Pengene, der er sat af i kvalitetsreformen, skal bruges til at nedbringe administrationsbyrden men ikke til noget så elementært som flere hænder," tordner hun.

Økonomi spiller en rolle
Line Barfod (EL) savnede også at få nævnt de ansatte eller manglen på dem på det sociale område. Men mest hæfter hun sig ved, at statsministeren kun omtaler den sociale og kulturelle ulighed. I hendes øjne er den økonomiske ulighed nemlig en afgørende faktor for de andre former for fattigdom:

Dokumentation

Det sagde Anders Fogh Rasmussen om udsatte og ulighed:

Det er en fantastisk styrke ved det danske samfund, at vi hænger så godt sammen socialt, økonomisk og kulturelt.

Det er et centralt mål for regeringen at bevare og udvikle denne sammenhængskraft ved at give muligheder og chancer i tilværelsen for alle.

Beskæftigelsen er høj - aldrig har så mange danskere været i arbejde. Arbejdsløsheden er lav. Nu er den nede på omkring 90.000 personer - det laveste tal siden starten af halvfjerdserne.

Den høje beskæftigelse og den lave arbejdsløshed er det største socialpolitiske fremskridt i årtier. For de udsatte grupper, som i årevis har været uden for arbejdsmarkedet, har nu fået chancen for et arbejde. Og arbejde er med til at give indhold i tilværelsen for det enkelte menneske og med til at mindske den sociale og økonomiske ulighed i samfundet.

Men vi står over for en ny udfordring. En udfordring, som vi kunne kalde den nye ulighed. En ulighed, som ikke først og fremmest bunder i mangel på penge, men snarere i mangel på livschancer. En mangel på muligheder som følge af mangel på sociale, uddannelsesmæssige og kulturelle kompetencer.

Regeringen vil iværksætte en bred indsats for at bekæmpe den nye ulighed.

Vi vil styrke indsatsen for de mest udsatte børn og voksne yderligere.

For det første har vi fremlagt en omfattende og flerårig plan for at sikre lige muligheder for udsatte børn og unge. Planen indeholder initiativer, der skal styrke forældrenes evner til at tage ansvar for deres eget og deres børns liv. Styrke de udsatte børn i deres skolegang. Og styrke de udsatte familiers netværk. Vi skal bryde den negative sociale arv.

For det andet vil vi forstærke indsatsen for at forebygge sundhedsmæssige problemer blandt de udsatte grupper. For der er stigende ulighed, når det gælder sundhed. Regeringen vil udarbejde en national handlingsplan med klare mål for at forebygge usund levevis.

For det tredje vil regeringen yderligere forbedre indsatsen over for mennesker med psykiatriske problemer. Vi vil etablere akutte sociale tilbud til sindslidende. Tilbud som skal hjælpe sindslidende til en meningsfuld dagligdag med familieliv, netværk, beskæftigelse, uddannelse og fritidsaktiviteter.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00